Maitake (Grifola fondosa)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva -

by Mikaela Bjerring

Maitake (Grifola fondosa) härstammar från Japan och är en mycket uppskattad matsvamp och en medicinalväxt med en lång traditionell användning. Klicka här för att läsa mer om maitake

Maitake pulver Spireco, 60 g

Maitake pulvret kan du t.ex använda för att blanda ner i soppor och såser för att få en härlig svampsmak. Passar även bra att dricka som te.

129 kr

 

Fler produkter hittar du här

Maitake svamp

Om maitake

Maitake (Grifola fondosa) som även kallas korallticka är en vednedbrytande svamp som växer naturligt på döende trädstammar likt en korall på främst ekar. Koralltickan är vanligast i Japan och Nordamerika, men med lite tur så kan man hitta svampen även i Sverige i de södra delarna av landet, även om den är tämligen sällsynt. Den växer som en klase från en stam, hattarna vecklar ut sig och blir bruna eller mörkt grå till färgen med en tunn vit undersida och fot. Maitake kan uppnå en vikt på hela 20 kilo. Idag odlas även maitake under kontrollerade former inomhus på spån från olika lövträd.

Maitake betyder “dansande svamp” på japanska vilket grundar sig i en gammal samuraiberättelse. Man sökte efter den dyrbara svampen djupt in i skogarna och när man väl hittade den så dansade man av glädje. Det engelska namnet för maitake är till exempel Hen of the woods, ram’s head och sheep’s head.

Maitake är känd för sin lockande nötaktiga smak och används flitigt som en matsvamp, men svampen har även en lång historisk bakgrund som medicinalväxt. Maitake har blivit mycket studerat och innehåller bland annat betaglukaner, en naturlig alfa glukosidas inhibitor och är rik på antioxidanter. Den innehåller även ett ett ämne som kallas Lys-N som är en unik proteas, en viktig enzym som är essentiell i de flesta levande organismer. Vidare är svampen rik på mineraler och ett flertal vitaminer, fibrer och aminosyror.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARRaimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

Örtmedicin - naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf