Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Maitake (Grifola fondosa)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva –

Maitake (Grifola fondosa) härstammar från Japan och är en mycket uppskattad matsvamp. Det är även en medicinalväxt med en lång traditionell användning.

Maitake som livsmedel och hälsokostprodukt

Om maitake

Maitake (Grifola fondosa) som även kallas korallticka är en vednedbrytande svamp som växer naturligt på döende trädstammar likt en korall på främst ekar. Koralltickan är vanligast i Japan och Nordamerika, men med lite tur så kan man hitta svampen även i Sverige i de södra delarna av landet. Den växer som en klase från en stam, hattarna vecklar ut sig och blir bruna eller mörkt grå till färgen med en tunn vit undersida och fot. Maitake kan uppnå en vikt på hela 20 kilo. Idag odlas även maitake under kontrollerade former inomhus på spån från olika lövträd.

Maitake betyder “dansande svamp” på japanska vilket grundar sig i en gammal samuraiberättelse. Man sökte efter den dyrbara svampen djupt in i skogarna och när man väl hittade den så dansade man av glädje. Det engelska namnet för maitake är till exempel Hen of the woods, ram’s head och sheep’s head.

Maitake är känd för sin lockande nötaktiga smak och används flitigt som en matsvamp, men svampen har även en lång historisk bakgrund som medicinalväxt. Maitake har blivit mycket studerat och innehåller bland annat betaglukaner, en naturlig alfa glukosidas inhibitor och är rik på antioxidanter. Den innehåller även ett ämne som kallas Lys-N som är en unik proteas, ett viktigt enzym som är essentiell i de flesta levande organismer. Vidare är svampen rik på mineraler och ett flertal vitaminer, fibrer och aminosyror.

 

Exempel på produkter med maitake:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5 

Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close