– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld –
Maitake (Grifola fondosa) är en mycket uppskattad matsvamp som härstammar från Japan. Det är även en flitigt använd medicinalväxt med en lång traditionell användning genom tiderna.

Artikelns innehåll:
- Om svampen maitake
- Traditionell användning av svampen
- Näringsinnehållet i Grifola fondosa
- Maitake som hälsokost
- Hälsokostprodukter med maitake
Om svampen maitake
Maitake (Grifola fondosa) som även kallas korallticka på svenska, är en vednedbrytande svamp. Den växer naturligt på döende trädstammar, främst ekar likt en korall och kan uppnå en vikt på hela 20 kilo. Själva hattarna är bruna eller mörkgråa till färgen och har en tunn vit undersida och fot.
Svampen växer främst i Japan och Nordamerika, men i sällsynta fall så kan man även hitta den här i södra Sverige. Den är dock rödlistad i Sverige så den får inte plockas. Svampen odlas även kommersiellt inomhus under kontrollerade former på spån från olika lövträd.
Namnet maitake betyder “dansande svamp” på japanska, vilket grundar sig i en gammal samuraiberättelse. Man sökte efter den dyrbara svampen djupt in i skogarna och när man väl hittade den så dansade man av glädje. Engelska namn för svampen är till exempel ”Hen of the woods”, ”Ram’s head” och ”Sheep’s head”.
Traditionell användning av svampen
Maitake är känd för sin goda nötaktiga smak och används flitigt som en matsvamp. Den har även en lång historisk bakgrund som medicinalsvamp. Genom tiderna har den använts för att hjälpa hälsan på en rad olika sätt. Några användningsområden har varit för att stödja immunsystemet, som uppiggande och för att hålla blodsockret stabilt (1) (2).
Näringsinnehållet i Grifola fondosa
När man studerat maitake i modern tid har man funnit att den innehåller ett flertal mycket intressanta ämnen (3). Bland annat ett ämne som kallas Lys-N. Det är en unik proteas, ett viktigt enzym som är essentiell i de flesta levande organismer.
Andra studerade ämnen i svampen är polysackarider, som till exempel betaglukaner och heteroglykaner. Här har forskare främst intresserat sig för innehållet av betaglukaner och hur dessa verkar kunna bidra till att hålla cellerna friska och motverka elakartade cellförändringar (3) (4). Mer studier behövs fortfarande på området. Vidare innehåller svampen även fibrer, aminosyror, samt en rad mineraler och vitaminer.
Maitake som hälsokost
Som hälsokostprodukt finns maitake både som extrakt och torkat pulver. Extraktet intas i form av kapslar som ett näringstillskott. Det torkade svamppulvret är populärt att använda som smaksättare i soppor, grytor och såser för sin goda smak. Det är även riktigt gott att brygga te på. Den ingår också ofta i näringstillskott tillsammans med andra medicinalsvampar och örter.
Hälsokostprodukter med maitake:
- Kiki Health maitake (extrakt i kapslar)
- Rawpowder maitakepulver eko
- Terranova fermenterad maitake (extrakt i kapslar)
- Ekologiskt svampkomplex (8 olika svampar + gurkmeja och ingefära)
Källor och referenser
(1) Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2
(2) Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5
(3) Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa. Published online 2021 Jan 5. doi: 10.3390/foods10010095. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/
(4) Grifola frondosa Pro4X has anti‐cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice. Published online 2016 Jul 11. doi: 10.1002/cam4.744. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055164/
Relaterade inlägg:
- Hälsosvampen Chaga och dess egenskaper
- Hälsosvampen Reishi (Ganoderma lucidum)
- Ashwagandha – Örten som återskapar balans i systemet
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem