Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi är en svamp som har en lång traditionell användning som medicinalväxt. Den finns att köpa som extrakt eller som ett finmalt pulver bestående av ren ekologisk reishi. Pulvret blandas enkelt ner i juicer eller smoothies. Klicka här för att läsa mer om reishi
[cf]reishi pulver[/cf]

Fler produkter hittar du här

Reishi -ganoderma-lucidum

Traditionell användnings av Reishi

Reishi som även kallas lackticka eller ling zhi på kinesiska som betyder ”ört av andlig styrka” är en vedlevande svamp som växer på rötter av lövträd eller stubbar. Den finns att hitta på de flesta kontinenter och i Sverige kan vi i sällsynta fall hitta den ända upp till södra Norrlandskusten. Kommersiellt odlas den främst i Malaysia, Japan, Kina och USA. Det är en vacker svamp med röd, glänsande och lackartad hatt som kan variera mycket i både storlek och färg.

Svampen har i olika delar av världen, under olika epoker varit känd under en lång rad namn. Några av de mest kända är auspicious mushroom, vilket betyder gynnsam svamp och mannentake som på japanska motsvarar tusenårig svamp. Den har även kallats “divine mushroom” eller “gudomlig svamp” och “immortality plant” som betyder “odödlig växt”.

Den går att äta som en vanlig svamp, men ofta gör man te utav den, eller använder den i växtpulver med andra näringsrika växtdelar. Den finns även att köpa i form av kapslar eller extrakt. I Östasien har svampen använts som läkemedel inom traditionell kinesisk medicin i över 2000 år, vilket gör den till en av de äldsta svamparna som använts medicinskt. Svampen har alltid haft en hemlighetsfull stämpel över sig och har värderats mycket högt då den inom traditionell medicin ses som ett livselixir med förmågan att stödja alla kroppsfunktioner. Inom traditionell kinesisk medicin förskrivs svampen ofta mot specifika sjukdomar, men har sitt största användningsområde som allmänt stärkande och skyddande för hela kroppen.

Näringsinnehåll av Reishi

Svampen har en hög koncentration utav bioaktiva faktorer, som adenosine, ganodermiska syror, enkla och sammansatta polysackariner och organiska proteiner. Den är även mycket rik på fibrer och antioxidanter. Av de aktiva substanserna i reishi anses de ämnen med mest hälsofrämjande egenskaper vara triterpener, polysackarider, ganoderma syra A-Z, kumarin, harpiks och germanium. Det är de fettlösliga triterpenerna som har de antiinflammatoriska egenskaperna och de vattenlösliga polysackariderna sägs vara immunstärkande och även en stark antioxidant.

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close