Noni (Morinda citrifolia)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Noni skiljer sig från andra frukter eftersom den innehåller ett ovanligt brett spektrum av bioaktiva näringsämnen. Det har gjort frukten till en populär hälsokostprodukt. Klicka här för att läsa mer om Noni

Noni juice, Life Products 946 ml

Tahitian Organic Noni juice är en produkt framställd av Earth's Bounty. Helt utan kemiska färgämnen och konserveringsmedel! Juicen innehåller inte heller något tillsatt socker. Noni är en frukt som historiskt har använts i förebyggande syfte för en stabil mage och ett fortsatt aktivt liv.

359 kr

 

Fler superfoods hittar du här

Noni som livsmedel och tillskott

Om frukten noni

Noni heter ”Morinda Citrifolia” på latin. Frukten har sitt ursprung i Asien och har använts som livsmedel och hälsoväxt av urbefolkningen i flera tusen år. Noni trivs i tropiska klimat och har länge odlats och använts i söderhavsområdet i t.ex Franska Polynesien, främst på Tahiti och dess närliggande öar.

Frukten har många frön och en distinkt och stickande lukt. Den har ett mjuk fruktkött som dryper med saft. Trädet blir upp till 30 meter högt och trivs i miljöer som vulkanisk mark, lavaströdda kuster, hyggena, och mark täckt med kalksten. Trädet bär små vita blommor som sedan blir till frukt som är ljust gröna när de är unga och ändrar färg till vit-gula när de är mogna.

Näringsinnehållet av noni

Nonifrukten är fullpackad med näring och har fått världsomfattande berömmelse och uppmärksamhet för sitt innehåll. Noni skiljer sig från andra superfrukter eftersom den innehåller ett ovanligt brett spektrum av bioaktiva ämnen. Frukten innehåller över 150 olika dokumenterade näringsämne som inkluderar, vitaminer, mineraler, aminosyror, Iridoider, lignaner, kumariner, flavonoider, polysackarider och fettsyror. Iridoider är ovanligt förekommande i frukter och skiljer sig från de flavonoider som vanligtvis finns i frukter. Iridoider är viktiga fytokemikalier i noni som är väldigt stabila och motståndskraftiga mot nedbrytning och lagerhållning av produkten. Noni juice innehåller väldigt mycket pro-xeronin som är förstadiet till en väldigt viktig enzym xeronin. Pro-xeronin ombildas i magen till xeronin som är en stor anledningen till varför noni anses vara en sådan fantastisk hälsoväxt.

Traditionell användning av noni

Noni har används inom traditionell naturmedicin i 1000-tals år vid  hälsotillstånd som till exempel; förstoppning, diarré, hudinflammation, infektion, munsår, feber, blåmärken, och stukningar. Inom kinesisk medicin används den för att stärka matsmältningssystemet, njurar, hjärta, och lever. Noni innehåller även antioxidanter, som bidrar till att skydda kroppens celler och mangan som hjälper kroppen att upprätthålla en normal benkvalitet.

Noni som livsmedel

I Sverige kan man främst hitta noni som livsmedel i form av nonijuice och torkad noni i form av pulver antingen löst eller i kapslar. Noni används även ofta i naturliga hudvårdsprodukter som tvål, schampo, krämer och andra hår- och hudvårdande produkter.

Relaterade inlägg: