– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Chaga (Inonotus obliquus) eller sprängticka som den heter på svenska, har genom tiderna fått många smeknamn som ”Odödlighetens svamp”, ”Skogens svarta guld” och ”Gåvan från Gudarna”. Under årtusenden har sprängticka använts som medicinalväxt för en lång rad åkommor och som en allmänt stärkande hälsodryck. Den bjuder dessutom på en uppskattad smak med toner av vanilj.
Näringsinnehållet av chaga
Chaga har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar, vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, fytokemikalier, melanin, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Studier (1) har visat att chaga har egenskaper som antibakteriella, antifungala och antivirala. Man har även sätt att svampen fungerar antiinflammatoriskt (1).
Chaga innehåller kraftfulla antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde mellan 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler som kan orsaka oxidativ stress i kroppen, vilket kan bidra till att skada kroppen celler. Antioxidanter har förmågan att motverka dessa skador och på så sätt skydda cellerna. Med andra ord så stödjer chagas höga ORAC-värde immunsystemet (2). Ju mörkare svampen är, ju högre koncentration av melanin har den som bland annat är bra för vår hud.
Traditionell användning av Chaga
Chaga kallas för kungen av medicinalsvampar och har använts som läkeväxt sedan medeltiden. Den växer på björkar och ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt. Där sitter den i 15-30 år och koncentrerar näring. Sprängticka växer i Skandinavien, Östeuropa, Korea, Japan, Ryssland samt i de norra delarna av Nordamerika. Den är relativt sällsynt och hittas bara på cirka 1 av 5000 björkar.
De nordamerikanska indianerna har genom tiderna betraktat chaga som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den för “Gudarnas gåva” och “Odödlighetens svamp”. Japanerna har gett den namnet “Skogens diamant” och i Kina ser man den som “Växternas konung”.
Traditionellt har chaga länge nyttjats som ett allmänt stärkande medel och för mage och tarm. Den har även använts vid infektioner, inflammationer, för att stabilisera blodsockret, vid olika hudsjukdomar och för att förbättra hudens kvalité. En intressant rysk studie (3) visade att chaga kan vara väldigt effektivt vid psoriasis.
Hur använder man chaga?
Chaga finns att köpa både som chagabitar och chagapulver. Bitarna ska du koka upp och låta dra för att få ut alla nyttigheter. Pulvret är färdigt att lösas upp i hett vatten och behöver alltså inte kokas upp och dra. Man kan även blanda pulvret med kallt vatten och dricka som en stärkande dryck under dagen. Genom att tillsätta ingefära och lite honung så har du en riktigt god och näringsrik dryck. Chagapulvret kan även blandas i juice, smoothies, eller strös över yoghurten och gröten.
Återförsäljare av chaga hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Cristina Lull, Harry J. Wichers, and Huub F. J. Savelkoul “Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites”, Wageningen University and Research Center, The Netherlands 2005.
(2) Hobbs, Christopher (1986) Medicinal Mushrooms: An Exploration of Tradition, Healing, & Culture, Summertown, TN, Book Publishing Company, pp. 121–124, ISBN 1-57067-143-5
(3) Dosychev, E. A.; Bystrova, V. N. (May 1973). “Treatment of psoriasis using “Chaga” fungus preparations”. Vestnik dermatologii i venerologii 47 (5): 79–83. PMID 4755970
Har flera gånger köpt hem en påse med chaga bitar. Pulvret låter ju toppen så slipper man låta det dra. Det måste ju bli mer koncentrerat med pulver också väl?
Ja, pulvret är mer koncentrerat i och med att man inte kastar bort något.
Älskar chaga och dricker det ofta istället för kaffe.
Ett perfekt alternativ till kaffe, så får man i sig en massa nyttigheter. 🙂
Chaga är så gott! 🙂
Kan bara hålla med. 🙂