Hälsodrycken Chaga (Sprängticka)

av | feb 5, 2018 | Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Chaga har genom tiderna fått många smeknamn som ”Odödlighetens svamp”, ”Skogens svarta guld” och ”Gåvan från Gudarna”. Under årtusenden har denna hälsosvamp använts som medicinalväxt för en lång rad åkommor och som en allmänt stärkande hälsodryck. Den bjuder dessutom på en uppskattad smak med toner av vanilj.

 Hälsosvampen chaga (sprängticka)

Vad är chaga?

Chaga, eller sprängticka på svenska har det vetenskapliga namnet Inonotus obliquus. Den brukar kallas för kungen av medicinalsvampar och har använts som en läkeväxt sedan medeltiden. Den växer på björkar och ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt. Där kan den sitta i 15-30 år och koncentrera näring. Sprängticka växer i Skandinavien, Östeuropa, Korea, Japan, Ryssland samt i de norra delarna av Nordamerika. Den är relativt sällsynt och hittas bara på cirka 1 av 5000 björkar.

Näringsinnehållet av sprängticka

Sprängticka har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar många vitaminer, mineraler och spårämnen. Den innehåller dessutom andra intressanta ämnen som polysackarider, fytokemikalier, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Man hittar även melanin som skyddar vår hud. Ju mörkare svampen är, ju högre koncentration av melanin har den (1).

Chaga är känd för sitt rika innehåll av antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde som uppnår 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity. Det är värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. I kroppen hjälper dessa antioxidanter till att neutralisera fria radikaler som annars kan orsaka oxidativ stress och skada våra celler.

Genom moderna studier (1) (2) har man sett att svampen har mycket bra antiinflammatoriska, antibakteriella och antifungala egenskaper.

Traditionell användning av Chaga

De nordamerikanska indianerna har genom tiderna betraktat chaga som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den för ”Gudarnas gåva” och ”Odödlighetens svamp”. I Japan har den fått namnet ”Skogens diamant” och i Kina ser man den som ”Växternas konung”. 

Traditionellt har chaga länge nyttjats som ett allmänt stärkande medel och för att stödja mag-tarmsystemet. Den har även använts vid infektioner, inflammationer, för att stabilisera blodsockret, vid olika hudsjukdomar och för att förbättra hudens kvalité. En intressant rysk studie (3) har visat att chaga kan vara väldigt effektivt vid psoriasis. 

Hur använder man chaga?

Chaga finns att köpa både som bitar och pulver. Bitarna ska kokas upp och sen ligga och dra i det heta vattnet så att man får ut alla nyttigheter.

Chagapulver kan man bara röra ut i hett vatten och avnjuta direkt. Det är även gott att tillsätta lite ingefära och honung. Du borde även prova att göra varmchoklad med chaga, en riktigt god kombination. Pulvret kan även blandas i juice, smoothies, strös över yoghurten eller gröten för att näringsberika kosten.

 

Här kan du köpa ekologiskt chagapulver

 

Källor och referenser

(1) Cristina Lull, Harry J. Wichers, and Huub F. J. Savelkoul ”Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites”, Wageningen University and Research Center, The Netherlands 2005. 

(2) Hobbs, Christopher (1986) Medicinal Mushrooms: An Exploration of Tradition, Healing, & Culture, Summertown, TN, Book Publishing Company, pp. 121–124, ISBN 1-57067-143-5

(3) Dosychev, E. A.; Bystrova, V. N. (May 1973). ”Treatment of psoriasis using ”Chaga” fungus preparations”. Vestnik dermatologii i venerologii 47 (5): 79–83. PMID 4755970 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Ann-Marie

    Har flera gånger köpt hem en påse med chaga bitar. Pulvret låter ju toppen så slipper man låta det dra. Det måste ju bli mer koncentrerat med pulver också väl?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, pulvret är mer koncentrerat i och med att man inte kastar bort något.

  2. Carina

    Älskar chaga och dricker det ofta istället för kaffe.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ett perfekt alternativ till kaffe, så får man i sig en massa nyttigheter. 🙂

  3. Sandra

    Chaga är så gott! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 1 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds