Hälsodrycken Chaga

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 5 februari, 2018 · 6 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Immunsystemet, Infektioner, Inflammation, Kost, Livsmedel, Superfoods

Chaga (Inonotus obliquus), eller sprängticka som den heter på svenska, har genom tiderna fått smeknamn som ”Odödlighetens svamp” ”Skogens svarta guld” och ”Gåvan från Gudarna”. Under årtusenden har sprängticka använts som medicinalväxt för en lång rad åkommor och som en allmänt stärkande hälsodryck. Den bjuder dessutom på en uppskattad smak som kan liknas med vanilj.

Hälsodrycken chaga

Näringsinnehåll av chaga

Chaga har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar, vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, fytokemikalier, melanin, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Genom studier har man sett att chaga fungerar antibakteriellt, antifungalt och antiviralt i kroppen (1). Man har även sätt att svampen har starka antiinflammatoriska egenskaper och ger en förbättrad resistans mot sjukdomar (1). Svampen innehåller kraftfulla antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde mellan 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler, vilka orsakar oxidativ stress i kroppen och bidrar till att bryta ner kroppen celler. Antioxidanterna har förmågan att motverka skadorna som fria radikaler kan orsaka och på så sätt skydda cellerna. Med andra ord så stödjer chagas höga ORAC-värde ett normalt fungerande immunsystem (2). Ju mörkare svampen är ju högre koncentration av melanin har den, som bland annat är bra för vår hud.

Traditionell användning av Chaga

Chaga kallas kungen av medicinalsvampar och har använts som läkeväxt sedan medeltiden. Svampen växer på björkar och ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt. Där sitter den i 15-30 år och koncentrerar näring. Sprängticka växer i Skandinavien, Östeuropa, Korea, Japan, Ryssland samt i de norra delarna av Nordamerika. Den är relativt sällsynt och hittas bara på ca 1 av 5000 björkar.

De nordamerikanska indianerna betraktade den som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den ”Gudarnas gåva” och ”Odödlighetens svamp”. Japanerna har gett den namnet ”Skogens diamant” och i Kina ser man den som ”Växternas konung”. Chaga har inte fått dessa prestigefulla smeknamn utan anledning. Det är verkligen en gåva från naturen som bjuder på mycket kraftfull näring.

Traditionellt har den länge använts som ett allmänt stärkande medel och vid t.ex mag- och tarmsjukdomar, infektioner, inflammationer, för att stabilisera blodsockret, vid olika hudsjukdomar och för att förbättra hudens kvalité. En intressant rysk studie (3) visade att sprängticka kan vara väldigt effektivt vid psoriasis. Den visade sig  hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen. Listan på svampens användning inom traditionell medicin vid olika sjukdomstillstånd kan göras oändligt mycket längre.

Att använda chaga

Chaga finns att köpa både som bitar och pulver. Bitarna ska du koka upp och låta dra för att få ut alla nyttigheter. Pulvret är färdigt att lösas upp i hett vatten och behöver alltså inte kokas upp och dra. Tillsätt ingefära och lite honung så har du en dunderdryck för immunsystemet. Kan även blandas i juice, smoothies, yoghurt eller tillsätt kallt vatten och drick som en stärkande dryck under dagen.

Återförsäljare av chaga hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Cristina Lull, Harry J. Wichers, and Huub F. J. Savelkoul "Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites", Wageningen University and Research Center, The Netherlands 2005.

(2) Hobbs, Christopher (1986) Medicinal Mushrooms: An Exploration of Tradition, Healing, & Culture, Summertown, TN, Book Publishing Company, pp. 121–124, ISBN 1-57067-143-5

(3) Dosychev, E. A.; Bystrova, V. N. (May 1973). "Treatment of psoriasis using "Chaga" fungus preparations". Vestnik dermatologii i venerologii 47 (5): 79–83. PMID 4755970

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Ann-Marie februari 10, 2018 kl. 19:13

Har flera gånger köpt hem en påse med chaga bitar. Pulvret låter ju toppen så slipper man låta det dra. Det måste ju bli mer koncentrerat med pulver också väl?

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 11, 2018 kl. 15:23

Ja, pulvret är mer koncentrerat i och med att man inte kastar bort något.

Svara

3 Carina februari 11, 2018 kl. 14:40

Älskar chaga och dricker det ofta istället för kaffe.

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 11, 2018 kl. 15:21

Ett perfekt alternativ till kaffe, så får man i sig en massa nyttigheter. 🙂

Svara

5 Sandra februari 16, 2018 kl. 19:52

Chaga är så gott! 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 16, 2018 kl. 20:06

Kan bara hålla med. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: