– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Chaga har genom tiderna fått många smeknamn som ”Odödlighetens svamp”, ”Skogens svarta guld” och ”Gåvan från Gudarna”. Under årtusenden har denna hälsosvamp använts som medicinalväxt för en lång rad åkommor och som en allmänt stärkande hälsodryck. Den bjuder dessutom på en uppskattad smak med toner av vanilj.

Vad är chaga?
Chaga, eller sprängticka på svenska har det vetenskapliga namnet Inonotus obliquus. Den brukar kallas för kungen av medicinalsvampar och har använts som en läkeväxt sedan medeltiden. Den växer på björkar och ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt. Där kan den sitta i 15-30 år och koncentrera näring. Sprängticka växer i Skandinavien, Östeuropa, Korea, Japan, Ryssland samt i de norra delarna av Nordamerika. Den är relativt sällsynt och hittas bara på cirka 1 av 5000 björkar.
Näringsinnehållet av sprängticka
Sprängticka har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar många vitaminer, mineraler och spårämnen. Den innehåller dessutom andra intressanta ämnen som polysackarider, fytokemikalier, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Man hittar även melanin som skyddar vår hud. Ju mörkare svampen är, ju högre koncentration av melanin har den (1).
Chaga är känd för sitt rika innehåll av antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde som uppnår 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity. Det är värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. I kroppen hjälper dessa antioxidanter till att neutralisera fria radikaler som annars kan orsaka oxidativ stress och skada våra celler.
Genom moderna studier (1) (2) har man sett att svampen har mycket bra antiinflammatoriska, antibakteriella och antifungala egenskaper.
Traditionell användning av Chaga
De nordamerikanska indianerna har genom tiderna betraktat chaga som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den för ”Gudarnas gåva” och ”Odödlighetens svamp”. I Japan har den fått namnet ”Skogens diamant” och i Kina ser man den som ”Växternas konung”.
Traditionellt har chaga länge nyttjats som ett allmänt stärkande medel och för att stödja mag-tarmsystemet. Den har även använts vid infektioner, inflammationer, för att stabilisera blodsockret, vid olika hudsjukdomar och för att förbättra hudens kvalité. En intressant rysk studie (3) har visat att chaga kan vara väldigt effektivt vid psoriasis.
Hur använder man chaga?
Chaga finns att köpa både som bitar och pulver. Bitarna ska kokas upp och sen ligga och dra i det heta vattnet så att man får ut alla nyttigheter.
Chagapulver kan man bara röra ut i hett vatten och avnjuta direkt. Det är även gott att tillsätta lite ingefära och honung. Du borde även prova att göra varmchoklad med chaga, en riktigt god kombination. Pulvret kan även blandas i juice, smoothies, strös över yoghurten eller gröten för att näringsberika kosten.
Här kan du köpa ekologiskt chagapulver
Källor och referenser
(1) Cristina Lull, Harry J. Wichers, and Huub F. J. Savelkoul ”Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites”, Wageningen University and Research Center, The Netherlands 2005.
(2) Hobbs, Christopher (1986) Medicinal Mushrooms: An Exploration of Tradition, Healing, & Culture, Summertown, TN, Book Publishing Company, pp. 121–124, ISBN 1-57067-143-5
(3) Dosychev, E. A.; Bystrova, V. N. (May 1973). ”Treatment of psoriasis using ”Chaga” fungus preparations”. Vestnik dermatologii i venerologii 47 (5): 79–83. PMID 4755970
Relaterade inlägg:
Har flera gånger köpt hem en påse med chaga bitar. Pulvret låter ju toppen så slipper man låta det dra. Det måste ju bli mer koncentrerat med pulver också väl?
Ja, pulvret är mer koncentrerat i och med att man inte kastar bort något.
Älskar chaga och dricker det ofta istället för kaffe.
Ett perfekt alternativ till kaffe, så får man i sig en massa nyttigheter. 🙂
Chaga är så gott! 🙂
Kan bara hålla med. 🙂