Så enkelt gör du chiasylt

by Mikaela Bjerring on 29 juni, 2017 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Hälsokost, Kost, Paleo, Raw food, Recept, Superfoods

Att göra egen chiasylt är löjligt enkelt. Dessutom blir det en fantastiskt god sylt som är fri från vitt socker och tillsatser. Ren mat när den smakar som bäst helt enkelt. Här följer ett recept om hur du går tillväga.

Chiasylt recept

Så gör du chiasylt

Chiasylt kan man göra på valfria färska eller frysta bär, och chiafröna bidrar till en bra syltkonsistens utan att den behöver kokas. För sötning kan man använda sig av något hälsosammare alternativ som t.ex kokossirap eller fibersirap. Är bären man använder redan väldigt söta i sig, så kan man hoppa över sötningen helt och hållet och låta bären tala för sig själv.

Chiasylt är perfekt att använda på gröten, yoghurten eller på pannkakorna. Du kan även tillsätta en klick chiasylt i din smoothie för att förhöja smaken. Det här är en sylt som är busenkel att göra och som garanterat kommer att vara uppskattad av både stora och små.

Detta behöver du:

  • 3 dl färska eller tinade bär
  • 1,5 dl vatten
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk kokossirap alternativt fibersirap, eller annan valfri sötning.
  • Citronsaft (kan uteslutas om bären man använder redan är syrliga)

Så här gör du:

  1. Häll bären i en skål, tillsätt vattnet och blanda ihop med en stavmixer.
  2. Tillsätt chiafröna och mixa lite till. Konsistensen ska vara rätt så lös eftersom chiafröna kommer att svälla och göra sylten tjockare.
  3. Smaka av och tillsätt sötning och citronsaft tills du är nöjd med smaken.
  4. Låt sylten stå i kylen några timmar så chiafröna får tid att svälla. Om sylten efter det skulle kännas för lös, så kan du tillsätta lite mer chiafrön. Om den känns för fast kan du tillsätta lite mer vatten. Olika märken av chiafrön kan suga åt sig vätska olika mycket, så man får helt enkelt prova sig fram.
  5. Häll upp den färdiga sylten i en glasburk och förvara i kylen. Eftersom sylten inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten ca 5-7 dagar. Det bästa är därför att göra små satser åt gången.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Gunnel juli 2, 2017 kl. 14:40

Tack för tipset! Det såg ju riktigt gott ut, och lätt verkar det med.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 2, 2017 kl. 20:59

Ja, riktigt lätt och riktigt gott. 🙂

Svara

3 Mia L. juli 3, 2017 kl. 18:36

Mm, ser gott ut! Det ska jag definitivt prova 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 22:23

Det tycker jag du ska 🙂

Svara

5 Eva-Lena juli 4, 2017 kl. 20:41

Mums så gott! Fantastiskt bra tips. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 4, 2017 kl. 21:56

Riktigt gott och så snabbt och enklet att göra 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: