Goji

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Goji är små röda russinliknande bär som har en söt, mild och uppskattad smak. bäret är extremt näringsrikt och innehåller betydande mängder antioxidanter som t.ex C-vitamin och betakaroten. Klicka här för att läsa mer om gojibär

Gojipulver, Superfruits 150 gram

Gojibärspulver från Superfruit är 100 % ekologiskt och raw food. Pulvret är finmalet och lättblandat. Använd i t.ex smoothies, andra drycker eller strö över yoghurten eller gröten.

195 kr

 

Ekologiska gojibär, Healthwell 40 gram

Ekologiska gojibär från Healthwell. De är inte upphettade utan klassas som RAW food. Ät direkt ur påsen eller använd i t.ex smoothies eller strö över gröten.

25 kr

 

Ekologiska gojibär, Superfruits 450 gram

Ekologiska gojibär från Superfruits. De är inte upphettade utan klassas som RAW food och de är dessutom osvavlade.

249 kr

Fler produkter med goji hittar du här

Gojibär och gojipulver

Om gojibär

Gojibär växer främst i Kina och sägs vara en av naturens mest kompletta växter. I tusentals år har gojibären odlats och använts inom den kinesiska örtmedicinen där det anses vara en av de bästa födor för att skänka ett långt liv och stärka livsenergin. På senare år har det även kommit att bli ett mycket uppskattat livsmedel världen över.

Näringsinnehåll av goji

Trots sin lilla storlek är gojibäret fulladdad med näring och väldigt rikt på antioxidanter. Goji innehåller mer C-vitamin än apelsiner per viktenhet och mer betakaroten än morötter. C-vitamin bidrar till ett normalt fungerande immunsystem och skyddar cellerna från skador som fria radikaler kan orsaka. Karotener fungerar som förstadium till A-vitamin och bidrar till att bibehålla en normal synförmåga. Karoten medverkar också till hudens pigmentering. Gojibäret är även mycket rikt på polysackarider, varav några av dem är helt unika för bäret. Dessa Lycium Barbarum Polysackarider (LBP) trodde man förr bara var kolhydrater precis som stärkelse och socker, men de har visat sig ha en betydande roll för vår hälsa och förmåga att oskadliggöra fria radikaler.

Vidare är det lilla röda bäret fullpackat med Omega-6, 18 olika aminosyror, B-vitaminer, E-vitamin och 21 olika mineraler däribland mangan, zink, järn, koppar, nickel, krom, magnesium, kalcium, natrium, kalium, kobolt, selen, kadmium, fosfor och germanium. Ett annat intressant ämne är xantofyllen zeaxantin i goji som har en viktig funktion för att skydda ögats celler.

Använda goji i kosten

Gojibäret goda smak gör att det är mycket mångsidigt. Använd i matlagning, bakning, strö över yoghurten, blanda i smoothies eller gör din egen müsli med lättrostade nötter, frön och goji. Du kan självklart även äta bären precis som dom är.

Relaterade inlägg: