Tranbär (Cranberry)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Det röda lilla tranbäret är mycket näringsrikt, fullspäckat med antioxidanter och smakar dessutom väldigt gott. Att använda sig av tranbär vid urinvägsinfektion är en gammal välbeprövad huskur som är lika uppskattad än idag. Klicka här för att läsa mer om tranbär

Tranbärstabletter, Healthwell 90 tabletter

Tranbärstabletter från Healthwell är ett veganskt kosttillskott med extrakt från tranbär. En mer koncentrerad form av tranbärspulver. I detta kosttillskott motsvarar 1 kg extrakt så mycket som 36 kg bär.

169 kr

 

Cran Flora, Solgar 60 tabletter

Cran Flora från Solgar är ett kombinerat tillskott med tranbär tillsammans med aktiv bakteriekultur och C-vitamin.

359 kr

 

Gullris/Tranbär, Bioform 90 kapslar

En helt ren naturprodukt med växterna gullris och tranbär i fokus, tillsammans med extrakt av åkerfräken. Växterna har välkända egenskaper och produkten används för urinvägarna och urinblåsan. Ett optimalt tillskott vid urinvägsinfektion.

142 kr

 

Fler produkter med tranbär hittar du här

Tranbär, tranbärssaft och tranbärsextrakt

Om tranbär

Tranbär (Vaccinium oxycoccos) är runda små bär med en stark röd färg som växer i krypande ris över öppna myrar och mossar i Sverige. Bäret har en lång historisk användning som livsmedel och medicinalväxt för att uppnå välmående, livskraft och god hälsa. Tranbäret påminner lite om lingonet med sin friska och syrlig smak. Idag finns det även extrakt av tranbär som kosttillskott, vilket är uppskattat för sitt rika innehåll av antioxidanter och som ofta marknadsförs som ett tillskott för urinvägarna.

Näringsinnehåll av tranbär

Tranbär är bland annat rika på C-vitamin, folsyra, järn, zink och antioxidantgrupper som antocyaniner polyfenoler och katekiner. Tranbär innehåller även reservatrol, som även det fungerar antioxidativt i kroppen. Bäret är verkligen en fantastisk superfood som det växer generösa mängder av i vår fantastiska natur.

Tranbär vid urinvägsinfektion

Att äta tranbär i förebyggande syfte och som hjälp vid urinvägsinfektion (UVI), är en gammal beprövad huskur. Det har även fått ett visst stöd från modern forskning. Man tror att antioxidantiva ämnen i bäret gör det svårare för bakterierna att fästa och att det låga pH-värdet bidrar till en miljö där bakterierna inte trivs (1), (2). Att dricka osötad tranbärssaft eller inta tranbärsextrakt kan vara väl värt att pröva som första hjälp vid UVI och i förebyggande syfte vid återkommande urinvägsinfektioner.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Bodet C, Grenier D, Chandad F, et al. Potential oral health benefits of cranberry. Crit Rev Food Sci Nutr 2008 Aug;48(7):672-80.

(2) Bailey DT, Dalton C, Joseph Daugherty F, et al. Can a concentrated cranberry extract prevent recurrent urinary tract infections in women? A pilot study. Phytomedicine 2007 Apr;14(4):237-41.