Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Huskurer vid Urinvägsinfektion (UVI)

av | sep 9, 2014 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Urinvägsinfektion (UVI) orsakas av bakterier som tränger in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Det är en smärtsam och obekväm historia som alla kan drabbas av, men det är vanligare hos kvinnor än hos män. Här följer några exempel på huskurer som du kan ta hjälp av om du råkar ut för en urinvägsinfektion.

Huskurer vid Urinvägsinfektion (UVI)

Vatten

Vid första symtomen av urinvägsinfektion bör du dricka stora mängder vatten, och fortsätta med det under hela infektionstiden. Det hjälper till att spola ut bakterierna. Därefter kan du även ta hjälp av något av tipsen nedan för att snabbare bli av med infektionen.

Tranbärsjuice

Tranbärsjuice är en klassisk huskur vid urinvägsinfektion. Du kan dricka ett par stora glas osötad tranbärsjuice om dagen tills urinvägsinfektionen har försvunnit. Även lingon och granatäpple har liknande effekt. Dessa bär och frukter innehåller ämnen som förhindrar att bakterierna får fäste på urinblåsans väggar. Tranbärsextrakt finns även i form av kapslar om du föredrar det. Återförsäljare av osötad tranbärsjuice och tranbärskapslar hittar du här.

UVA ört

UVA ört är en blandning av olika örter som är en uppskattad huskur vid urinvägsinfektion. UVA ört innehåller en kombination utav mjölon, gullris, enbär, åkerfräken och nässla. För personer som lider av ofta återkommande urinvägsinfektioner är detta en mycket uppskattad örtblandning att ta i förebyggande syfte och vid första symtom. Återförsäljare av UVA ört hittar du här.

Oreganoolja

Oreganoolja har antibakteriella och antivirala egenskaper som även är känd för att döda svamp och parasiter. Eftersom oreganooljan är bakteriedödande kan den vara en bra hjälp vid urinvägsinfektion. Inta oreganoolja vid första symtom för att snabbare få bukt med infektionen. Återförsäljare av oreganoolja hittar du här.

Probiotika

Nyttiga mjölksyrabakterier bidrar inte bara till att förbättra bakteriefloran i mag-tarmsystemet, utan är även viktiga för en hälsosam miljö i underlivet och urinblåsan. I underlivet ska det normalt finnas en hälsosam nivå av laktobaciller som förhindrar överväxt av dåliga bakterier och svamp. Dessa goda bakterier minskar risken för att skadliga bakterier som orsakar urinvägsinfektion får fäste. Genom att få i dig mjölksyrabakterier så kan du skydda ditt underliv från att dåliga bakterier skapar problem. Cran Cure är exempel på ett populärt förebyggande och stärkande tillskott vid urinvägsinfektion som innehåller mjölksyrabakterier, tranbär, lingon, björkbladsextrakt, åkerfräken, gullris och D-vitamin. Återförsäljare av Cran Cure hittar du här.

Havtornsolja

Många kvinnor som har återkommande problem med urinvägsinfektioner drabbas på grund av torra och sköra slemhinnor. När underlivets slemhinnor blir torra får man ofta problem med obehag som irritation och klåda. Det kan även uppstå hudsprickor och svida när man kissar, samt en rad andra problem. Den rubbade balansen och funktionen i slemhinnorna medför också en ökad risk för urinvägsinfektion. Havtornsolja är känt för att balansera fuktbalansen i slemhinnorna och kan därmed vara till stor hjälp vid UVI som uppstår på grund av torra och sköra slemhinnor i underlivet. Membrasin är här ett populärt tillskott av havtornsextrakt som man kan ta hjälp av. Återförsäljare av Membrasin hittar du här.

Övrigt att tänka på:

 • Kissa alltid efter samlag. Det sköljer bort eventuella bakterier och på så sätt minskar du risken för urinvägsinfektion.
 • Vid urinvägsinfektion är det viktigt att urinblåsan töms helt när man kissar. Att sätta sig omvänt på toalettstolen, så att man tittar in i väggen är ett knep man kan ta till om man är kvinna. Denna ställningen är effektivare än den vanliga sittställningen om man vill tömma urinblåsan helt.
 • Att klä sig varmt i de nedre regionerna och runt njurarna kan bidra till att skydda mot urinvägsinfektion och det bör även vara en av de först åtgärderna du tar om du drabbats.
 • Använd inga starka tvålar eller andra produkter som rubbar pH-värdet i underlivet.

När bör man söka vård?

 • Hos vuxna kvinnor brukar egenbehandling rekommenderas och antibiotika inte vara nödvändigt (enligt sjukvårdsupplysningen). Infektionen brukar bli bättre efter några dagar och gå över inom någon vecka. Upplever du dock att dina symtom blir värre eller om du börjar få feber bör du kontakta din vårdcentral.
 • Om du är gravid och får urinvägsinfektion bör du uppsöka sjukvården för att få behandling eftersom bakterierna lättare kan ta sig vidare upp till njurarna under graviditeten.
 • Är du man och får urinvägsinfektion behöver du oftast få behandling med antibiotika, eftersom problemet kan bero på prostatakörteln och då kan bakterierna nå upp till njurarna.
 • Har du ett barn som fått urinvägsinfektion så bör du kontakta vårdcentralen för vidare information.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Theres Åberg

  Tack för tipset om UVA ört! Jag får ofta UVI vilket är väldigt jobbigt.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Förstår att det är jobbigt. UVA ört kan vara väl värt att prova.

 2. Margareta T

  Bra tips! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Trevligt att du uppskattade tipsen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close