Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Synen är så mycket mer än att bara se

av | maj 9, 2015 | Blogg, Hälsa, Ögonhälsa | 0 Kommentarer

– I samarbete med Vårda ögonklinik – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Varda.se –


Av alla intryck som vi tar till oss under en dag, så kommer över 80 procent från ögonen. Man brukar säga att ögonen är själens spegel, vårt viktigaste sinnesorgan och hjärnans fönster ut mot världen, så ta väl hand om dom.

Synen är så mycket mer än att bara se

Ögats betydelse för vårt välmående

Synen är så mycket mer än att bara se. Synen påverkar människans existens på många sätt och på en mycket hög nivå. Cirka 130 miljoner eller nära på tre fjärdedelar av kroppens sinnesceller finns i våra ögon – i ögats näthinna. Synnerven med sina 1 miljon nervtrådar förmedlar mer information till hjärnan än något annat sinnesorgan. Ögonen rapporterar det som händer in till hjärnan, som tar emot och tolkar det vi precis upplevt. Det påverkar våra intryck av världen som i sin tur föder känslor och tankar. Denna lilla del av vår kropp har kontroll över 70 % av våra upplevelser som formar hur vi mår.

Olika synfel

Översynthet (hyperopi ) beror på att ögat är för kort, vilket gör att man ser dåligt på nära håll. För att kunna se bra så måste man använda glasögon med konvexa linser som hjälper ögat att bryta ljusstrålarna.

Närsynthet (myopi) beror på att ögat är för långt, vilket gör att man ser dåligt på långt håll. Man måste då använda glasögon med konkava linser för att sprida ljuset.

Grön starr (Glaukom) orsakas oftast av ökat vätsketryck i ögat som skadar synnerven. Synskärpan blir sämre och synfältet minskar. Man behandlar med ögondroppar som tas resten av livet, och ibland kan laserbehandling eller operation rätta till synfelet.

Grå starr (Katarakt) är när linsen har blivit grumlig. Linsen opereras då bort och en lins i plast sätts in. Man måste också bära glasögon.

Ålderssynthet (presbyopi) beror på att linsens elasticitet försämrats med åldern. Linsen kan inte längre kan dra ihop sig tillräckligt mycket för att bryta ljuset för att man ska kunna se bra på nära håll.

Astigmatism orsakas av en onormal krökning av hornhinnan.

Färgblindhet är vanligast hos pojkar och innebär att det är något fel på tapparna. Man ser då inte vissa färger. Det är vanligast med röd-grön färgblindhet.

Att korrigera synen

Även om glasögon eller linser är det vanligaste sättet att komma tillrätta med synfel så finns det fördelar med att korrigera synen med en mer permanent lösning – ögonlaser. Några av de fördelar som finns är att synen förbättras under det första året utöver det korrigerade synfelet, du slipper omständigheten med glasögon och linser, och med tiden blir det även mer ekonomiskt. Bra information om olika metoder och synfel som kan korrigeras finns att läsa om på t.ex Vårda ögonklinik. Oavsett så är det viktigt att ta hand om sina ögon, din hjärnans fönster ut mot världen.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close