Fördelar med att dricka varmt citronvatten

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 16 mars, 2015 · 13 comments

in Allergier - Astma, Blogg, Detox-kost, Ekologiskt, Hälsa, Hälsokost, Huden, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet, Kost, Syra-basbalansen

Att börja dagen med en kopp varmt citronvatten kan ge en lång rad hälsofördelar. Det må vara ett enkelt kostråd, men det kan göra förvånansvärt stor skillnad. Här följer exempel på 10 hälsovinter som varmt citronvatten kan bidra med.

Fördelar med att dricka varmt citronvatten

Att börja dagen med varmt citronvatten

Det bästa är att dricka varmt citronvatten direkt när du stiger upp på morgonen, ca 15 minuter innan frukost. Du kan även med fördel dricka varmt citronvatten innan alla dina måltider. Koka upp vatten, gärna filtrerat (ta ej ljummet från kranen). Pressa en 1/2 citron i en kopp och lägg även i citronskalet. Häll på kallt vatten upp till halva koppen och slå sedan på det heta vattnet. Citronvattnet ska vara ljummet/varmt, men inte hett. Oekologiska citrusfrukter innehåller ofta stora mängder bekämpningsmedel, så använd ekologiska citroner.

Stödjer matsmältningen 

Citronvatten stödjer matsmältningen och triggar igång produktionen av saltsyra och galla. Citronsaft kan på så sätt hjälpa till att lindra matsmältningsbesvär såsom svullen mage, halsbränna, rapningar och väderspänning. Citronvatten kickar även igång fettförbränningen eftersom c-vitamin i citron bidrar till normal energiomsättning.

Stödjer immunsystemet och andra kroppsfunktioner

C-vitamin i citron bidrar till immunsystemets normala funktion och förbättrar upptaget av järn i kroppen. Citroner innehåller även rikligt med kalium som stödjer nervsystemet normala funktion och bidrar till normalt blodtryck.

Stödjer kroppens avgiftningssystem

Citronsyran i citroner hjälper till att stödja kroppens enzymfunktion, vilket i sin tur stödjer leverns avgiftning. En ayurvedisk hälsosyn är att varmt citronvattnet hjälper till att föra bort toxiner i mag-tarmkanalen. Citronsaft är vätskedrivande och ökar urineringen, vilket gör att toxiner snabbare kan transporteras ut ur kroppen än med bara vanligt vatten. Det är även därför som man rekommenderar varmt citronvatten under ett detox-program.

Balanserar syra-basbalansen

Att ha ett bra pH-värde i kroppen är av en stor betydelse för hälsan. Citroner är en av de mest alkaliska livsmedlen för kroppen då citronsyra blir starkt basiskt när den metaboliseras. Att dagligen dricka citronvatten kan därför bidra till att balansera syra-basbalansen i kroppen och urinsyran i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation i leder.

Bidrar till ren och frisk hud

C-vitamin i citron bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion och kan på så sätt bidra till friskare och spänstigare hud. Varmt citronvatten stödjer kroppens avgiftningssystem, vilket hjälper till att hålla huden frisk och fräsch.

Bidrar till bättre humör

De eteriska oljorna i citronskalet har energigivande och upplyftande egenskaper. Inom aromaterapi används eterisk citronolja flitigt som humörhöjare, för att rensa sinnet, öka välbefinnandet och för att minska känslor av oro, ångest och depression. Du kan ta del av den eteriska citronoljans egenskaper genom att t.ex använda en aromalampa för att sprida doften i hemmet. Det är också känt att C-vitamin bidrar till normal psykologisk funktion.

Lindrar  andningsproblem

Varmt citronvatten kan bidra till att motverka infektioner i luftvägarna och lindra hosta. Citronsaft är även slemlösande och hjälper att balansera produktionen av slem i kroppen.

Stödjer läkning och återhämtning

C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som bland annat har betydelse för normal funktion av brosk, benstomme och blodkärl. C-vitamin bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress, vilket är av en stor betydelse vid återhämtning från stress, sjukdom och skador, samt för att hålla sig frisk och inte åldras i förtid.

Bidrar till bättre munhälsa

Citronvatten ger fräschare andedräkt och C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion. En gammal huskur är att använda citronvatten för att lindra tandköttsinflammation och tandvärk. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte borsta tänderna direkt efter att ha druckit citronvatten. Vänta en halvtimme eller mer så att du inte skadar emaljen.

För minskat sötsug och viktkontroll

Citroner har ett högt innehåll av pektin som hjälper till att minska sötsuget. C-vitamin bidrar även till normal energiomsättning som har betydelse för viktkontroll.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAREffect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/

Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Vad ska jag äta mot brist av saltsyra: http://kurera.se/expertpanelen/vad-ska-jag-ata-mot-brist-pa-saltsyra/

The Ultimate Science-Based Examination of Lemon Water: https://nutritionyoucanuse.com/the-ultimate-science-based-examination-of-lemon-water:

 

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Olle G mars 16, 2015 kl. 09:59

Jag ska köpa ekologiska citroner idag! Jag har hört många gånger att varmt citronvatten är så bra, så det ska jag börja med.

Svara

2 Lovisa mars 16, 2015 kl. 14:44

Tack för tipset! 🙂

Svara

3 Sabina L mars 16, 2015 kl. 16:55

Varmt citronvatten ska jag börja med, det låter bra och gott och kan ju aldrig skada 🙂

Svara

4 Sussi mars 17, 2015 kl. 07:53

Filtrera mitt dricksvatten gör jag, det finns så mycket skit i dricksvattnet och citron brukar jag lägga i mitt vatten ofta.

Svara

5 Johannes mars 18, 2015 kl. 12:40

Jag brukar dricka kallt citronvatten. Vad är egentligen skillnaden när man dricker varmt?

Hälsn.

Johannes

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 18, 2015 kl. 12:51

Det ska var snällare mot kroppen och matsmältningen att dricka varmt istället för kallt.

Svara

7 Maria mars 26, 2015 kl. 19:35

Citronvatten är så bra och min mage och matsmältning fungerar så bra då!

Svara

8 Maria april 22, 2015 kl. 07:19

Drack citron vatten varje dag för ett tag sen, enligt ovan, och magen mådde kanon! Dock blev jag tvungen att sluta då min tandemalj tog rejält med stryk.
Någon som vet hur man kan komma runt det?

Svara

9 Mikaela Bjerring maj 1, 2015 kl. 11:02

Man måste alltid vara försiktig med citusfrukt och tandborstning därefter. Jag vet tandläkare som istället rekommenderar tandborstning innan frukost om man äter citrus och efter frukost sköljer man istället munnen noga med vatten.

Svara

10 Emmy april 29, 2015 kl. 13:27

Jag har en vattenreningskanna och jag dricker då ljummet vatten som stått över natten i kannan med citron i på morgonen. Funkar det lika bra som kokt vatten?

Svara

11 Mikaela Bjerring maj 1, 2015 kl. 10:55

Varmt vatten med nypressad citron ska enligt ayurveda ha den bästa effekten. Men annars är rumstempurerat vatten med citron en mycket bra måltidsdryck.

Svara

12 Annika december 19, 2015 kl. 23:23

Nån som vet om man kan få biverkningar av att dricka detta dagligen!

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: