Wasabirostade kikärtor

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 14 oktober, 2019 · 8 comments

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Rostade kikärtor är riktigt goda att äta som snacks, gör sig bra i en matig sallad och som tillbehör till diverse maträtter. Dom kan även fungera som ett alternativ till krutonger i höstens och vinterns alla soppor. Här har jag smaksatt med wasabi, men det går självklart bra att använda andra örter och kryddor om man föredrar det.

Rostade kikärtor med wasabi recept

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda efter tycke och smak och rör om så att allt blandas väl.
  4. Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden så att dom rostas jämnt.
  5. När kikärtorna kommer ut från ugnen strör du över hackad persilja. Du kan även krydda på lite mer om du känner att det behövs.
  6. Låt svalna innan servering.

Kort om wasabi

Wasabi är en flerårig asiatisk ört som tillhör i familjen korsblommiga växter där även pepparrot och senap ingår. Den växer vilt längs bergsbäckar i Japan, där den största delen av odlingen också sker. På grund av den stora efterfrågan odlas den även i andra delar av världen idag. Wasabin är dock oerhört svårodlad, eftersom den kräver rätt typ av jord och tillgång till strömmande vatten.

Den starkt smakande gröna växten är som känt oumbärlig i det japanska köket, men sanningen är att du antagligen aldrig ätit äkta ren wasabi även om du är en sushi-älskare. Kommersiell wasabipasta innehåller nämligen inte alls mycket wasabirot. Istället blandar man pepparrot, senap, med några få procent wasabi och ofta en rad tillsatsämnen och färgämnen för att förstärka den gröna färgen. Jag hade förmånen att bo i Japan under ett par år och fick då möjligheten att smaka ren wasabi som har en starkare, fylligare och lite sötare smak jämfört med den som vi är vana att få serverade till vår sushi.

Att få tag i rent wasabipulver eller färsk rot i Sverige är svårt och om du trots allt lyckas så får du vara beredd på att betala en rejäl peng. Det näst bästa är att använda sig av ett wasabipulver som innehåller enbart pepparrot, wasabi och möjligtvis senap, men som är helt fritt från tillsatser så som färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel. Pepparroten används som ersättare eftersom den har liknande smakenzymer som wasabin. Pepparroten är ju varken svår eller dyr att odla, vilket gör den till ett bra alternativ.

I det här receptet har jag använt mig av wasabipulver från Clearspring som enbart innehåller äkta ekologisk wasabirot (10%) och pepparrot, inget annat. Man kan använda pulvret som krydda som jag gjort här, eller blanda 2 delar pulver med 1 del vatten om man vill ha en wasabipasta.

Relaterade inlägg:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Ella oktober 14, 2019 kl. 21:34

Så gott! Måste jag göra. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:44

Enkelt och riktigt gott. 🙂

Svara

3 Alice oktober 15, 2019 kl. 19:28

Mumsigt det ser ut. Tack för tipset!

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:45

Trevligt att du uppskattar tipset! 🙂

Svara

5 Emma oktober 16, 2019 kl. 11:53

Måste jag bara prova. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:46

Tycker jag du ska göra! 🙂

Svara

7 Lilly A oktober 16, 2019 kl. 18:33

Älskar rostade kikärtor. Brukar göra det som snacks på helgerna ibland och till och med barnen gillar det. 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring oktober 16, 2019 kl. 20:46

Visst är det gott och så roligt att dina barn också gillar det. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: