Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com & Mecindo –

Rostade kikärtor är riktigt goda att äta som snacks. Dom gör sig även mycket bra i en matig sallad och som tillbehör till diverse maträtter. Dessutom är det ett fantastiskt alternativ till krutonger i höstens och vinterns alla soppor. Här har jag smaksatt med wasabi, men det går självklart bra att använda någon annan krydda om man föredrar det.

Wasabirostade kikärtor

Ingredienser för wasabirostade kikärtor:

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt.
  3. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda efter tycke och smak och rör om så att allt blandas väl.
  4. Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden så att dom rostas jämnt.
  5. När kikärtorna kommer ut från ugnen strör du över hackad persilja. Du kan även krydda på lite mer om du känner att det behövs.
  6. Låt svalna innan servering.
Wasabirostade kikärtor

Wasabi som livsmedel

Wasabi är en flerårig asiatisk ört som tillhör i familjen korsblommiga växter där även pepparrot och senap ingår. Den växer vilt längs bergsbäckar i Japan, där den största delen av odlingen också sker. På grund av den stora efterfrågan odlas den även i andra delar av världen idag. Wasabin är dock oerhört svårodlad, eftersom den kräver rätt typ av jord och tillgång till strömmande vatten.

Den starkt smakande gröna växten är som känt oumbärlig i det japanska köket, men sanningen är att du antagligen aldrig ätit äkta ren wasabi även om du är en sushi-älskare. Kommersiell wasabipasta innehåller nämligen inte alls mycket wasabirot. Istället blandar man pepparrot, senap, med några få procent wasabi. Jag hade förmånen att bo i Japan under ett par år och fick då möjligheten att smaka ren wasabi som har en starkare, fylligare och lite sötare smak jämfört med den som vi är vana att få serverade till vår sushi.

Att få tag i rent wasabipulver eller färsk rot i Sverige är svårt och om du trots allt lyckas så får du vara beredd på att betala en rejäl peng. Det näst bästa är att använda sig av ett wasabipulver som innehåller enbart pepparrot, wasabi och möjligtvis senap, men som är helt fri från tillsatser så som färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel. Pepparroten används som ersättare eftersom den har liknande smakenzymer som wasabin. Pepparroten är ju varken svår eller dyr att odla, vilket gör den till ett bra alternativ.

I det här receptet har jag använt mig av wasabipulver från Clearspring som enbart innehåller äkta ekologisk wasabirot (10%) och pepparrot, inget annat. Man kan använda pulvret som krydda som jag gjort här, eller blanda 2 delar pulver med 1 del vatten om man vill ha en wasabipasta.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Ella

    Så gott! Måste jag göra. 🙂

    Svara
  2. Alice

    Mumsigt det ser ut. Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar tipset! 🙂

  3. Emma

    Måste jag bara prova. 🙂

    Svara
  4. Lilly A

    Älskar rostade kikärtor. Brukar göra det som snacks på helgerna ibland och till och med barnen gillar det. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det gott och så roligt att dina barn också gillar det. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close