– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Ärthummus är en riktigt god variant av den klassiska hummusen, där man använder gröna ärtor istället för kikärtor. Perfekt som tillbehör till diverse maträtter, som pålägg eller som en god och fräsch dipp.
Ingredienser för ärthummus:
- 250 gram gröna ärtor (tinade)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 msk tahini
- Cirka 1/2 dl vatten
- Saften av 1/2-1 citron
- 1 msk finhackad persilja
- 1 msk finhackad gräslök
- 1/2 tsk havssalt eller örtsalt
- En nypa svartpeppar
- 2 msk kallpressad olivolja
Så här gör du:
- Börja med att tina dom gröna ärtorna.
- Mät upp tahini, citronsaft, pressad vitlök, svartpeppar och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut.
- Tillsätt olivoljan och vattnet och mixa lite till. Börja med hälften av vattnet och tillsätt mer om det behövs i slutet.
- Lägg i dom gröna ärtorna och fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid så du får den riktigt slät och krämig.
- När du är nöjd med konsistensen av din ärthummus tillsätter du persiljan och gräslöken och mixar igen. Smaka av med citron och salt. Om den skulle kännas för tjock, kan du tillsätt lite mer vatten.
- Förvara ärthummusen täckt i kylskåpet fram tills den ska ätas.
- Ringla gärna över lite mer olivolja vid servering.
- Den håller sig bra i kylskåpet i cirka 3 dagar.
Gröna ärtor som livsmedel
Ärtan (Pisum sativum) är en art tillhörande familjen ärtväxter (Fabaceae). Det är en gammal kulturväxt som varit en del av människans kost väldigt länge. Man har faktiskt gjort historiska fynd som visar att vi har ätit ärtor i minst 10 000 år (1), men man tror att det rör sig mer om 100 000-tals år.
Gröna ärtor är en populär grönsak och är precis andra baljväxter som odlas i Sverige klimatsmart mat. Dom innehåller ungefär 69 kalorier per 100 g och består av cirka 80,4 % vatten, 8,9 % kolhydrater, 4,4 % fibrer, 5.2 % protein och 0,4 % fett. Näringsmässigt är det främst en bra källa till vitaminerna folat, tiamin, C-vitamin och K-vitamin (2). De innehåller även en del mineraler som fosfor (12.6 % av RDI), järn (9% av RDI), kalium (7,5% av RDI), magnesium (5,6 % av RDI) och zink (7,3 % av RDI) (2).
Källor och referenser:
(1) Om ärtväxten på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84rt
(2) Näringsvärdet för gröna ärtor (frysta): http://matkalkyl.se/se-gronaarterfrysta.php
Relaterade inlägg:
- Fördelar med ärtprotein som proteinkälla
- Wasabirostade kikärtor
- Recept för klassisk hummus
- Kryddiga morot- och linsbiffar (vegan)
Ser ju bara så gott ut! Det måste jag göra i helgen. <3
Roligt att du vill göra receptet. 🙂
Tack för receptet och alla andra fina tips du delar med dig av. Älskar din hemsida.
Men tack! Så glad jag blir att du uppskattar min hemsida. <3
Mums så gott och så läcker färg. 🙂
Visst får den en härlig färg. 🙂