– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Gurkmeja har en lång historisk bakgrund som en uppskattad krydda och läkeväxt. Örten äger antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör det till ett livsmedel som man med fördel kan inkludera i sin kost.
Traditionell användning av gurkmeja
Gurkmeja har använts inom traditionell kinesisk medicin och indisk ayurveda under tusentals år. Den benämns ofta som ”Livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses renande och läkande för hela kroppen (1). Inom ayurveda så rekommenderas ett dagligt intag av gurkmeja för att främja hälsan. Även om gurkmeja är bra för mycket så är den mest känd för sina starka antiinflammatoriska egenskaper (2). Kryddan har även blivit noga studerad i modern tid och idag finns det en mängd vetenskapliga studier och forskning om hälsofördelarna av gurkmeja. Närmare 6000 studier har dokumenterats genom tiderna som om och om igen har lyft fram den gyllene kryddans fantastiska egenskaper.
Gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper
Det är polyfenolen curcumin i gurkmeja som står för de antiinflammatoriska egenskaperna och förmågan att minska förhöjd inflammation i kroppen. Idag vet man att många av våra vanligaste folksjukdomar grundar sig i just inflammation. Genom studier (3) har man sett att curcumin i gurkmeja motverkar inflammation genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Det förhindrar att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen. Genom studier så har man också sett att gurkmeja har förmågan att lindra smärta 3 gånger bättre än aspirin vid inflammation, värk och smärta i muskler och leder (4).
Att inkludera gurkmeja i sin kost
Se till att använda en ren och ekologisk gurkmeja. Något som man också ska vara medveten om är gurkmeja helst ska intas tillsammans med lite svartpeppar eftersom piperinet i svartpeppar ökar upptaget av curcumin med upp till 2000 procent (5). Upptaget gynnas även av fett. Förutom vanlig ren gurkmeja så finns det även kosttillskott med gurkmeja-extrakt som innehåller mer koncentrerat med det aktiva ämnet curcumin.
Återförsäljare av ren gurkmeja och gurkmeja-extrakt hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4
(2) Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
(3) Bengmark, S., Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. J Parenter Enteral Nutr, 30(1):45-51, 2006.
(4) J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u
(5) Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica 1998;64:353-356.
0 kommentarer