Gurkmejashot

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 15 januari, 2018 · 4 comments

in IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Gurkmejashot med citron och ingefära, som även innehåller lite svartpeppar och kokosolja för bättre upptag. Ett bra alternativ till den populära guldmjölken när man vill få i sig en daglig dos av gurkmeja. En antiinflammatorisk näringsbomb som gör gott för kroppen helt enkelt.

Gurkmeja shot recept

Gurkmejapasta:

Gurkmejashot (1 shot):

Så här gör du:

  1. Börja med att göra gurkmejapastan. Blanda gurkmeja, ingefära, svartpeppar och vatten i en kastrull och värm på medelvärme medan du rör om. Pastan är klar när den tjocknat, och ska enligt ayurvedisk tradition kokas i ca 10 minuter. Skulle den tjockna för snabbt så kan du tillsätta lite mer vatten. Den här mängden gurkmejapasta räcker till ungefär 20 gurkmejashot och håller i kylskåpet i ca 2 veckor.
  2. För att göra en gurkmejashot så blandar du helt enkelt 1 tsk gurkmejapasta tillsammans med 1/2 tsk kallpressad kokosolja, citronsaft och vatten i ett glas.

Gurkmejapastan kan även användas för att göra den populära guldmjölken. Recept för guldmjölk hittar du här. Om man vill få i sig en bra mängd gurkmeja varje dag så kan man med fördel variera mellan gurkmejashot och guldmjölk, eller så kan man helt enkelt hålla sig till det alternativet som man tycker bäst om.

Bra att veta!

Gurkmeja ska helst intas tillsammans med svartpeppar eftersom det aktiva ämnet pipirin ökar upptaget av curcumin i gurkmejan med över 2000 procent (1). Studier har även visat att upptaget förbättras när örten intas tillsammans med fett (2). I det här receptet är därför både svartpeppar och kokosolja tillsatt. Var noga med att välja en ekologisk gurkmeja av hög kvalité så att du är säker på att du får en ren krydda.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

(2) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits - http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Karin B januari 15, 2018 kl. 21:59

Toppen! Tack för tipset! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring januari 24, 2018 kl. 09:25

Trevligt att du tyckte om tipset! 🙂

Svara

3 Kerstin januari 24, 2018 kl. 09:07

Bästa shoten!

Svara

4 Mikaela Bjerring januari 24, 2018 kl. 09:20

Ja, verkligen fantastisk! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: