Studie – Rödbetsjuice bidrar till normalt blodtryck

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 9 december, 2015 · 2 comments

in Blogg, Frukt-Grönt, Hälsa, Hälsokost, Hjärt- och kärlhälsa, Kost

Ett dagligt intag av rödbetsjuice har visat sig sänka blodtrycket hos patienter med högt blodtryck, enligt en studie som utfördes av forskare från Queen Mary University of London tidigare i år. Detta beror på att rödbetan innehåller höga halter av nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid.

Studie – Rödbetsjuice bidrar till normalt blodtryck

Hjärt- och kärlsjukdomar räknas som den största dödsorsaken i världen. Till skillnad från vissa andra sjukdomar så kan man rätt så snabbt och dramatiskt förbättra tillståndet genom att göra vissa livsstilsförändringar. Här har rödbetsjuice visat sig ha förmågan att sänka högt blodtryck.

Studie: Rödbetsjuice kan sänka högt blodtryck

En studie som publicerades i tidskriften Hypertension och som finansierades av British Heart Foundation visar att ett dagligt intag av rödbetsjuice kan stödja hjärt- och kärlhälsan. I studien ingick 64 försökspersoner i åldern 18-85 år. Hälften av patienterna hade fått diagnosen högt blodtryck, men ännu inte påbörjat medicinering. Den andra hälften använde redan blodtryckssänkande medicin, men utan att ha lyckats nå sitt mål inom ramarna för normalt blodtryck.

Patienterna fick en daglig dos av 205 ml rödbetsjuice under 4 veckor. Hälften fick rödbetsjuice och andra hälften fick rödbetsjuice där man tagit bort det nitrat som finns naturligt i rödbetor. Patienterna övervakades två veckor innan studien och två veckor efter, vilket gav en total studieperiod på 8 veckor.

Under studien fick patienterna i gruppen som fått rödbetsjuice med nitrat en förbättring i blodkärlens utvidgningskapacitet med ca 20 % och en minskning av artärernas stelhet med ca 10 %. Dessa förändringar i blodkärlens funktion är förknippat med en betydande minskad risk för hjärtsjukdom. Man såg även en genomsnittlig sänkning av blodtrycket med cirka 8/4 mmHg. För många av patienterna innebar detta att blodtrycket sänkts till inom ramen för normalt blodtryck. Man fann inga negativa effekter från ett dagligt intag av nitrat i form av rödbetsjuice. Hos placebogruppen påvisades inga förändringar i blodkärlens funktion, förändringar av blodtrycket eller i artärernas stelhet och styvhet.

De följande två veckorna efter studieperioden visade blodtrycksmätningar hos de patienter i interventionsgruppen att deras blodtryck återvänt till sin tidigare höga nivå när de slutat dricka rödbetsjuice. Betydelsen av dessa fynd i studien är ett bevis på att rödbetsjuice eller nitrat som kosttillskott kan ge en potentiell långvarig blodtryckssänkning som en effektiv och biverkningsfri behandling för att hantera högt blodtryck.

Dr Shannon Amoils, Senior Research Advisor på British Heart Foundation tillägger i slutet av den publicerade artikeln i tidskriften Hypertension: ”Det intressanta med studien är att ett dagligt intag av rödbetsjuice kan sänka blodtrycket hos patienter med högt blodtryck – även hos de patienter vars blodtryck inte går att kontrollera genom medicinering. Rödbetsjuice är även något som är lätt att införa i sin vardag som en del av kosten”. Forskarteamet är förväntansfulla över möjligheten att använda en naturlig produkt, snarare än ett läkemedel för att sänka ett högt blodtryck. En större klinisk prövning som sträcker sig över längre tid är förhoppningsvis nästa steg.

Att få i sig rödbetsjuice varje dag

Man kan dra nytta av nitratet i rödbetor genom att antingen köpa rödbetsjuice på flaska eller göra saft själv om man har en råsaftcentrifug. Man kan även använda sig av rödbetspulver som är 100 % torkade rödbetor som malts till ett pulver. Pulvret blandar man med vatten och dricker. Det sistnämnda kan många gånger vara det lättaste sättet att se till att alltid ha rödbetsjuice hemma.

Återförsäljare av rödbetsjuicepulver och rödbetsjuice hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARhttp://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/forskare-finner-daglig-dos-av-roedbetsjuice-saenker-blodtrycket-1107969

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Isabelle december 24, 2015 kl. 11:09

Detta delar jag vidare! Vet många som har problem med blodtrycket. Tänk att rödbetan är så fantastisk.

Svara

2 Mikaela Bjerring december 24, 2015 kl. 13:20

Dela gärna. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: