De antiinflammatoriska egenskaperna av gurkmeja

- I samarbete med Greenmans.se -

by Mikaela Bjerring on 6 december, 2015 · 0 comments

in Blogg, Hälsokost, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Örter - Kryddor, Örtmedicin, Superfoods

Gurkmeja har många fantastiska egenskaper på grund av dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Det är en ört som har en lång traditionell användning som läkeväxt och dess hälsosamma egenskaper är något som man verkligen kan ta tillvara på och inkludera i sin kost.

De antiinflammatoriska egenskaperna av gurkmeja

Traditionell användning av gurkmeja

Gurkmeja har använts inom traditionell kinesisk medicin och indisk ayurveda i tusentals år. Den benämns ofta som ”Livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses renande och läkande för hela kroppen (1). Inom ayurveda så rekommenderas ett dagligt intag av gurkmeja för att främja hälsan.

Även om gurkmeja är bra för mycket så är den mest känd för sina starka antiinflammatoriska egenskaper (2). Kryddan har även blivit noga studerat i modern tid och idag finns det en mängd studier och forskning om hälsofördelarna av gurkmeja. Närmare 6000 studier har dokumenterats genom tiderna som om och om igen lyfter den gyllene kryddans fantastiska egenskaper.

Gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper

Det är polyfenolen curcumin i gurkmeja som står för de antiinflammatoriska egenskaperna och förmågan att stödja läkningen av inflammationen i kroppen. Idag vet man att många av våra vanligaste folksjukdomar grundar sig i just inflammation. Curcumin i gurkmeja motverkar inflammation genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Curcumin förhindrar att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen (3). Genom studier så har man också sett att gurkmeja har förmågan att lindra smärta 3 gånger bättre än aspirin vid inflammation, värk och smärta i muskler och leder (4).

Att inkludera gurkmeja i sin kost

Var noga med att använda en ekologisk och obehandlad gurkmeja. Något som också är bra att veta är att genom att inta gurkmeja med lite svartpeppar (piperin) ökar upptaget av curcumin med upp till 2000 procent (5). Upptaget av curcumin gynnas även om den intas med lite fett.

Här kan t.ex Greenmans Tumeric Gold vara ett bra alternativ för att få i sig gurkmeja i kombination med andra hälsosamma örter. Den ekologiska örtblandningen innehåller 90 % gurkmeja, 8 % ingefära och 2 % av en masala kryddblandning (kardemumma, kanel, kryddnejlika och svartpeppar). Denna härliga blandning av kryddor ger dig därför inte bara de underbara hälsofördelarna av gurkmeja utan även av andra fantastiska läkeörter. Ta 1 msk om dagen och blanda med vätska och drick eller använd till matlagning. Du kan även använda kryddblandningen för att snabbt blanda ihop en god och värmande dryck ”Golden Chai”.

Detta behöver du till Golden Chai (1 kopp):

  • 1 tsk Greenmans Tumeric Gold
  • 1 dl vatten
  • 1 dl växtmjölk (t.ex. mandelmjölk eller havremjölk)
  • Eventuellt lite honung

Så här gör du:

  1. Mät upp 1 dl vatten och 1 dl växtmjölk och värm i en kastrull.
  2. Tillsätt sedan 1 tsk Tumeric Gold och vispa så att kryddorna löser upp sig. Låt sedan sjuda under ett par minuter.
  3. Häll upp i en kopp och tillsätt eventuellt lite honung.

Tumeric Gold finns att köpa på greenmans.se

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(2) Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223

(3) Bengmark, S., Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. J Parenter Enteral Nutr, 30(1):45-51, 2006.

(4) J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u

(5) Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica 1998;64:353-356.

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: