De antiinflammatoriska egenskaperna av gurkmeja

by Mikaela Bjerring on 6 december, 2015 · 0 comments

in Blogg, Hälsokost, Kost, Kosttillskott, Superfoods

Gurkmeja har många fantastiska egenskaper på grund av dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. En lång rad studier har visat att gurkmeja kan hjälpa vid ihållande inflammation som ligger bakom de flesta kroniska sjukdomar. Genom Gurkmejans starka antioxidativa egenskaper är det även en utmärkt krydda för att stärka immunförsvaret.

 Tumeric Gold - Gurkmeja

Traditionell användning av gurkmeja

Gurkmeja har använts inom kinesisk medicin och Indisk ayurveda i tusentals år. Den benämns ofta som ”livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses renande för hela kroppen och läkande för en mängd åkommor. Inom ayurveda så rekommenderas ett dagligt intag av gurkmeja för att främja hälsan.

Även om gurkmeja är bra för mycket så är den mest känd för sina starka antiinflammatoriska egenskaper. Kryddan har även blivit noga studerat i modern tid och idag finns det en mängd studier och forskning om hälsofördelarna av gurkmeja.

Gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper

Det är polyfenolen curcumin i gurkmeja som står för de antiinflammatoriska egenskaperna och förmågan att stödja läkning av inflammationen i kroppen. Nästan alla kroniska sjukdomar grundar sig i ett inflammatoriskt tillstånd så som t.ex hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, artrit, psoriasis, crohns och ulcerös kolit. Genom studier så har man också sett att gurkmeja har förmågan att lindra smärta 3 gånger bättre än aspirin vid inflammation, värk och smärta i muskler och leder.

Curcumin i gurkmeja motverkar inflammation genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Curcumin förhindrar att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen.

Greenmans Tumeric Gold

Greenmans Tumeric Gold består av en ekologisk kryddblandning som innehåller 90 % gurkmeja, 8 % ingefära och 2 % av en masala kryddblandning (kardemumma, kanel, kryddnejlika och svartpeppar). Denna härliga blandning av kryddor ger dig inte bara de underbara hälsofördelarna av gurkmeja utan även av andra fantastiska läkeörter. Ta 1 msk om dagen och blanda med vätska och drick eller blanda i maten. Här följer några fina egenskaper av de andra kryddorna i Tumeric Gold.

Ingefära och gurkmeja tillhör samma växtfamilj. Liksom gurkmeja så har ingefära antiinflammatoriska egenskaper tack vare sitt innehåll av gingeroler. Ingefära är precis som gurkmeja en gammal medicinalväxt och används traditionellt att behandla allt från illamående och förkylning till att motverka inflammation och främja mag- och tarmhälsan.

Kardemumma används framför allt som läkeört för dess bakteriedödande, kramplösande, värmande och slemlösande effekt. Denna krydda ger även stöd till matsmältningen genom att stimulerar produktionen av matsmältningssafter. Vidare kan den minska sura uppstötningar, ge bättre andedräkt och hjälpa vid candida och svampinfektioner.

Svartpeppar har många läkande egenskaper, men något som är av extra stor vikt att veta här är att det aktiva ämnet piperin i svartpeppar ökar kroppens möjlighet att ta upp curcumin med hela 2000 %.

Kanel är en uppskattad krydda både för dess smak och som läkeört. Inom traditionell medicin är kanel känd för att gynna matsmältningen och lindrande effekt vid orolig mage, sura uppstötningar, halsbränna, rapningar och väderspänningar. Kanel har även en balanserande effekt på blodsockret samt en lugnande effekt som bidrar till att minska stress och oro.

Inom ayurveda används kryddnejlika vid t.ex sjukdomar i luftvägarna, som förkylning, hosta,astma och inflammation hals och svalg.

  Golden chai gjord på gurkmeja

Recept på Golden Chai

Med Greenmans Tumeric Gold kan man enkelt göra en god och värmande dryck – Golden Chai! Värm upp 1 dl vatten med 1 dl växtmjölk (t.ex. mandelmjölk eller havremjölk) i en kastrull. Tillsätt sedan 1 tsk Tumeric Gold och vispa så du löser upp kryddorna. Drick som den är eller tillsätt lite honung om du vill söta drycken.

 Seven super greens

Greenmans Seven Super Greens

En annan fantastisk produkt är Seven Super Greens. Det är en härlig blandning av gurkmeja, ingefära, svartpeppar, hampaprotein, helnypon, brännässla, moringa, korngräs, koriander, blåbär, chlorella, spirulina, grönalg och psylliumfröskal. Blanda 1-3 msk med vatten eller annan vätska och du har en riktig näringsbomb!

Produkterna finns att köpa på greenmans.se

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARBengmark, S., Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. J Parenter Enteral Nutr, 30(1):45-51, 2006.

J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u

Gurkmejas positiva egenskaper vid ledvärk: :http://sv.265health.com/alternative-medicine/homeopathy/1012148852.html

Gurkmeja stoppar inflammationer och tillväxt av cancertumörer http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/cancer/article349610.ab

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: