Saltsyra

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Vår hälsa hänger väldigt mycket samman med hur vår matsmältning och tarm fungerar. För att matsmältningen ska fungera bra, är det bland annat viktigt att vi producerar tillräckligt med saltsyra och enzymer.

Saltsyra för välfungerande matsmältning

Funktion av saltsyra i kroppen

För en välfungerande matsmältning är det som sagt viktigt att vi producerar tillräckligt med matsmältningsenzymer och att vi får i oss tillräckligt med matenzymer via kosten. Det är även viktigt att vi har en bra produktion av saltsyra eftersom saltsyra behövs för att det proteinspjälkande enzymet pepsin ska kunna bryta ner protein. Saltsyra bidrar också till att ta död på skadliga bakterier i maten. Vid för lite saltsyra minskar dessutom kroppens produktion av enzymer.

Vid brist på saltsyra så får vi svårare att ta upp många mineraler, aminosyror och det viktiga vitaminet B12. Det behövs även saltsyra för att vi ska kunna tillgodogöra oss kalcium och vid brist på saltsyra kan det inte lösas och utnyttjas av kroppen. Det finns då risk för att det istället lagras i njurar, vävnader och leder som kalciumavlagringar, vilket kan ställa till med hälsoproblem. Saltsyra påverkar även koppar/zink-balansen i kroppen och mycket mer.

Hur produktionen av saltsyra påverkas

Eftersom det är nervimpulser som reglerar matsmältningen påverkas produktionen av saltsyra av känslomässig stress. Tugga maten väl och ät i lugn och ro, eftersom det är när vi tuggar maten som matsmältningen sätter igång. Det är viktigt att vi har en bra balans i tarmfloran och att vi håller tarmen igång med fiber. Eftersom saltsyraproduktionen är mycket energikrävande minskar den förutom vid stress även vid sjukdom och när vi blir äldre. Vid 60-årsålder så producerar vi ca 50 procent mindre saltsyra än vad vi gjorde i 20-årsåldern. De flesta äldre har därför problem med att smälta maten, speciellt vid större måltider, vilket visar sig genom att de känner att de behöver sova efter en måltid.

För att bilda saltsyra (HCl) till matsmältningen krävs kalium och kloridjoner. Kloridjoner kommer huvudsakligen från natriumklorid, som salt består av. Vid brist på kalium och natrium uppstår saltsyrabrist och problem med matsmältningen med symtom som:

  • Förlängd mättnadskänsla efter en måltid
  • Trötthet efter en måltid
  • Magen känns uppsvälld efter en måltid
  • Halsbränna och rapningar
  • Motvilja mot fet mat
  • Illamående
  • Dålig andedräkt
  • Öm mage, förstoppning och ibland även diarré
  • Muntorrhet, brännande känsla eller metallsmak i munnen

För hög produktion av saltsyra

Personer med hög saltsyraproduktion upplever inga problem med kött och fet mat, men kan ha svårt att smälta fullkornsprodukter och råa grönsaker. Vid hög saltsyraproduktion är det vanligare att man får sår på tolvfingertarmen än i magsäcken. Halsbränna och sura uppstötningar kan bero på ett överskott av saltsyra, men saltsyra som läcker upp i halsen kan även bero på motsatsen, att du har för lite saltsyra.

Test för att kolla saltsyrabrist

Ett test för att kolla om man har brist på saltsyra kan man göra med ett HCI tillskott (HCl är saltsyra) som t.ex produkten Digest.

  1. Ät en måltid som innehåller rikligt med protein.
  2. Ta en kapsel med saltsyra (500-600 mg) i mitten på måltiden.
  3. Känn efter hur du mår under och efter måltiden.

Har man brist på magsyra och tar tillskott av saltsyra till en proteinrik måltid kommer magen antagligen att må bättre. Har man bra med magsyra så kommer man känna som det tynger, värmer, eller bränner i övre delen av magen, bröstet eller hals. Se till att upprepa testet minst en gång till för att få en säkrare indikation. Skulle du uppleva obehagskänslor när du tagit tillskott av saltsyra så kan det snabbt neutraliseras genom att dricka ett glas vatten med 1/2 tesked bikarbonat i. Det går annars över av sig själv inom en timme.

Att öka produktionen av saltsyra

Saltsyraproduktionen kan stimuleras genom att dricka något surt 20 min innan maten som citronvatten eller äppelcidervinäger. Man kan också hjälpa saltsyraproduktionen med bittra örter som Svenskdroppar. Det finns även tillskott av saltsyra som man kan ta vid behov.

Viktigt att veta är att man inte ska ta tillskott av saltsyra i samband med magnecyl- eller kortisonbehandling. Var även mycket försiktig med saltsyratillskott vid magsår. Om du intar något läkemedel så är det alltid bäst att rådgöra med din läkare innan du börjar ta tillskott av saltsyra.

 

Exempel på kosttillskott:

 

Fler kosttillskott för mage och tarm hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds