Kosttillskotten som kan vara effektiva vid pollenallergi!

by Mikaela Bjerring on 31 maj, 2014 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Allergier - Astma, Blogg, Forskning, Kosttillskott, Sjukdomar - Symtom

Att lida av pollenallergi kan vara mycket påfrestande då det innebär att gå runt med en ständig inflammation i kroppen. Detta påverkar den allmänna hälsan, välbefinnandet och livskvalitén i allra högsta grad. Det finns mycket man kan göra för att lindra sina besvär och genom studier har man sett att vissa näringsämnen kan spela en betydande roll.

Kosttillskotten som kan vara effektiva vid pollenallergi

Kopplingen mellan pollenallergi och immunförsvaret

Immunförsvaret är kroppens skydd mot främmande celler och ämnen. När ett främmande ämne kommer in i kroppen uppmärksammar immunförsvaret oss på att något inte står rätt till. Om vi inte hade vårt immunförsvar, så skulle vi inte ha förmågan att veta när vi är friska eller sjuka, vilket är en avgörande faktor för överlevnad. Immunsystemets uppgift är att skydda kroppen mot bakterier, virus, svampar, parasiter och andra främmande ämnen som kan ställa till skada i kroppen. Hos en del reagerar immunförsvaret dock även på ämnen som normalt är ofarliga, det som vi kallar allergi. Det är en obalans i immunförsvaret som vid luftburen allergi innebär att man t.ex kan reagera mot pollen, pälsdjur, damm och kvalster. För att bli av med ”det farliga ämnet” sätter kroppen igång en inflammatorisk reaktion. Den allergiska reaktionen är påfrestande för kroppen, vilket gör att man blir trött, energilös och en rad symtom uppstår.

Studier om olika näringsämnen vid pollenallergi

När ditt andningsorgan är irriterat kan rodnad och svullnad visa sig på grund av frisättning av histamin. Quercetin har rapporterats ha en antihistamineffekt och laboratorietester har visat att quercetin påverkar intracellulära enzymer och kan bidra till att hämma frisättningen av histamin (2). Detta kan ofta ge lindring vid rinnande ögon och näsa, samt svullnad i ansiktet. Quercetin (antioxidant), bromelain (enzym) och C-vitamin har tillsammans visats sig mycket effektivt för att lindra symtom av pollenallergi.

I en annan studie jämfördes effekten av quercetin vid kontakteksem och ljuskänslighet. Forskarna fann att quercetin är effektivt för att hämma rodnad – tillskott av quercetin visade signifikant förbättring i båda förhållanden (3). En studie som utfördes 2013 (4) visade att quercetin hämmar ett enzym som bryter ner signalproteiner vilket ger svullnad och luftvägsförträngning. Quercetin orsakade en uppmjukning av luftvägarnas glatta muskulatur, vilket tyder på att tillskott av quercetin möjligtvis kan vara en terapeutisk lösning för personer som lider av övre luftvägsbesvär (5).

Kosttillskott vid pollenallergi

Pollazym är ett kosttillskott framtaget speciellt för att stödja kroppen vid pollenallergi. Det är ett enzymtillskott som innehåller de aktiva ämnena quercetin, proteas, bromelain, C-vitamin, papain och mangan. C-vitamin har flera positiva effekter i kroppen. Bland annat bidrar vitaminet till immunsystemets normala funktion, samt motverkar trötthet och utmattning. Mangan är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Quercetin har starka antioxidativa egenskaper och Bromelain som utvinns från Ananas är en mycket effektiv form av enzym. Tillsammans stödjer dessa näringsämnen kroppens immunsystem och dess funktion. En annan positiv egenskap av Pollazym är att det inte ger biverkningar så som trötthet som allergimediciner kan ge.

Återförsäljare av Pollazym hittar du här 

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Studie om probiotika och pollenallergi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22728633

(2) Chirumbolo S. Rollen av quercetin, flavonoler och flavoner i modulera inflammatoriska cellernas funktion. Inflamm Allergi läkemedelsmål. 2010 september, 9 (4) :263-85.

(3) (5) Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. är Quercetin effektivare än cromolyn blockera human mastcell cytokinfrisättning och hämmar kontakteksem och ljuskänslighet hos människor . PLoS One. 2012, 7 (3): e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 28 mars.

(4) Townsend EA, Emala CW Sr Quercetin slappnar akut luftvägarnas glatta muskulatur och potentierar-agonist inducerad relaxation via dubbla fosfodiesteras hämning av PLC-och PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013 Jul 19.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 KikkiSandström juni 1, 2014 kl. 18:35

Intressant. Jag har vänner som är superallergiska såhär års. Ska tipsa 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 1, 2014 kl. 18:49

Det är många som går runt med svåra allergiska besvär under vår och sommar och det är verkligen synd! Att inte kunna njuta fullt ut av sommar, värme och sol!

Svara

3 Marie juni 2, 2014 kl. 10:13

Min syster hade svår pollenallergi och hon blev tipsad om att ta tillskott av quercetin och c-vitamin. Idag känner hon knappt av någon symptom!

Svara

4 Mikaela Bjerring juni 3, 2014 kl. 14:31

Underbart att det hjälpte henne! 🙂

Svara

5 Carina M juni 2, 2014 kl. 12:34

Superbra tips! Ska dela vidare 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring juni 3, 2014 kl. 14:31

Du får gärna dela. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: