Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Kosttillskotten som kan vara effektiva vid pollenallergi

av | maj 31, 2014 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Att lida av pollenallergi kan vara mycket påfrestande då det innebär att gå runt med en ständig inflammation i kroppen. Det påverkar den allmänna hälsan, välbefinnandet och livskvalitén i allra högsta grad. Det finns mycket man kan göra för att lindra sina besvär och genom studier har man sett att vissa näringsämnen kan vara till stor hjälp vid pollenallergi.

Kosttillskotten vid pollenallergi

Kopplingen mellan pollenallergi och immunförsvaret

Immunförsvaret är kroppens skydd mot främmande celler och ämnen. När en främmande partikel kommer in i kroppen uppmärksammar immunförsvaret oss på att något inte står rätt till. Om vi inte hade vårt immunförsvar, så skulle vi inte ha förmågan att veta när vi är friska eller sjuka, vilket är en avgörande faktor för överlevnad.

Immunsystemets uppgift är att skydda kroppen från skadliga bakterier, virus, parasiter, svamp och andra mikrober som kan ställa till med skada i kroppen. Hos en del reagerar immunförsvaret även på ämnen som normalt är ofarliga, det som vi kallar allergi. Det är en obalans i immunförsvaret som vid luftburen allergi innebär att man t.ex. reagerar mot pollen, pälsdjur, damm och kvalster. För att bli av med ”det farliga ämnet” sätter kroppen igång en inflammatorisk reaktion. Den allergiska reaktionen är påfrestande för kroppen, vilket gör att man blir trött och energilös, samtidigt som en rad andra symtom kan uppstå.

Studier om näringsämnen vid pollenallergi

När ditt andningsorgan är irriterat kan rodnad och svullnad visa sig på grund av frisättning av histamin. Genom forskning har man sett att quercetin verkar ha en antihistamineffekt. Man har till exempel sett genom laboratorietester att quercetin påverkar intracellulära enzymer som kan bidra till att hämma frisättningen av histamin (2). Det kan då ge lindring vid rinnande ögon och näsa, samt svullnad i ansiktet. För att lindra symtom av pollenallergi har quercetin (antioxidant), bromelain (enzym) och C-vitamin (antioxidant) tillsammans visats sig vara mycket effektivt. Dessa tre näringsämnen ingår tillsammans i Quercetin Komplex.

Vid en annan studie jämfördes effekten av quercetin vid kontakteksem och ljuskänslighet. Forskarna fann att quercetin kan vara effektivt för att hämma rodnad. Ett tillskott av quercetin visade signifikant förbättring i båda förhållanden (3). Vid en studie som utfördes 2013 (4) fann man att quercetin hämmar ett enzym som bryter ner signalproteiner, vilket orsakar svullnad och luftvägsförträngning. Man såg att quercetin bidrog till uppmjukning av luftvägarnas glatta muskulatur, vilket tyder på att tillskott av quercetin kan vara en potentiell terapeutisk lösning för personer som lider av övre luftvägsbesvär (5).

Kosttillskott vid pollenallergi

Biocare Quercetin Komplex (quercetin, C-vitamin och bromelain) innehåller 300 milligram quercetin från blommorna på Pagodträdet. Produkten innehåller även extrakt från nässla och bromelain från ananas. Man har även tillsatt C-vitamin som är en av våra mest välkända antioxidanter som bidrar till att skydda cellerna från nedbrytning av fria radikaler. Dessutom bidrar C-vitamin till immunsystemets normala funktion.

Alpha Plus Pollazym är ett kosttillskott framtaget för att stödja kroppen vid pollenallergi. Det är ett enzymtillskott som innehåller de aktiva ämnena quercetin, proteas, bromelain, C-vitamin, papain och mangan. Precis som C-vitamin är mangan en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Quercetin har starka antioxidantiva egenskaper och bromelain som utvinns från ananas är som nämnt en mycket effektiv form av enzym. Tillsammans stödjer på så sätt dessa näringsämnen kroppens immunsystem och dess funktion. 

Holistic Pollenzym är ett kosttillskott speciellt framtaget att inta under vår och försommar när träd och växter börjar grönska. Kapslarna är vegetabiliska och innehåller de aktiva ingredienserna bromelain, ingefära, quercetin, C-vitamin och algen kelp.

 

Källor och Referenser:

(1) Studie om probiotika och pollenallergi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22728633

(2) Chirumbolo S. Rollen av quercetin, flavonoler och flavoner i modulera inflammatoriska cellernas funktion. Inflamm Allergi läkemedelsmål. 2010 september, 9 (4) :263-85. 

(3)  (5) Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. är Quercetin effektivare än cromolyn blockera human mastcell cytokinfrisättning och hämmar kontakteksem och ljuskänslighet hos människor . PLoS One. 2012, 7 (3): e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 28 mars. 

(4)  Townsend EA, Emala CW Sr Quercetin slappnar akut luftvägarnas glatta muskulatur och potentierar-agonist inducerad relaxation via dubbla fosfodiesteras hämning av PLC-och PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013 Jul 19. 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. KikkiSandström

  Intressant. Jag har vänner som är superallergiska såhär års. Ska tipsa 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det är många som går runt med svåra allergiska besvär under vår och sommar och det är verkligen synd! Att inte kunna njuta fullt ut av sommar, värme och sol!

 2. Marie

  Min syster hade svår pollenallergi och hon blev tipsad om att ta tillskott av quercetin och c-vitamin. Idag känner hon knappt av någon symptom!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart att det hjälpte henne! 🙂

 3. Carina M

  Superbra tips! Ska dela vidare 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close