Rödbetshummus med pepparrot

av | aug 17, 2022 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept, Tillbehör - Snacks | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Rödbetshummus är en populär variant av den klassiska hummusen. Med sin goda smak och vackra färg kan den verkligen lyfta många maträtter. I det här receptet är även pepparrot tillsatt för ett extra smaklyft. Ett fantastiskt tillbehör till mycket, inte minst till grillat. Det är också ett gott pålägg, eller avnjut som en dipp tillsammans med grönsaksstavar.

Rödbetshummus med pepparrot

Förberedelser:

För att göra rödbetshummus behöver man kokta kikärtor och kokta eller rostade rödbetor. Kikärtor kan man koka själv genom att följa anvisningarna på förpackningen. Man kan även köpa färdigkokta på tetra Pak, vilket går lika bra. Rödbetorna kan man antigen rosta i ugnen eller koka. Själv tycker jag man vinner smakmässigt på att rosta dom.

Koka rödbetor: Skölj rödbetorna rena från jordrester. Skalet, rotspetsen och ett par centimeter av blasten ska vara kvar under kokningen. Koka rödbetorna i saltat vatten tills mjuka. Tiden varierar beroende på rödbetornas storlek. Prova med en sticka om de är färdiga. Efter kokningen häller du av kokvattnet och sköljer dom snabbt i kallt vatten innan du skalar dom. Skär rödbetorna i bitar och låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.

Rosta rödbetor: Sätt ugnen på 200 °C. Skölj rödbetorna rena från jordrester, innan du skalar och skär dom i klyftor. Lägg rödbetorna på en plåt, ringa över lite olja och rosta tills mjuka. Låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.

Rödbetshummus recept

Ingredienser för rödbetshummus:

Så här gör du:

  1. Mät upp tahini, citronsaft, rivet citronskal, pressad vitlök, spiskummin, riven pepparrot och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut. 
  2. Tillsätt vattnet och mixa lite till.
  3. Lägg i kikärtorna och dom rostade eller kokta rödbetorna. Fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid och mixa så du får den riktigt slät och fluffig.
  4. När du är nöjd med konsistensen av din rödbetshummus kan du smaka av med citron och salt. Om den skulle kännas för tjock kan du tillsätt lite mer vatten.
  5. Förvara din rödbetshummus täckt i kylskåpet fram tills den ska ätas. Ringla över olivolja innan servering.
  6. Den håller sig bra i kylskåpet i 3-4 dagar.
Hummus med rödbetor

 Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Svartpeppar är en av våra mest älskade kryddor och finns att hitta i de flesta kök. Men visste du att svartpeppar kan bidra med mycket mer än bara en god smak? Faktum är att det aktiva ämnet piperin...

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

8 Kommentarer

  1. Emmy

    Så bra tips. Ska absolut testas.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så roligt att du vill testa. 🙂

  2. Mia

    Rödbetshummus är så gott! Jag har inte gjort det på ett tag så tack för påminnelsen.

    Svara
  3. Anja W

    Det måste jag testa. Ser gott ut och en så läcker färg. 🙂

    Svara
  4. Karina

    Mums! Det låter ju jättegott. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − ett =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds