– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Rödbetshummus är en populär variant av den klassiska hummusen. Med sin goda smak och vackra färg kan den verkligen lyfta många maträtter. I det här receptet är även pepparrot tillsatt för ett extra smaklyft. Ett fantastiskt tillbehör till mycket, inte minst till grillat. Det är också ett gott pålägg, eller avnjut som en dipp tillsammans med grönsaksstavar.
Förberedelser:
För att göra rödbetshummus behöver man kokta kikärtor och kokta eller rostade rödbetor. Kikärtor kan man koka själv genom att följa anvisningarna på förpackningen. Man kan även köpa färdigkokta på tetra Pak, vilket går lika bra. Rödbetorna kan man antigen rosta i ugnen eller koka. Själv tycker jag man vinner smakmässigt på att rosta dom.
Koka rödbetor: Borsta dina färska rödbetor rena. Skalet, rotspetsen och ett par centimeter av blasten ska vara kvar under kokningen. Koka rödbetorna i saltat vatten tills mjuka. Tiden varierar beroende på rödbetornas storlek. Prova med en sticka om de är färdiga. Efter kokningen häller du av kokvattnet och sköljer dom snabbt i kallt vatten innan du skalar dom. Skär rödbetorna i bitar och låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.
Rosta rödbetor: Sätt ugnen på 200 °C. Borsta rödbetorna rena, innan du skalar och skär dom i klyftor. Lägg rödbetorna på en plåt, ringa över lite olja och rosta tills mjuka. Låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.
Ingredienser för rödbetshummus:
- 3 dl kokta kikärtor
- 2 stora rostade eller kokta rödbetor
- 3 msk tahini (sesampasta)
- 1 msk riven pepparrot
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 1/2-1 citron (saften och rivet citronskal)
- 2 msk kallpressad olivolja eller kallpressad hampafröolja
- Havssalt efter tycke
Så här gör du:
- Skölj av dom kokta kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
- Mät upp tahini, citronsaft, rivet citronskal, pressad vitlök, spiskummin, riven pepparrot och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut.
- Tillsätt vattnet och mixa lite till.
- Lägg i kikärtorna och dom rostade/kokta rödbetorna i bitar. Fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid och mixa så du får den riktigt slät och fluffig.
- När du är nöjd med konsistensen av din rödbetshummus kan du smaka av med citron och salt. Om den skulle kännas för tjock kan du tillsätt lite mer vatten.
- Förvara din rödbetshummus täckt i kylskåpet fram tills den ska ätas. Vid servering ringlar du över olja.
- Den håller sig bra i kylskåpet i 3-4 dagar.
Relaterade inlägg:
- Recept för raw äppelrutor
- Avokadohummus med lime
- Vegetarisk kost och B12-brist
- Ämnesomsättningen – så fungerar den och så förbättrar du den
Så bra tips. Ska absolut testas.
Tack! Så roligt att du vill testa. 🙂
Rödbetshummus är så gott! Jag har inte gjort det på ett tag så tack för påminnelsen.
Visst är det gott! 🙂
Det måste jag testa. Ser gott ut och en så läcker färg. 🙂
Det är så gott. 🙂
Mums! Det låter ju jättegott. 🙂
Så gott! 🙂