– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Rödbetshummus är en populär variant av den klassiska hummusen. Med sin goda smak och vackra färg kan den verkligen lyfta många maträtter. I det här receptet är även pepparrot tillsatt för ett extra smaklyft. Ett fantastiskt tillbehör till mycket, inte minst till grillat. Det är också ett gott pålägg, eller avnjut som en dipp tillsammans med grönsaksstavar.

Rödbetshummus med pepparrot

Förberedelser:

För att göra rödbetshummus behöver man kokta kikärtor och kokta eller rostade rödbetor. Kikärtor kan man koka själv genom att följa anvisningarna på förpackningen. Man kan även köpa färdigkokta på tetra Pak, vilket går lika bra. Rödbetorna kan man antigen rosta i ugnen eller koka. Själv tycker jag man vinner smakmässigt på att rosta dom.

Koka rödbetor: Borsta dina färska rödbetor rena. Skalet, rotspetsen och ett par centimeter av blasten ska vara kvar under kokningen. Koka rödbetorna i saltat vatten tills mjuka. Tiden varierar beroende på rödbetornas storlek. Prova med en sticka om de är färdiga. Efter kokningen häller du av kokvattnet och sköljer dom snabbt i kallt vatten innan du skalar dom. Skär rödbetorna i bitar och låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.

Rosta rödbetor: Sätt ugnen på 200 °C. Borsta rödbetorna rena, innan du skalar och skär dom i klyftor. Lägg rödbetorna på en plåt, ringa över lite olja och rosta tills mjuka. Låt dom svalna helt innan du använder dom för rödbetshummus.

Rödbetshummus recept

Ingredienser för rödbetshummus:

Så här gör du:

  1. Skölj av dom kokta kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
  2. Mät upp tahini, citronsaft, rivet citronskal, pressad vitlök, spiskummin, riven pepparrot och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut. 
  3. Tillsätt vattnet och mixa lite till.
  4. Lägg i kikärtorna och dom rostade/kokta rödbetorna i bitar. Fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid och mixa så du får den riktigt slät och fluffig.
  5. När du är nöjd med konsistensen av din rödbetshummus kan du smaka av med citron och salt. Om den skulle kännas för tjock kan du tillsätt lite mer vatten.
  6. Förvara din rödbetshummus täckt i kylskåpet fram tills den ska ätas. Vid servering ringlar du över olja.
  7. Den håller sig bra i kylskåpet i 3-4 dagar.
Hummus med rödbetor

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

8 Kommentarer

  1. Emmy

    Så bra tips. Ska absolut testas.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så roligt att du vill testa. 🙂

  2. Mia

    Rödbetshummus är så gott! Jag har inte gjort det på ett tag så tack för påminnelsen.

    Svara
  3. Anja W

    Det måste jag testa. Ser gott ut och en så läcker färg. 🙂

    Svara
  4. Karina

    Mums! Det låter ju jättegott. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...