Enzymer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Enzymer möjliggör liv och behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Metaboliska enzymer, våra matsmältningsenzymer och de matenzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar, hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten och inte minst hur vår kropp fungerar. 

Enzymer i maten och i kroppen.

Funktion av enzymer i kroppen

Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar. Det är ämnen som möjliggör liv och fungerar som katalysatorer, som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Alla våra organ, vävnader och celler fungerar med hjälp av metaboliska enzymer. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut.

Enzymer delas in i 3 grupper:

  • Matenzymer
  • Matsmältningsenzymer
  • Metaboliska enzymer

Matenzymer

Matsmältningsenzymerna som kroppen producerar sköter inte matsmältningen helt på egen hand, utan här är matenzymer som finns i färska och råa frukter och grönsaker även mycket viktiga. Matenzymerna börjar hela nedbrytningsprocessen och finns det rikligt av dom avlastar det matsmältningsenzymerna. Därmed kan matsmältningsenzymerna även stödja de metaboliska enzymerna.

Tyvärr så förstörs matenzymerna vid tillagning, vilket ökar kroppens behov att producera mer matsmältningsenzymer. Äter man därför för lite frukt och grönt så ökar stressen på bukspottkörteln och enzymproduktionen. Vi föds alla med en viss enzympotential som man hela tiden kan stödja genom att äta råkost, dra ner på stress och tillföra enzymer via tillskott vid behov.

Matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymerna har tre specifika uppgifter: nedbrytning av protein, fett och kolhydrater. Proteasenzymer bryter ned protein, lipas bryter ned fett och amylas bryter ned kolhydrater. Kroppen tillverkar inte många matsmältningsenzymer men produktionen kräver mer av kroppens enzympotential än den som krävs för produktionen av alla de hundratals metaboliska enzymerna. Matsmältningsenzymer har en mycket starkare enzymaktivitet och koncentration än något annat enzym som finns i naturen. Maten måste brytas ned tillräckligt för att kunna passera genom cellmembranen. Enzymerna omvandlar födoämnen till kemiska strukturer som kan passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Metaboliska enzymer

Alla processer, vävnader och organ drivs av metaboliska enzymer. Enzymerna tar protein, fett och kolhydrater och använder dessa för att reparera och bygga upp en frisk och välfungerande kropp. Varje vävnad och organ har sina egna enzymer för just deras specifika behov. Eftersom vår hälsa är beroende av att de metaboliska enzymerna fungerar optimalt är det viktigt att ingenting stör deras funktion. Att få brist på dessa enzymer kan vara allvarligt för kroppen. Hundratals metaboliska enzymer är nödvändiga för att utföra alla kroppsfunktioner, läka sjukdomar och skador, samt reparera nedbrytning av vävnader.

Ex. på växtenzymer med matsmältningsfunktion:

Amylas – Spjälkar stärkelse och glycogen. Amylas hydrolyserar stora polysackarider till små disackarider som sedan byts ner till monosackarider innan de når in till cellerna. Amylas finns i salivet (även kallat ptyalin) och pancreas. Amylas stödjer kolhydratnedbrytningen och produktionen av gallsalter samt nedbrytning av kolesterol.
Cellulas – Hydrolyserar cellulosafibrer till mindre fragment som så småningom frigör glukos. Cellulosas tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via råkost där det finns naturligt. Brist på cellulas kan leda till sämre nedbrytning. Cellulas utvinns ur svampen Aspergillus niger.
Lipas – Hydrolyserar fett: Triglycerider till diglycerider till monoglycerider till fria fettsyror. Lipas i tillskott gynnar bättre nedbrytning av fett och ger stöd åt gallan. Lipas utvinns ur svampen Aspergillus Oryzae.
Fytas – Bryter ner syror som finns i säd, frön, nötter, frukt och grönsaker. Fytas är nödvändigt för att kunna tillgodogöra sig näringen i frukt.
Invertas – Spjälkar sukros till glukos och fruktos.

 

Exempel på kosttillskott av enzymer:

 

Fler kosttillskott av enzymer hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...