Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Jättenattljusolja vid hudproblem och åldrande hud

av | nov 27, 2017 | Ansiktsvård, Blogg, Hälsa, Hormonbalansen, Huden, Hudproblem, Hudvård inifrån, Naturlig skönhet, Örtmedicin | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Jättenattljusolja är främst uppskattad för sitt rika innehåll av omega-6 fettsyran GLA. Inom forskning har man intresserad sig för hur oljan kan hjälpa vid olika hudproblem som eksem, akne, atopisk dermatit och åldrande hud som är slapp, solkänslig och livlös.

Jättenattljusolja vid hudproblem och åldrande hud

Den tvååriga örten jättenattljus tillhör släktet dunörtsväxter. Ursprungligen kommer den från Nordamerika och på 1700-talet hittade den sin väg till vår del av världen. Jättenattljus växer idag vilt i stora delar av Europa, inklusive Sverige. Den har vackra gula blommor som är stängda på dagen och som öppnar sig när skymningen börjar falla och därav namnet. När blomman vissnar ersätts den med en fröskida med värdefulla frön av vilka man extraherar den uppskattade jättenattljusoljan. Oljan har en lång traditionell användning som naturmedel på grund av sitt rika innehåll av den essentiella fettsyran GLA.

I kroppen fungerar GLA (gammalinolensyra) som ett förstadium till prostaglandin, en grupp eikosanoider, hormonliknande ämnen som produceras i flera av kroppens organ och vävnader. Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer i kroppen som t.ex hormonbalansen, uppbyggnad av hud, hår och naglar och blodtillförseln till vävnader. Brist på prostaglandiner kan därför visa sig genom en mängd olika symtom. T.ex kan det ge problem med PMS och klimakteriebesvär. Det kan göra så att huden förlorar sin smidighet, blir rynkig, torr och känslig för sol. Brist på Prostaglandiner kan helt enkelt göra så att huden åldras snabbare. Brist kan även ge upphov till olika hudproblem som akne, eksem och dermatit.

Studier om jättenattljusolja vid olika hudproblem

Man har sett att personer med eksem ofta har problem med att omsätta fettsyror och omvandla moderfettsyran ALA i omega-6-familjen till GLA. Detta resulterar då i brist, vilket betyder att det kan vara fördelaktigt att tillföra kroppen GLA (1). Ett flertal studier (2) har visat att kosttillskott av jättenattljusolja kan vara mycket effektivt för att lindra många symtom vid eksem, inklusive rodnad, klåda och ödem.

Vid en annan studie (3) ville man se vilken effekt tillskott av jättenattljusolja hade hos patienter med atopisk dermatit. Studiedeltagarna fick en daglig dos av 500 mg jättenattljusolja och efter 5 månader visade hela 95 procent av patienterna en förbättring. Studien publicerades i ”Indian Journal of Dermatology, Venereology och Leprology”. Enligt studier som publicerades i ”International Journal of Cosmetic Science” kan jättenattljusolja hjälpa vid åldersrelaterade förändringar i huden som rodnad, grovhet, minskad fasthet och spänst. (4)

Över 30 studier (5) har gjorts på jättenattljusolja och hur det kan vara ett effektivt GLA-tillskott. Det är även viktigt att komma ihåg att där alltid måste råda en balans mellan omega-3 och omega-6 i kroppen. Extra intag av omega-6 kräver därför att man även får i sig mer omega-3.

Att använda jättenattljusolja

Som ett kosttillskott finns Jättenattljusolja som kapslar. Det finns även jättenattljusolja på flaska som man kan inta som ett tillskott eller använda för att smörja in på huden.

 

Här hittar du återförsäljare av Jättenattljusolja som kapslar och Jättenattljusolja som kapslar

 

Källor och Referenser:

(1) Horrobin DF. Essential fatty acid metabolism and its modification in atopic eczema. Am J Clin Nutr. 2000;71(1 Suppl):367S-72S.

(2) Bamford JTM, Ray S, Musekiwa A, et al. Oral evening primrose oil and borage oil for eczema. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2013;

(3) Evening primrose oil is effective in atopic dermatitis: a randomized placebo-controlled trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19052401

(4) Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492193

(5) University af Maryland medical center:  http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/evening-primrose-oil

 

Relaterade inlägg:

 

2 Kommentarer

 1. Majken

  Jättenattljusolja är suveränt, hjälpte mig genom klimakteriebesvär och min hud blev blev jättefin på köpet.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att det hjälpte dig! Jättenattljus är helt suverän för huden.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close