CLA för ökad fettförbränning

by Mikaela Bjerring on 23 april, 2011 · 1 comment

in Blogg

CLA är en fettsyra som har visat sig vara ett effektivt kosttillskott för den som vill ha ökad fettförbränningen och samtidigt öka muskelmassan. Detta är något som inget tidigare kosttillskott visat sig klara av.

CLA i kosten
CLA finns naturligt i rött kött och mejeriprodukter. Dock finns inte den mest biologiskt aktiva transfettsyran t-10,c12-CLA , i någon betydande utsträckning här. CLA som vi tar som kosttillskott är en helt naturlig fettsyra som brukar framställs ur tistel.

Människor kan inte själv tillverka CLA utan fettsyran måste tillföras genom kosten eller kosttillskott. I de studier som påvisat en viktnedgång efter kosttillskott med CLA har en dos på 3,2g/dag använts. Detta är faktiskt mer än 10 gånger så mycket som vi normalt får i oss via kosten.

Fettsyran - CLA

Hur fungerar CLA?
CLA anses förbättra kroppssammansättningen genom att hjälpa kroppen att frigöra och förbränna underhudsfett, framförallt ohälsosamt bukfett, minska ny inlagring av fett i fettcellerna och öka mängden fettfri muskelmassa.

Genom en förbättrad kroppssammansättning upprätthålls kroppens basala ämnesomsättning (BMR) och fler kalorier förbränns varje dygn. CLA anses inte bara effektivt för fettreduktion utan även för bevarande av vikten efter en viktreduktion. Särskilt goda effekter ses hos hos dem som samtidigt tränar och äter en hälsosam kost. CLA kan med fördel kombineras med Omega-3 för bättre resultat.

Forsking om CLA
CLA är ett av de ämnen som rönt stor uppmärksamhet inom forskningsvärlden och det är främst dess effekt på kroppskompositionen som studerats.

Det finns ett antal studier som har visat på positiv effekt. I en artikel som sammanfattar en rad studier, så noterades att tillskott av CLA med en hög andel t-10,c12-CLA gav upphov till en viktförlust på 0.09 kg per vecka. Studien gjordes på amerikanska försökspersoner där den genomsnittliga viktförändringen var plus 0.4 kg per vecka. Att åstadkomma en viktnedgång istället för viktuppgång endast genom att inta lite extra CLA är faktiskt rätt uppseendeväckande.

Studier har visat att CLA tycks verka främst genom att förhindra inlagring av fett i fettcellerna. I de studier där CLA visat sig ha en effekt så har mängden CLA varit ca 3 gram per dag.

Här hittar du: CLA - Kosttillskott

Läs mer om: CLA

Referenser:
•	Steck SE, Chalecki AM, Miller P, Conway J, Austin GL, Hardin JW, Albright CD, Thuillier P. Conjugated linoleic acid supplementation for twelve weeks increases lean body mass in obese humans. J Nutr. 2007 May;137(5):1188-93.

•	Whigham LD, 2001 Jul;40(4):283-98. Prog Lipid Res. Watras AC, Schoeller DA. Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass a meta-analysis in humans. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1203-11.

•	Pariza MW, Park Y, Cook ME. The biologically active isomers of conjugated. Prog Lipid Res. 2001 Jul;40(4):283-98.

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Pontus mars 8, 2012 kl. 14:46

CLA fungerar utmärkt för mig! Jag tar bland annat CLA, omega 3 och protein! Börjar komma i riktigt bra form till beachen 2012 😀

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: