Att välja rätt hudvårdsprodukter

by Mikaela Bjerring on 20 december, 2014 · 3 comments

in Ekologiskt, Kroppsvård


Konventionella hudvårdsprodukter bidrar generellt lika mycket till hudens välbefinnande som hel- och halvfabrikat gör för hälsan – med andra ord det förstör mer än det gör gott. Vår kropp och våra livsviktiga organ behöver näring i rätt sammansättning för att må bra och fungera optimalt, och detta gäller även för vårt största organ huden.

Om man tar en konventionell hudvårdsprodukt så kan man hitta en stor mängd syntetiska kemikalier som kan vara hormonstörande eller på något annat sätt skada vår hälsa. Och det är värt att veta att över 60% av det vi smörjer in i huden med tas upp av kroppen och in i vårt system. Så om du har som dålig vana att använda icke naturliga produkter så blir det en otroligt massa onödiga kemikalier som du dagligen utsätter din hud och övriga kropp för – Huden är som en svamp och allt vi smörjer på den påverkar vår helhetshälsa.

Idag blir dock fler och fler medvetna om vad bra mat och näringsrik kost gör för hälsan. Och att föredra ekologiskt blir allt vanligare vilket även gäller för hår- och hudvårdsprodukter. Detta har givetvis även kreativa marknadsförare för de konventionella hudvårdsföretagen snappat upp, som blir allt duktigare på att sälja onaturliga hudvårdsprodukter som naturliga. Så det gäller att veta vad som är vad i djungeln av marknaden för hudvårdsprodukter.

Ämnen att undvika i hudvård

Ämnen som man bör se upp för i hudvård är t.ex. SLS, parabener, mineraloljor, petrokemikalier, artificiella parfymämnen, kemiska färgämnen, kemiska konserveringsmedel och genmanipulerade ingredienser.

Att välja rätt hudvårdsprodukter

Hudvård ska vara enkel, effektiv och ge rikligt med näring. Med verksamma ämnen och naturliga råvaror som örter, vitaminer, mineraler, eteriska oljor och essentiella fettsyror som stärker, reparera och som stimulerar hudens funktion och balans.

Idag finns det en en hel del riktigt bra hudvårdsmärken på marknaden där tillverkarna bakom produkterna med hela sin själ brinner för filosofin om att hudvård ska vara ren, naturlig, ekologisk och ge näring på djupet. Och det är dem vi bör vända oss till för att hitta bra produkter.

Här följer en presentation om de produkter som jag just nu själv använder från Ljung ekologiska hudvårdsserie som exempel på riktigt bra hudvård.

 

Ljung ekologiska hudvårdsprodukter

Ansiktsvatten Vildros

Efter det att du rengjort huden noga med en bra rengöringsprodukt så är ansiktsvatten nästa steg.  Ansiktsvatten fyller en del viktiga funktioner och är ett viktigt steg i hudvård. Dels återställes pH- balansen i huden efter rengöring och avsköljning med vatten. Ansiktsvattnen hjälper också till att ta bort en del kalkrester på huden som ofta finns kvar när man har tvättat sig med vanligt kranvatten. Som nämnt ovan så hjälper det porerna att dra i hop si sig samtidigt som det förbereder huden för ansiktsserum, ansiktskräm eller ansiktsolja, vilket gör så att näringsämnen tränger djupare ner i hudlagren.

Ljung ansiktsvattnet vildros är ett ekologiskt rosenblomsvatten som är känt för att varastärkande,  svalkande, ha en porsammandragande effekt samt göra huden stabil och lugn – vilket jag tycker stämmer mycket bra. Dessutom har den en underbar rosendoft.

Ansiktsserum Svartvinbär

Ansiktsserum Svartvinbär är verkligen en underbar produkt som jag är djupt imponerad av. C-vitamin  är en vattenlöslig naturligt förekommande antioxidant som är en viktig beståndsdel av huden. Den spelar en vital roll för att förhindra att huden torkar ut och rynkor att uppstå genom att kollagensyntes och hudförnyelsen stimuleras.

C-vitamin har visats vara effektivt för att öka kollagenmängden och tillförsel av Vitamin C utifrån bidrar till att stärka kollagenstrukturen och upprätthålla en hälsosam dermis (hudens nedre lager) vilket leder till förbättrat utseende av huden. Det har även bevisats reducera graden av rynkor, solskador och pigmentfläckar.

Ljung svartvinbärsserum  (C-vitaminserum) ger intensiv näring av C-vitamin och andra djupverkande ämnen och innehåller morotsextrakt, ljungextrakt och svartvinbärsfröolja. Resultatet när man använder detta Svartvinbärsserum är påtagligt både när det gäller struktur, lyster och fukt. Man känner verkligen att detta serumet innehåller en stor mängd aktiva ämnen och är ett av de bästa C-vitaminserum som jag har  provat – en underbar intensiv kur som jag kan rekommendera starkt.

Ansiktscreme Vitamin

Efter det djupverkande serumet använder man en återfuktande produkt och själv använder jag Ljung ansiktscreme vitamin. Det är en riktigt bra fuktbevarande dagkräm som även den innehåller C-vitamin samt ljungextrakt, ekologisk gurkörtolja (GLA) och morotsolja med naturligt karotin (Pro vitamin A). Helt underbar för trött och torr vinterhud.

Hela Ljungs ekologiska produktsserie hittar du här
Här är kan du läsa mer om ekologisk hudvård, råd vid hudproblem och om hudvårdstips i 3 steg.

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Frida V december 20, 2014 kl. 16:24

Jag började använda endast naturliga hudvårdsprodukter för några år sedan då jag läste någon vetenskaplig artikel om hur mycket syntetiska ämnen som faktiskt tillåts att finnas i våra hudvårdsprodukter. Jag ammade då, så jag bytte ut allting direkt. Jag upplevde en stor skillnad på min hud. Dels så blev jag fri från dermatit som jag hade runt munnen och hakan och sen blev min hud generellt bättre. Innan var min hud mycket torr men med feta partier och kändes överkänslig. Efter ett tag med att använda de naturlig produkterna började min hud bli jättefin och har aldrig varit bättre!

Svara

2 Maja december 20, 2014 kl. 16:27

Det där C-vitaminserumet låter ju väldigt bra!

Svara

3 Mikaela Bjerring december 22, 2014 kl. 11:02

Ja, det är verkligen helt underbart.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: