Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Fördelarna med aloe vera i hudvård

av | maj 6, 2024 | Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Kroppsvård & skönhet | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Aloe vera har använts som läkeväxt och som ett förskönande medel under tusentals år. Mest känd är den nog för att lindra solsveda, men faktum är att den har många fler fördelar för huden än så. Här följer om varför aloe vera kommit att bli så uppskattad inom hudvård.

Fördelarna med aloe vera i hudvård

Vad är aloe vera?

Aloe vera är en kaktusliknande växt som tillhör familjen afodillväxter. Vad man tror har den sitt ursprung i Nordafrika och ögrupperna Cabo Verde, Madeira och Kanarieöarna. Därefter har den naturaliserats på många andra håll i världen som erbjuder tropiska och subtropiska klimat. 

Aloe vera är en suckulent växt, vilket betyder att den har förmågan att lagra vatten. Dom långa gröna bladen sitter i en rosett och blir cirka 40-60 cm långa och 6-7 cm breda. Det är det genomskinliga gel-liknande köttet i växtens blad som man tar tillvara på och använder som gel.

Aloe är ett släkte som består av minst 420 olika arter (1). Den planta som vanligtvis används för aloe vera-produkter går under namnet Aloe Barbadensis Miller. Namnet Aloe kommer från det arabiska ordet “alloeh” som betyder “glänsande bitter substans”, och “vera” betyder ”äkta” på latin. 

Vad är aloe vera bra för

Vad innehåller aloe vera?

Aloe vera består av cirka 99,5 % vatten och över 200 olika ämnen, var av 75 anses vara speciellt aktiva. Dessa inkluderar bland annat många vitaminer, mineraler, antioxidanter, lignaner, polyfenoler, saponiner, salicylicsyra, aminosyror och enzymer (2) (3).

När man studerat växten har man sett att visa av dessa aktiva ämnen är speciellt intressanta när det kommer till hudvård (2) (3). 

Antioxidanter skyddar hudcellerna mot fria radikaler. Det har betydelse för kollagenbildningen och för att hålla huden elastisk, jämn och slät i hudton och struktur.

Bradykinase är ett enzym som när den appliceras på huden hjälper till att reducera inflammation.

Auxiner och gibberelliner är två växthormoner som har en antiinflammatorisk verkan och som hjälper till med sårläkning.

Aloin och emodin är fenoliska föreningar som på huden fungerar smärtstillande, antibakteriella och antivirala.

Aloe vera för hudvård

Aloe vera för hudvård

Precis som för många tusen år sedan är aloe vera än idag mycket uppskattad för hudvård. Den är känd för sina lugnande, kylande och vårdande egenskaper. Suverän för att ge fukt och näring till alla hudtyper. Här följer några exempel för när aloe vera kan vara extra tacksamt att ha nära tillhands.

Lindriga brännskador

Vid lindriga brännskador där ingen läkarvård är nödvändig kan aloe vera komma till din räddning. Applicera gelen på det drabbade området och upprepa flera gånger under dagen.

Solbränna

Aloe vera hjälper till att lugna solbränna och den smärta som kommer med en bränd hud. Det kan även motverka att huden börjar flagna. Det bästa är så klart att inte slarva med solskyddet. Mer om olika solskydd kan du läsa i inlägget ”Skillnaden mellan kemiska och fysikaliska solskydd”.

Småsår

Vid mindre skärsår och skrubbsår kan aloe vera ge en snabb lindring. De antibakteriella och sårläkande egenskaperna kan också bidra till att såret läker bättre och minska ärrbildning.

Munsår

Så fort du känner av de första symptomen på att ett munsår är på gång att blossa upp bör du ta till åtgärder. På grund av de antivirala egenskaperna kan aloe vera hjälpa till att få munsåret att gå tillbaka. Applicera en liten mängd av gelen på munsåret två gånger dagligen tills det försvinner. Ännu effektivare blir det om du kombinerar aloe vera gel med en droppe eterisk citronolja eller oreganoolja.

Eksem

De fuktgivande och antiinflammatoriska egenskaperna av aloe vera kan hjälpa till att lindra torr och kliande hud i samband med eksem. Kombinera gärna med neemolja eller nyponrosfröolja för hjälpa hudbarriären att återhämta sig.

Efter rakning

Gelens svalkande och sammandragande förmåga gör den perfekt att använda efter rakning. De antiinflammatoriska egenskaperna kan även hjälpa till att motverka hudirritationer som kan uppstå efter rakning.

Akne och oren hud

På grund av den antiinflammatoriska effekten kan aloe vera vara hjälpsamt vid inflammatoriska former av akne. Applicera gelen på ansiktet morgon och kväll som ett komplement till din övriga hudvård.

För att ge huden fukt och näring

Aloe vera gel är generellt mycket bra för att ge huden fukt och näring. De antiinflammatoriska och antibakteriella ämnena gör den även idealisk för personer med hudproblem. Applicera gelen och låt den absorberas. Fortsätt därefter med din vanliga ansiktskräm eller ansiktsolja.

Exempel på aloe vera-produkter:

Fler produkter med aloe vera hittar du här

 

Källor och referenser:

(1) National institute of Environmental Health Science – Aloe V: https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/aloe

(2) Pharmacological Update Properties of Aloe V and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar; 25(6): 1324. Published online 2020 Mar 13. doi: 10.3390/molecules25061324. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144722/

(3) Aloe: A short review. Indian J Dermatol. 2008; 53(4): 163–166.doi: 10.4103/0019-5154.44785. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/#CIT1

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Tina

  Aloe vera gel är så skönt och svalkande för huden. Tack för påminnelsen att jag behöver fylla på hemma inför sommaren.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Verkligen underbart att smörja in huden med på sommaren. 🙂

 2. Mia

  Älskar aloe vera På sommaren smörjer jag in både kroppen och ansiktet med aloe vera nästan varje dag.

  Svara
 3. Laila H

  Tack för ett bra inlägg. 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close