– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Lyko och Bodystore.com –
I många asiatiska länder har risvatten en lång traditionell användning som skönhetsprodukt. Inte minst är det en mycket uppskattad hårkur för att göra håret starkare och glansigare. Här följer om vilka fördelar det kan ha för håret och hur du går tillväga.
Att använda risvatten för håret
Att använda risvatten för att göra håret starkare, fylligare och glansigare är inget nytt. Faktum är att användningen går mycket långt tillbaka i tiden. Det användes redan under den antika Heian-perioden i Japan av hovdamerna som var kända för sitt vackra, långa och glansiga hår (1).
Likaså har risvatten en lång traditionell användning för håret och huden i andra asiatiska länder som Kina, Korea och Indien. Än idag lever denna traditionella skönhetsrutin kvar i dessa kulturer. Även i västvärlden har många idag fått upp ögonen för risvatten som skönhetsprodukt, inte minst inom ”Green beauty”.
Risvatten är rikt på inositol, ett vitaminliknande ämne som fyller en viktig funktion för cellernas struktur och funktion. Dessutom innehåller det stärkelserika risvattnet aminosyror, antioxidanter, vitaminer och mineraler.
Det har inte direkt gjorts några vetenskapliga studier på risvatten och vad det kan göra för håret. Utan man utgår ifrån den långa traditionella användningen. Vad man dock sett är att risvatten potentiellt kan hjälpa till att reparera skadat hår genom att minska ytfriktionen och öka hårets elasticitet (1).
Det bästa är att prova själv och se hur det känns för ditt hår. Det är dessutom väldigt lätt att göra. Passa helt enkelt på att ta tillvara på risvattnet när du ändå planerar att tillaga ris.
Så gör du risvatten för håret
Risvatten är helt enkelt den vätska som man brukar kastar bort när man blötlägger ris.
Ingredienser:
- 3 dl ris (t.ex. basmati eller jasmin och gärna ekologiskt)
- 6 dl kallt vatten (helst filtrerat)
Gör så här:
- Mät upp riset i en sil och skölj det väl.
- Lägg riset i en skål och häll på vatten. Låt det sedan stå i rumstemperatur i minst ett par timmar.
- Sila ner risvattnet i en ren skål. Häll över risvattnet i en glasburk eller glasflaska och förslut den med ett lock.
- Låt risvattnet stå i rumstemperatur i cirka 24 timmar. Detta kommer att starta en fermenteringsprocess som ökar näringsvärdet.
- Efter 24 timmar ställer du in ditt risvatten i kylen. Se till att du använder det inom ungefär en vecka.
Så använder du risvatten för håret
- Tvätta håret med schampo som vanligt
- Häll en generös mängd risvatten över hårbottnen och hårlängderna.
- Sätt på en duschmössa eller vira in håret i en handduk och låt verka i cirka 30 minuter.
- Skölj av håret med ljummet vatten.
- Använd balsam som vanligt om du brukar göra det.
- Oavsett om du använt balsam eller inte, så avsluta med att skölja håret i kallt vatten. Det hjälper nämligen till att sluta hårets yttre skikt.
Risvatten för håret kan med fördel användas 1-2 gånger i veckan.
Några av mina favoriter för naturliga hårvårdsprodukter är:
Källor och referenser
(1) Abstracts: The effect of rinse water obtained from the washing of rice (YU-SU-RU) as a hair treatment. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2494.2010.00605_3.x
Relaterade inlägg:
- Så gör du Gua sha för hårbottnen
- NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem
- Orsak, symtom och test av B12-brist
Tack för intressant tips <3
Roligt att du uppskattar tipset. 🙂
Det är så bra. Använde risvatten för håret regelbundet innan, men kom av mig med den rutinen. Du vet livet och mycket som gjorde att man glömde bort sig själv lite. 🙂
Nu ska jag komma igång med det igen. Kan verkligen rekommendera det!!!
Roligt att du har bra erfarenhet av risvatten för håret. 🙂 Ja så är det ibland. Livet och förändringar gör att man lätt kommer ifrån sina vanor och rutiner. <3
Tack för tipset och påminnelsen. Har tänkt prova det så länge, men nu ska det bli av. 🙂
Roligt att du vill testa. 🙂
Så intressant. Det måste jag testa. 🙂
Så roligt att du vill testa. 🙂