Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

D-vitamin kan förbättra din muskelstyrka

av | aug 25, 2016 | Blogg, Hälsa, Kost, Muskler – Skelett – Leder, Träning, Träningstillskott | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

De senaste 10 åren har det varit en enorm fokus runt D-vitamin och inom forskning har intresset för dess hälsoeffekter varit stort. D-vitamin som inte bara klassas som en vitamin utan även som en steoridhormon är inblandad i en mängd viktiga kroppsprocesser. Inte minst har vitaminet en betydelse för att bibehålla en normal muskelfunktion och benstomme.

D-vitamin kan förbättra din muskelstyrka

Att D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal muskelfunktion har varit känt länge. På senare år har man även gjort en hel del studier som indikerar att tillräckliga mängder av D-vitamin kan förbättra muskelstyrkan. Här följer några exempel på studier.

Studie: D-vitamin förbättrar träningsresultaten

Enligt en förstudie som presenterades vid Society for Endocrinology annual conference i Edinburgh i november 2015 (1) kan D-vitamintillskott sänka risken för hjärtsjukdom och förbättra träningsresultaten. I studien ingick friska vuxna med samma längd och vikt. Under 2 veckor fick deltagarna antingen 2000 IE (50 μg) D-vitamin i form av kosttillskott eller placebo. De personer som fått D-vitamintillskott visade lägre blodtryck och lägre nivå av stresshormonet kortisol i urinen än de som fått placebo.

Försökspersonerna fick genomgå en konditionstest. Gruppen som hade fått D-vitamin kunde cykla 6,5 km på 20 minuter i slutet av testperioden jämfört med 5 km i början av testperioden. Förutom att gruppen som fått D-vitamin kunde cykla 30 % längre på samma tid, så såg man hos samma grupp färre tecken på fysisk utmattning.

Studie: D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna

En amerikansk studie (2) som publicerades i Medicine & Science in sports & exercise visar att D-vitamin har en positiv inverkan på musklerna. Cirka 400 personer deltog i studien där forskarna mätte och undersökte förhållandet mellan D-vitamin till muskelstyrka och mätte deltagarnas armstyrka och benstyrka. Resultaten av studien indikerar att D-vitamin kan bidra till bättre muskelstyrka hos vuxna.

Forskarna kommenterade även att detta är ett nyckelområde för äldreforskning eftersom människor förlorar styrka när de blir äldre. Genom att upprätthålla muskelstyrkan bidrar det till att förhindra fall och frakturer. Det hjälper även till att bevara förmågan att leva självständigt, vilket ökar livskvalitén. Tidigare studier indikerar att D-vitamin verkar reducera förekomsten av kortisol i kroppen, vilket i teorin kan förbättra prestationsförmågan och minska riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom enligt forskarna.

Förutom att D-vitamin har betydelse för bättre muskelfunktion så bidrar det även till normala kalciumnivåer i blodet, upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, normala tänder och normal benstomme. Dessutom spelar det en viktig roll för celldelningsprocessen i kroppen och immunsystemets normala funktion.

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin

D-vitamin får man framförallt genom solexponering, men eftersom vi bara kan bilda D-vitamin den vägen under högsommaren så måste vi få i oss vitaminet genom kosten resten av året. D-vitamin hittar man främst i fet fisk, kantareller och berikade mejeriprodukter. Man kan även komplettera med D-vitamintillskott vid behov.

 

Återförsäljare av D-vitamintillskott hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1)Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease –  https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151101150629.htm

(2) Medicine & Science in Sports & Exercise® is the official journal of the American College of Sports Medicine, and is available from Lippincott Williams & Wilkins at 1-800-638-6423. 

(3) http://www.vetenskaphalsa.se/hur-mycket-d-vitamin-behover-vi/

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close