Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 25 februari, 2016 · 12 comments

in Blogg, Hälsa, IFD - Antiinflammatorisk kost, Immunsystemet, Inflammation, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Gurkmeja och ingefära är två högt aktade läkeörter, inte minst inom Traditionell kinesisk medicin och Ayurveda. Kryddorna har underbara egenskaper var för sig, men kombinationen av de båda tillsammans är verkligen något extra.

Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära

Gurkmeja och ingefära vid inflammation

Ingefära och gurkmeja tillhör samma växtfamilj, nämligen ingefäraväxter. Det är två örter som båda är uppskattade för sina antiinflammatoriska egenskaper tack vare det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja, och gingerol och shogaol i ingefära (1) (2). Idag vet man att många av våra mest förekommande folksjukdomar grundar sig i just ett inflammatoriskt tillstånd. Det är därför av väldigt stor betydelse att man ser till att äta en kost som hämmar inflammation för att stödja kroppens friska processer.

Det finns en mängd studier som visar att gurkmeja och ingefära effektivt kan hjälpa inflammatoriska tillstånd i kroppen och inte minst vid muskel- och ledvärk som är ett utbrett hälsoproblem. Till exempel så visade en studie som utfördes vid University of Maryland Medical Center (3), att en blandning ayurvediska örter inklusive ingefära och gurkmeja minskade inflammation hos personer som lider av artros.

Gurkmeja och ingefära för mag- och tarmsystemet

Gurkmeja och ingefära används ofta inom traditionell medicin för att främja maghälsan. Dessa örter gör gott för mag- och tarmsystemet genom att stimulera tarmarna och produktionen av matsmältningsenzymer samtidigt som de har en läkande effekt på tarmslemhinnan. Ingefära har dessutom förmågan att lugna magen, minska gasbildning, motverka diarré och förstoppning (4). Ingefära är även känt för att effektivt minska symtom som illamående vid åksjuka, under graviditet och efter operation (5). Man har även sett att effekten av ingefära vid illamående blir starkare vid intag av ingefäraextrakt jämfört med färsk eller torkad.

Gurkmeja och ingefära för immunsystemet

Både gurkmeja och ingefära innehåller rikligt med antioxidanter, som stödjer ett normalt fungerade immunsystem. Det är därmed två örter som man med fördel kan äta lite extra av, inte minst när man upplever att immunsystemet behöver en boost (6) (7).

Att inkludera ingefära i kosten

Gurkmeja och ingefära kan man lätt få i sig varje dag genom att krydda maten. Var dock noga med att använda ekologiska och obehandlade kryddor. Det är även värdefullt att veta att gurkmeja bör intas tillsammans med lite svart peppar eftersom det aktiva ämnet pipirin ökar upptaget av curcumin i gurkmejan med över 2000 procent (8). Studier har även visat att upptaget förbättras ytterligare när örten intas tillsammans med lite fett (9). Om man föredrar så finns det gurkmeja och ingefära på kapslar som är ett bra alternativ för dom som tycker att det är svårt att få i sig örterna via kosten.

Återförsäljare av produkter med ingefära och gurkmeja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Ingefära hämmar inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1

(2) Gurkmeja motverkar inflammatoriska tillstånd.: :http://sv.265health.com/alternative-medicine/homeopathy/1012148852.html

(3) Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, et al. Product-evaluation registry of Meriva, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Medica 2010;52:55-62.

(4) The Amazing and Mighty Ginger: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

(5) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371.

(6) Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/

(7) Bengmark, S., Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. J Parenter Enteral Nutr, 30(1):45-51, 2006.

(8) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

(9) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits - http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/

 

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Karl februari 26, 2016 kl. 08:03

Gurkmeja och ingefära äter jag varje dag! Mår verkligen bra av det, så kan rekommendera!

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 27, 2016 kl. 09:19

Underbart Karl!

Svara

3 Anna Johansson februari 26, 2016 kl. 09:31

Jag äter ingefära och gurkmeja varje dag! 🙂 Så bra!

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 27, 2016 kl. 09:20

Härligt Anna! 🙂

Svara

5 Lena H februari 26, 2016 kl. 09:42

Jag försökte få i mig gurkmeja varje dag under en period, men det blev jobbigt att dricka det varje dag för jag fixar inte smaken. Så det är ju underbart att det finns kapslar så det ska jag ge en chans.

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 27, 2016 kl. 09:16

Ja, det är ett mycket bra alternativ att få i sig örterna om man inte tycker smaken.

Svara

7 Kristina mars 4, 2016 kl. 20:09

Så bra att det finns kapslar. 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 5, 2016 kl. 09:18

Ja, många tycker att det underlättar.

Svara

9 Leila Sörensen mars 2, 2017 kl. 09:34

Vill gärna få information från er då jag använder dessa produkter. Kram.

Svara

10 Roland Eriksson november 29, 2017 kl. 17:42

jag vill prova gurkmeja och ingefära

Svara

11 Walborg Nordström juli 2, 2019 kl. 22:12

Hur mycket ingefära och gurkmeja bör man äta i färsk form?

Svara

12 Mikaela Bjerring juli 3, 2019 kl. 09:55

I de flesta studier har man sett att 2–4 gram färsk ingefära per dag är ett bra intag. När det gäller gurkmeja ca 1-2 msk färskriven. Testa dig fram till en mängd som passar dig och din kropp.
Tänk på att större intag av dessa örter kan ha interaktion med vissa läkemedel (bland annat blodförtunnande) så konsultera med din läkare om du intar några mediciner.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: