Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Eksem

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Bodystore och Hudoteket –

Eksem orsakas av nedsatt barriärfunktion och inflammation i överhuden som blir torr, röd och kliar. Den kan spricka, bli svullen och eventuellt kan det uppstå skorpbildning, blåsor, fjällning, bristningar och blödningar. Det finns många olika typer av eksem som uppstår på grund av olika orsaker. På den här sidan kan du läsa mer om eksem och få tips för hur du kan hjälpa huden att läka inifrån såväl som från utsidan.

Naturlig hjälp vid eksem

Olika typer av eksem

Kontakteksem delas in i två typer, allergiskt och icke-allergiskt. Allergiskt kontakteksem kan du få om du kommer i kontakt med ett ämne som du är allergisk mot. Icke-allergiskt kontakteksem får du när hudens naturliga skydd blivit svagare och du kommer i kontakt med ett ämne som du är överkänslig mot som irriterar huden. Det uppstår ofta på händerna. Det irriterande ämnet kan vara allt från vatten, starka tvålar, parfym, olika kemikalier, metaller etc.

Seborroiskt eksem uppstår främst på områden där det finns rikligt med talgkörtlar såsom ansikte, hårbotten, bröstet och ljumskar. Dominerande symtom är fet fjällning, rodnad och klåda. Det finns även ett samband mellan seborroiskt eksem och förekomst av den lipofila jästsvampen Malassezia (Pityrosporum ovale).

Atopiskt eksem som också kallas böjveckseksem, är den vanligaste formen av eksem och är ofta återkommande. Här finns det en stark koppling med astma och hösnuva. Eksemet kan uppstå i alla åldrar och är många gånger ärftligt. Symtom för atopisk eksem är torr, kliande och inflammerad hud. Födoämnesallergi och rubbad tarmflora kan vara bidragande orsaker till att eksemet uppstår.

Utvärtes åtgärder som kan hjälpa vid eksem

  • Använd naturliga kroppsvårdsprodukter som inte torkar ut eller irriterar huden. Smörj in dig med en mild och hudläkande produkt efter att du tvättat dig för att återfukta och hjälpa huden att läka. EMS salva, EMS creme är exempel på naturliga produkter som kan användas på både ansikte och kropp. De innehåller mjukgörande, vårdande och antiinflammatoriska ingredienser. Kallpressad sesamolja innehåller rikligt med näring och framförallt bra fettsyror som bidrar till att minska inflammation och som hjälper huden att bygga upp sin skyddsbarriär. Vill man satsa på en riktigt bra komplett, naturlig och ekologisk hudvårdsserie för ansiktet är ESSE fantastisk. Produkterna är baserade på probiotika som hjälper till att bygga upp hudens mikroflora som balanserar huden så den kan fungera normalt.
  • Undvik starka rengöringsprodukter för hemmet och välj istället milda, naturliga städprodukter som inte är hudirriterande eller skadliga för hälsan eller miljön.
  • Tänk på att det du tvättar dina kläder med även kommer komma i kontakt med din hud. Använd ett milt biologiskt nedbrytbart tvättmedel och undvik konventionellt sköljmedel. Ett tips är att börja tvätta i ättika, vilket är både effektivt, hälsosamt, miljövänligt och ekonomiskt. Om hur du går tillväga kan du läsa här.
  • För att reducera klådan bör du välja kläder och sängkläder av bomull. Det håller huden sval och tillåter den att andas.
  • Eksem kan förvärras vid stress och sömnbrist, så se till att du får tillräckligt med stresshantering, återhämtning och vila.

Att hjälpa huden att läka inifrån

  • Ät en antiinflammatorisk kost för att stödja kroppens friska processer och för att minska inflammation. Var dock försiktig med ägg, jordnötter, tomater och citrusfrukter eftersom dessa kan utlösa eksem vid överkänslighet. Atopisk eksem kan även uppstå på grund av laktos, gluten, natriumglutamat (MSG), sulfiter, salicylsyra och aminer (föroreningar).
  • Se efter ditt mag-tarmsystem och se till att din tarmflora är i bra balans. Mjölksyrabakterier så kallad probiotika stödjer tillväxten av goda bakterier som är viktigt för en balanserad tarmflora. Mer om hur du stödjer tarmfloran och maghälsan kan du läsa här.
  • Mineralerna zink och MSM är viktiga mineraler för många kroppsfunktioner och inte minst för huden och hudläkningen.
  • Öka ditt intag av C-vitamin och/eller Quercetin för att reducera histaminnivåerna (personer som lider av eksem, producerar ofta mycket histamin). Undvik även livsmedel som är rika på histamin.
  • Se till att du får i dig tillräckligt med Omega-3 fettsyror och Omega-6 fettsyran GLA. Nattljusolja är ett tillskott som är väldigt rikt på GLA och som är känd för att hjälpa vid olika hudproblem som eksem, akne, atopisk dermatit och åldrande hud som är slapp, solkänslig och livlös.

Näringsämnen som stödjer huden inifrån vid eksem (1):

Vitaminer: A, B-komplex, B5, B6, C
Vitaminliknande ämnen: Bioflavonoider, Quercetin (flavonoid)
Mineraler: Zink, MSM
Fettsyror: Linfröolja, GLA, Omega 3 (EPA/ DHA)
Aminosyror: L-tyrosin
Övrigt: Probiotika, proteasenzymer
Naturmedicin/örter: Pau Dárco
(Dom näringsämnen som är markerade har störst betydelse)

 

Källor och Referenser:

Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

Relaterade inlägg:

 

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close