Eksem

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, Hudoteket och Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring

Eksem orsakas av nedsatt barriärfunktion och inflammation i överhuden som blir torr, röd och kliar. Den kan spricka, bli svullen och eventuellt kan det uppstå skorpbildning, blåsor, fjällning, bristningar och blödningar. Det finns många olika typer av eksem som uppstår på grund av olika orsaker. På den här sidan kan du läsa mer om eksem och få tips för hur du kan hjälpa huden att läka inifrån såväl som från utsidan. Klicka här för att skrolla direkt ner till produkter

Naturlig hjälp vid eksem - kosttillskott och naturlig hudvård

Olika typer av eksem

Kontakteksem delas in i två typer, allergiskt och icke-allergiskt. Allergiskt kontakteksem kan du få om du kommer i kontakt med ett ämne som du är allergisk mot. Icke-allergiskt kontakteksem får du när hudens naturliga skydd blivit svagare och du kommer i kontakt med ett ämne som du är överkänslig mot som irriterar huden. Det uppstår ofta på händerna. Det irriterande ämnet kan vara allt från vatten, starka tvålar, parfym, olika kemikalier, metaller etc.

Seborroiskt eksem uppstår främst på områden där det finns rikligt med talgkörtlar såsom ansikte, hårbotten, bröstet och ljumskar. Dominerande symtom är fet fjällning, rodnad och klåda. Det finns även ett samband mellan seborroiskt eksem och förekomst av den lipofila jästsvampen Malassezia (Pityrosporum ovale).

Atopiskt eksem som också kallas böjveckseksem, är den vanligaste formen av eksem och är ofta återkommande. Här finns det en stark koppling med astma och hösnuva. Eksemet kan uppstå i alla åldrar och är många gånger ärftligt. Symtom för atopisk eksem är torr, kliande och inflammerad hud. Födoämnesallergi och rubbad tarmflora kan vara bidragande orsaker till att eksemet uppstår.

Utvärtes åtgärder att ta

  • Använd naturliga kroppsvårdsprodukter som inte torkar ut eller irriterar huden. Smörj in dig med en mild och hudläkande produkt efter att du tvättat dig för att återfukta och hjälpa huden att läka. EMS salva, EMS creme är exempel på naturliga produkter som kan användas på både ansikte och kropp. De innehåller mjukgörande, vårdande och antiinflammatoriska ingredienser. Kallpressad sesamolja innehåller rikligt med näring och framförallt bra fettsyror som bidrar till att minska inflammation och som hjälper huden att bygga upp sin skyddsbarriär. Vill man satsa på en riktigt bra komplett, naturlig och ekologisk hudvårdsserie för ansiktet är ESSE fantastisk. Produkterna är baserade på probiotika som hjälper till att bygga upp hudens mikroflora som balanserar huden så den kan fungera normalt.
  • Undvik starka rengöringsprodukter för hemmet och välj istället milda, naturliga städprodukter som inte är hudirriterande eller skadliga för hälsan eller miljön.
  • Tänk på att det du tvättar dina kläder med även kommer komma i kontakt med din hud. Använd ett milt biologiskt nedbrytbart tvättmedel och undvik konventionellt sköljmedel. Ett tips är att börja tvätta i ättika, vilket är både effektivt, hälsosamt, miljövänligt och ekonomiskt. Om hur du går tillväga kan du läsa här.
  • För att reducera klådan bör du välja kläder och sängkläder av bomull. Det håller huden sval och tillåter den att andas.
  • Eksem kan förvärras vid stress och sömnbrist, så se till att du får tillräckligt med stresshantering, återhämtning och vila.

Att hjälpa huden att läka inifrån

  • Ät en antiinflammatorisk kost för att stödja kroppens friska processer och för att minska inflammation. Var dock försiktig med ägg, jordnötter, tomater och citrusfrukter eftersom dessa kan utlösa eksem vid överkänslighet. Atopisk eksem kan även uppstå på grund av laktos, gluten, natriumglutamat (MSG), sulfiter, salicylsyra och aminer (föroreningar).
  • Se efter ditt mag-tarmsystem och se till att din tarmflora är i bra balans. Att inta mjölksyrabakterier så kallad probiotika för att stödja tillväxten av goda bakterier kan göra stor skillnad.
  • Mineralerna zink och MSM är viktiga mineraler för många kroppsfunktioner och inte minst för huden och hudläkningen.
  • Öka ditt intag av C-vitamin och/eller Quercetin för att reducera histaminnivåerna (personer som lider av eksem, producerar ofta mycket histamin). Undvik även livsmedel som innehåller rikligt med histamin.
  • Se till att du får i dig tillräckligt med Omega-3 fettsyror och Omega-6 fettsyran GLA. Nattljusolja är ett tillskott som är väldigt rikt på GLA och som är känd för att hjälpa vid olika hudproblem som eksem, akne, atopisk dermatit och åldrande hud som är slapp, solkänslig och livlös.

Näringsämnen som stödjer huden inifrån vid eksem (1):

Vitaminer: A, B-komplex, B5, B6, C
Vitaminliknande ämnen: Bioflavonoider, Quercetin (flavonoid)
Mineraler: Zink, MSM
Fettsyror: Linfröolja, GLA, Omega 3 (EPA/ DHA)
Aminosyror: L-tyrosin
Övrigt: Probiotika, proteasenzymer
Naturmedicin/örter: Pau Dárco
(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

 

Produkter

Alpha Plus Jättenattljusolja, 90 kapslar (30 portioner)

Jättenattljusolja tillskott, kapslar Jättenattljusolja från Alpha Plus innehåller har ett naturligt innehåll av linolensyra, som omvandlas i kroppen till gammalinolensyra, GLA, som är en form av fettsyran omega-6.

233 kr

 

Omega-3 Plus, 75 kapslar

Tillskott omega-3 plus Fiskoljekapslar är ett optimalt tillskott för dig som får i dig för lite fet fisk i din vanliga kost. 1200 mg omega-3 per kapsel.

169 kr

 

Helhetshälsa Probioplex, 90 kapslar (90 portioner)

Probioplex - probiotika i kapslar

Probioblex innehåller miljarder levande bakterier till tarmens naturliga flora. Bakterierna är livskraftiga och överlever i magsäcken ända till tunntarmen där de förökar sig.

180 kr

 

Quercetin Complex, Solgar 100 kapslar

Quercetin Complex är ett kombinationstillskott med antioxidanter. Bland annat ingår quercetin, ett gult växtfärgämne som hör till flavonoiderna, C-vitamin som bidrar till immunsystemets funktion, samt citrusbioflavoner.

419 kr

Alpha Plus C-Vitamin 1000 mg, 60 tabletter

alpha plus c-vitamin med bioflavonoider Alpha Plus C-vitamin med bioflavonoider innehåller 1000 mg per tablett. Tabletterna är time release, vilket betyder ett långsammare och jämnare upptag under 6-8 timmar.

98 kr

 

Thorne zinkpikolinat, 60 kapslar

Thorne zinkpikolinat Thorne zinkpikolinat innehåller 60 kapslar med 15 mg zink per kapsel.

120 kr

 

Ion Silver Lignisul MSM, pulver 500 g

Ion Silver Lignisul MSM, pulver Lignisul MSM är en naturlig källa till svavel som hjälper kroppen att reparera sig på cellulär nivå.

184 kr

 

Relaterade inlägg: