Därför vill du äta chlorella

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 25 januari, 2017 · 12 comments

in Blogg, Frukt-Grönt, Hälsokost, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Superfoods, Vegansk / Vegetarisk kost

Chlorella anses vara ett av de mest näringsrika födoämnen som finns, och dess näringsinnehåll är minst sagt imponerande. Men chlorella är mer än enbart ett näringstätt livsmedel. Algen äger många unika egenskaper som man kan dra stor nytta av att inkludera i sin kost.

Vad är chlorella

Chlorella är en encellig grön mikroalg som växer i sötvatten. Den har funnits på jorden i miljarder år och är en av de första växter som någonsin existerade. Chlorellans näringsinnehåll gör den till något av det nyttigaste man kan äta. Det är en kraftfull källa till DNA och RNA. Proteininnehållet är ca 60 procent som inkluderar 18 aminosyror varav alla 8 essentiella ingår, vilket gör det till ett fullvärdigt protein. Chlorella är även den växt som innehåller mest klorofyll och är rik på järn och B12. Förövrigt innehåller algen i stort sett alla vitaminer och mineraler samt fettsyrorna omega-3 och omega-6 (1). Chlorella innehåller dessutom något intressant som kallas chlorella tillväxtfaktor (CGF) som jag återkommer till längre ner i texten.

Chlorella som proteinkälla

Det finns ytterst få vegetabiliska källor till så fullvärdigt protein som just chlorella. Algen innehåller som sagt 18 aminosyror inklusive de 8 essentiella. Faktum är att chlorella ses som en överlägsen källa till protein i jämförelse till animaliska proteinkällor som kött, fågel, fisk och ägg (1). Anledningen är att chlorella innehåller spjälkade aminosyror. När man äter t.ex kött så måste proteinet först brytas ner till aminosyror för att sen återigen forma nytt protein som kroppen kan använda till återuppbyggnad. Har man minsta problem med matsmältningsprocessen så försvårar det för kroppen ytterligare och upptaget försämras. Chlorella är därmed en utmärkt källa för aminosyror.

Chlorella är rikt på klorofyll

Chlorella är den rikaste källan för klorofyll (växternas blod) och innehåller hela 3 %. Klorofyll är väldigt likt vårt hemoglobin (röda blodkroppar). Skillnaden mellan de två är att klorofyll har en kärna av magnesium, medan hemoglobin har en kärna av järn. Därmed kan klorofyll bidra till produktionen av röda blodkroppar och hjälpa till att transportera syre runt till kroppens vävnader. 2011 publicerades en sammanfattning i ”Academic Food Journal” (2) av en mängd oberoende studier där man såg att en kost rik på klorofyll kan förknippas med friskare blodkroppar och bättre syra-basbalans. Man noterade även att klorofyll effektivt kan skydda våra celler mot skador som orsakas av fria radikaler.

Enzymer i chlorella

Chlorella innehåller en mängd olika enzymer såsom pepsin och chlorophyllase. Tillräckligt med enzymer är nödvändigt för att vi ska kunna smälta maten. Faktum är att inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer.

Chlorella tillväxtfaktor, CGF

Något unikt för algen är Chlorella tillväxtfaktor som förkortas CGF (Chlorella Growth Factor), som består utav en kombination av RNA, DNA, aminosyror, vitaminer och mineraler. Genom en mängd studier (3) har man sett att CGF kan skydda cellerna och bidra till effektivare cellförnyelse. CGF ökar RNA- och DNA-funktioner som ansvarar för produktion av proteiner, enzymer och energi på cellnivå (4). Det bidrar till bättre läkning vid sjukdom och skador, samt skyddar cellerna mot giftiga ämnen (5).

Vem bör inkludera chlorella i sin kost

  • Eftersom chlorella är ett sådan komplett livsmedel så är det något som alla med fördel kan inkludera i sin kost för att höja näringstätheten.
  • Chlorella är naturligt renande och därför mer eller mindre ett självklart livsmedel vid en detox. Genom studier (6) (7) har man sett att chlorella effektivt kan hjälpa till att föra ut tungmetaller som lagrats i kroppen. Chlorellans fiberrika yttre cellväggar återfinns ingen annanstans i växtvärlden och har förmåga att binda tungmetaller och gifter, såsom kvicksilver, bly, aluminium, kadmium och PCB, och på så sätt rena kroppen från dessa. Det i sin tur innebär det en stor avlastning för avgiftningsorganen.
  • Eftersom chlorella är rikt på enzymer så kan algen bidra till en välfungerande matsmältning.
  • Chlorella är basbildande och kan därför hjälpa till att balansera kroppens syra-basbalans.
  • Studier har visat att chlorella stödjer ett välfungerande immunsystem (8).
  • Chlorella kan vara väldigt effektivt vid dålig kroppslukt och andedräkt eftersom den har utrensande egenskaper.

Att tänka på när man köper chlorella

När man väljer chlorella så är det viktigt att välja en produkt där algens cellväggar är krossade, annars är näringen inte tillgänglig för upptag. Det är även av betydelse att man väljer en så ren chlorella som möjligt. Den renaste chlorellan kommer från Taiwan och Japan (9). Exempel på produkter är Holistic chlorella och Great earth chlorella som finns att köpa både som pulver och tabletter.

Fler chlorella-produkter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Supermat - Läkande mat från naturens hjärta. Författare: John Opsahl. ISBN: 978-82-99-89383-1

(2) Academic Food Journal 2011 hälsosamma fördelar av klorofyll: http://www.academicfoodjournal.com/archive/2011/issue2/26-32.pdf

(3) http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-SHYW200401001.htm

(4) An HJ, Rim HK, Lee JH, Seo MJ, Hong JW, et al. Effect of Chlorella vulgaris on immune-enhancement and cytokine production in vivo and in vitro. Food Sci Biotechnol. 2008;17:953–958.

(5) Guzmán S, Gato A, Calleja JM. Antiinflammatory, analgesic and free radical scavenging activities of the marine microalgae Chlorella stigmatophora and Phaeodactylum tricornutum. Phytother Res. 2001;15:224–230. doi: 10.1002/ptr.715.

(6) Effect of Chlorella intake on Cadmium metabolism in rats - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20016697

(7) Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12781705

(8) Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/

(9) Test av renhet av chlorella: http://www.naturalnews.com/039145_chlorella_heavy_metals_lab_tests.html

 

 

{ 12 comments… read them below or add one }

1 Mia L. januari 25, 2017 kl. 20:07

Äter chlorella varje dag! Mår så bra av det och får mer energi! Bästa 🙂

Svara

2 Kerstin januari 25, 2017 kl. 20:12

Chlorella finns i den gröna drinken som jag tar varje morgon.

Svara

3 Cissi januari 25, 2017 kl. 20:12

Så bra!

Svara

4 Eva-Lena januari 30, 2017 kl. 11:30

Jag har hört så mycket bra om chlorella och tänkt länge att det borde jag äta, så tack för påminnelsen.

Svara

5 ML april 18, 2017 kl. 12:58

Hej!

Kan man äta Chlorella och Spirulina samtidigt?

Svara

6 Mikaela Bjerring april 18, 2017 kl. 14:48

Absolut kan man äta chlorella och spirulina samtidigt.

Svara

7 ML april 18, 2017 kl. 16:12

Perfekt, tack för snabbt svar =)

Svara

8 Mikaela Bjerring april 18, 2017 kl. 16:30

Så lite så 🙂

Svara

9 Annelie januari 1, 2018 kl. 01:30

Ska man ta b-vitaminytillskott om man äter chlorella dagligen, eller kan man överdosera b- vitaminer då?

Svara

10 Mikaela Bjerring januari 5, 2018 kl. 11:53

B-vitaminer är vattenlösliga, så eventuellt överskott försvinner med urinen.

Svara

11 Taru mars 10, 2018 kl. 09:08

Tar det varje dag och det funkar väldigt bra på mig

Svara

12 Mikaela Bjerring mars 10, 2018 kl. 15:28

Härligt Taru! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: