– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ökad energi och prestation, bättre kognitiv funktion och viktkontroll är bara några av de hälsosamma fördelar som fettsyrorna i MCT-olja kan bidra med. De fantastiska egenskaperna av dessa fettsyror är enastående och något som vi kan dra stor nytta av att inkludera i vår kost.

Så ligger det till med mättade fetter
Länge trodde man att alla former av mättad fett var dåligt och något som vi bör undvika helt och hållet. Men i dag vet man mer, och sanningen om mättade fetter ser annorlunda ut. Forskning på senare år har nämligen visat att mättat fett i form av medellånga fettsyror har många hälsofördelar. Dessa fetter är även något som vår västerländska kost generellt är fattig på.
MCT finns rikligt i palmkärnolja och kokosolja. Det är även från dessa, och då främst kokosolja som man tillverkar koncentrerad MCT-olja. Det finns även små mängder medellånga fettsyror i smör och andra feta mejeriprodukter från gräsätande kor och getter.
Därför är MCT-olja så speciellt
Kroppen bryter ner MCT annorlunda än LCT (långkedjiga fettsyror). Fett som tas upp i kroppen måste normalt blandas med galla från gallblåsan och sen med hjälp av pankreasenzymer brytas ner i matsmältningssystemet. MCT behöver varken galla eller enzymer. Medellånga fettsyror tas upp i tarmen och transporteras med blodet direkt till levern där de omvandlas till ketoner. Levern släpper sen tillbaka ketonerna i blodet som därefter transporteras runt i hela kroppen.
Av den anledningen använder kroppen främst medellånga fettsyror som energi istället för att lagra det som kroppsfett. MCT kan även effektivt passera blod-hjärnbarriären och förse hjärnan med energi. Eftersom ketoner producerar mycket mindre reaktiva syreradikaler (ROS) när de metaboliseras för att producera ATP, är de att föredra som energi framför glukos. MCT kommer även med en lång rad andra hälsofördelar. Ju kortare kolkedja, ju mer effektivt omvandlas fettsyrorna till ketoner, som i sin tur används som energi. MCT delas in i fyra grupper baserat fettsyrans kollängd:
- Kapronsyra – 6 kolatomer (C6)
- Kaprylsyra – 8 kolatomer (C8)
- Kaprinsyra – 10 kolatomer (C10)
- Laurinsyra – 12 kolatomer (C12)
MCT kan bidra viktminskning
Som redan nämnt använder kroppen medellånga fettsyror främst som energi, istället för att laga det som kroppsfett. Kroppens energinivå och värmeproduktion (termogenes) ökar och därmed även förbränningen, vilket kan leda till viktminskning. MCT bidrar även till minskad aptit och ökad mättnadskänsla. (1), (2), vilket kan hjälpa ytterligare för viktkontroll.
MCT bidrar till bättre kognitiv funktion
En stor del utav hjärnan består ut av fettsyror. Det betyder att hjärnan behöver en stadig leverans av fett genom kosten för att fungera optimalt. Eftersom medellånga fettsyror effektivt kan passera blod-hjärnbarriären så har dessa fettsyror förmågan att ge hjärnan bränsle, skydda den och främja den kognitiva funktionen (3).
Bidrar till balanserad bakterieflora i mage och tarm
MCT gynnar tillväxten av goda bakterier i mage och tarm, och kan därmed bidra till bättre bakterieflora. I sin tur har det positiva effekter på matsmältningen, näringsupptaget, energiförbrukningen och vår helhetshälsa.
Stödjer neurologisk funktion
Genom forskning har man sett att ketoner är nervskyddande och stödjer neurologisk funktion (4). Man har även sett att de har förmågan att skydda mot systemisk inflammation, vilket innebär ett inflammatoriskt tillstånd i hela kroppen.
Antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper
Medellånga fettsyror kan ge ett bra skydd mot infektioner eftersom de har antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper. Här är det främst laurinsyra som står för dessa egenskaper, men till viss del även kaprinsyra och kaprylsyra. På så sätt kan de hjälpa till att döda ett brett spektrum av patogena bakterier, virus och svampar som kan orsaka förstoppning, diarré, candida och andra mag- och tarmproblem. Det betyder att MCT även stödjer kroppens immunsystem (5).
Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom
Genom studier (6) har man sett att MCT kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och förhindra utvecklingen av metabola syndromet. Detta beror på att fettsyrorna är lätta för kroppen att använda som energi, samt att de är lättsmälta, antiinflammatoriska och gynnar viktkontroll.
Skillnaden mellan fettsyror i MCT-olja och Kokosolja
Som du läst så kommer fettsyrorna som man använder i MCT-Olja, främst från kokosolja. Så vad är då skillnaden mellan kokosolja och MCT-olja? Fettsyrorna i kokosolja består till 62-65 procent av MCT, inklusive C6, C8, C10 och C12, men laurinsyra (C12) utgör ca 40%. MCT-olja innehåller som regel en högre andel kaprin- och kaprylsyra. Medan Laurinsyra (C12) har starkt antibakteriella, antifungala och antivirala egenskaper, så har kapronsyra (C6), kapylsyra (C8) och kaprinsyra (C10) förmågan att öka ketonnivåerna mycket mer effektivt. Det betyder att laurinsyra inte är lika potent just för att öka energin, främja hjärnhälsan, minska hunger och gynna viktminskning. Man kan därför med fördel inkludera både MCT-olja och kokosolja i sin kost, i kombination med andra hälsosamma fetter.
Att använda MCT-Olja
Välj en ekologisk olja av bra kvalité, som t.ex Alpha Plus MCT-olja. Ungefär 1 msk om dagen är en bra dagsdos. Gott att tillsätta i t.ex smoothies och juicer eller i din proteindrink.
Återförsäljare av MCT-olja hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608
(2) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160
(3) Optimizing diagnosis and managementin mild to moderate alzheimers disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/
(4) MCT oil health benefits: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/22/mct-oil-health-benefits.aspx
(5) Antimicrobial property of lauric acid against Propionibacterium acnes: its therapeutic potential for inflammatory acne vulgaris. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19387482
(6) Medium-chain fatty acids: Functional lipids for the prevention and treatment of the metabolic syndrome – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366180900276X?np=y
0 kommentarer