Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Fibrer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Att få i sig tillräckligt med fibrer är viktigt för hälsan i allmänhet. Fiberrik mat bidrar till att hålla blodfetterna låga, ger ett jämnare blodsocker och en ökad mättnadskänsla, vilket kan bidra till viktkontroll. Fibrer har även betydelse för en bra mag-tarmfunktion, ökad tillväxt av goda tarmbakterier, samt hjälper till att föra bort slagg och toxiner ur kroppen.

Fibrer i kosten och som kosttillskott

Fibrerna i vår kost

Kostfiber finns bara i växter och inte i animaliska livsmedel. Det är kolhydrater som inte kan brytas ner av enzymer under matsmältningen eller tas upp i tunntarmen. De kommer därför till tjocktarmen utan att ge någon energi. De vanligaste fibertyperna är hemicellulosa, cellulosa, lignin och pektin.

Lösliga och olösliga fibrer

Det finns två olika sorters kostfiber, vattenlösliga och icke vattenlösliga. De vattenlösliga fungerar som en svamp som absorberar toxiner och överskott av kolesterol i kroppen, vilket då hjälper till att sänka blodkolesterolet genom att föra ut det via avföringen. De icke vattenlösliga fibrerna hjälper tarmarna att hålla sig i bra form genom att skrubba dom rena från giftigt material och ta hand om restprodukter i kroppen. Fibrer innehåller inga näringsämnen, men stödjer många av kroppens funktioner. De har en positiv inverkan på blodsockret, tarmhälsan, hjärt-kärlsystemet och kroppens avgiftningsfunktioner.

Eftersom kostfiber binder vätska till sig minskar det risken för förstoppning. För den som har problem med trög mage är det därför viktigt att äta mycket fiber och dricka tillräckligt med vatten. En fiberrik kost ökar mättnadskänslan, vilket oftast leder till mindre småätande mellan måltiderna, som gör det lättare att hålla vikten. Fiberrik mat innehåller oftast mindre fett än mat med mindre kostfiber, vilket håller blodfetterna låga. Eftersom det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket är bra både för matsmältningen och tänderna. Det finns många fördelar med kostfiber och båda typerna är viktiga för hälsan.

Sammanfattningsvis bidrar fiber till:

  • Bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga
  • Ökar mättnadskänslan
  • Gör att blodsockret stiger långsamt
  • Hjälper till att hålla magen och tarmen i trim
  • Ökar tillväxten av goda tarmbakterier
  • Bidrar till en jämnare blodsockernivå

Kända funktioner av fiber (Godkända hälsopåståenden av EFSA)

  • Kostfiber bidrar till normal mag- och tarmfunktion.
  • Kostfiber i kombination med en hälsosam kost och livsstil bidra till hälsosamma blodsockernivåer.
  • Kostfiber bidrar till normala kolesterolnivåer.

Exempel på livsmedel som innehåller lösliga fibrer:

  • Linser
  • Kikärter
  • Fikon
  • Solrosfrön
  • Bönor
  • Råris
  • Linfrö
  • Psylliumfrön även kallat loppfrön
  • Sesamfrö
  • Alfalfafrön

Exempel på livsmedel som innehåller olösliga fibrer:

  • Havregryn
  • Kakaopulver
  • Havrekli
  • Morot
  • Kokos
  • Bönor
  • Vetegroddar

Exempel på fiberrika grönsaker:

De flesta grönsaker innehåller mycket av både lösliga och olösliga fibrer. Här är några av de som innehåller mest:

  • Ärtor
  • Bär
  • Svartrot
  • Blomkål
  • Brysselkål
  • Palsternacka
  • Rotselleri
  • Morot
  • Rödbeta
  • Kålrot
  • Broccoli
  • Vitkål

Exempel på fibertillskott:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Livsmedelsverket om fiber: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Annons

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close