– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Att en dålig tarmflora kan leda till övervikt har visats genom en lång rad studier. Man har till exempel sett att överviktiga personer ofta har en sämre bakterieflora i tarmen och att tillföra goda bakterier kan bidra till viktminskning.

Studie: En dålig tarmflora kan kopplas till fetma
Under ett EU-finansierat forskningsprojekt (MetaHIT) (1), ville man se hur tarmfloran påverkar hälsan och vikten genom att använda en avancerad dna-teknik. Man undersökte tarmfloran hos 292 danskar. En fjärdedel av personerna hade en relativt fattig tarmflora på goda bakterier, både när det gäller antal och variation. Dessa individer var i större utsträckning överviktiga, jämfört med de personer som hade en normal tarmflora.
Forskarna kunde även se att de personer som hade en obalanserad tarmflora också hade en större andel bakterier som orsakar inflammation. Förhöjd inflammation i kroppen är något som man vet påverkar ämnesomsättningen negativt. Det kan dessutom kopplas många av våra vanligaste folksjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Studie: Sambandet mellan tarmflorans sammansättning och viktökning
En japansk forskningsstudie (2) visade att ett dagligt intag av mjölksyrabakterier kan hjälpa överviktiga personer att gå ner i vikt. Efter att ha konsumerat fermenterad mjölk, innehållande Lactobacillus-stammar under 12 veckor, kunde man se att dessa personer i genomsnitt fick en minskning av bukfett med 4,6 procent och en minskning av underhudsfett med 3,3 procent. Dessutom minskade kroppsvikten med cirka 1,4 procent och midjemåttet med 1,8 procent. Efter studien kunde man även konstatera att en bra tarmflora också ger en bättre matsmältning, friskare tarmslemhinna och ett effektivare näringsupptag.
Studie: En dålig tarmflora kan leda till viktökning under graviditet
En studie som publicerades i British Journal of Nutrition, visade att det finns ett samband mellan tarmens bakterieflora och viktökning under graviditet. 50 gravida kvinnor ingick i studien. 34 var normalviktiga och 16 var överviktiga vid graviditetens 24:e vecka. Studien visade att de kvinnor som ökat kraftigt i vikt under graviditeten hade mer Escherichia coli-bakterier i sin tarm (dåliga bakterier), och färre Bifidobakterier (goda bakterier) än de kvinnor som hade en normal viktökning. Resultatet visade att en dålig tarmflora kan kopplas till viktökning och metabola biomarkörer under kvinnans graviditet. Det är något som kan påverka både kvinnans och barnets hälsa.
En artikel som publicerades i Nature 2006, rapporterade att mikrobiella miljöer i tarmen är olika hos feta och magra människor, samt att viktminskning hos överviktiga kan leda till en återställd tarmflora. Detta indikerar att fetma kan vara en mikrobiell komponent. En annan studie (4) som presenterades av forskare vid Åbo universitet, visade att kosttillskott av mjölksyrabakterier under graviditeten kan minska risken för att barnet utvecklar fetma senare i livet.
Att bygga en dålig tarmflora
En balanserad bakterieflora är inte bara en viktig förutsättning för bra vikt. Det är även avgörande för vårt immunsystem och för vår hälsa som helhet. Att stödja sin tarmflora kan man göra genom att äta en bra och näringstät kost som inkluderar mjölksyrabakterier. Dessa kan man få i sig genom att äta fermenterade livsmedel och/eller komplettera med ett kosttillskott med mjölksyrabakterier.
Här kan du läsa mer om hur du stödjer tarmfloran och maghälsan
Källor och referenser
(1) Fattig tarmflora kopplad till fetma: http://fof.se/artikel/fattig-tarmflora-kopplad-till-fetma
(2) European Journal of Clinical Nutrition
June 2010, Volume 64, Number 6, Pages 636-643
Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial
(3)”Tarmfloran sammansättning förknippas med kroppsvikt, viktökning och biokemiska parametrar hos gravida kvinnor” British Journal of Nutrition
Publiceras online ahead of print, First Se artikel, doi: 10.1017/S0007114510000176
(4) (British Journal of Nutrition, doi: 10.1017/S0007114509993898)
Relaterade inlägg:
0 kommentarer