Anis som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 19 januari, 2015 · 1 comment

in Blogg, Ekologiskt, Huskurer - Husmorstips, Kost, Mage - Tarm, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Anis är en populär kökskrydda och för höjer smaken på en mängd olika maträtter. Anis är även en av de äldsta medicinalväxterna och används flitigt än idag för sina botande egenskaper.
Anis som krydda och läkeört
Anis hör till den flockblommiga växtfamiljen. Det är en populär kökskrydda  med en smak som påminner om lakrits. Denna ört kan med fördel användas i olika maträtter och ger en underbar smak som brödkrydda. Anis är även en av de äldsta medicinalväxter vars egenskaper redan var känt i det forntida Egypten. De gamla romarna använde anis i sin dagliga matlagning och det var även de som förde kryddan med sig hit på sina nordliga erövringståg.

Anis som läkeört

Den flyktiga oljan i anis innehåller det verksamma ämnet anetol som står för den medicinska effekten hos örten. Anetol verkar kramplösande på på tarmens glatta muskulatur och minskar därigenom besvären av väderspänning. Den viktigaste medicinska användningen av anis är dock som medel mot hosta, genom att anetol verkar slemlösande och underlättar upphostningen.

Anis vid förkylning

I hälsokosten så finns det flera olika förkylningste som innehåller anis, men har man ingen av dessa till hands när det behövs så kan man laga sitt eget te mot hosta. Stöt en rågad tesked anisfrön i en mortel och lägg de stötta fröna i en stor tekopp. Häll på kokande vatten och låt dra i ca 15 minuter, sila och drick. Tillsätt gärna lite manukahonung som har fantastiska antibakteriella egenskaper. Mer om manukahonung kan du läsa om här.

Ekologisk kryddor är att föredra och behöver inte kosta mer.

Här kan du köpa ekologiska kryddor till ett förmånligt pris

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Marja B januari 25, 2015 kl. 10:08

Alla dessa otroligt underbara kryddor! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: