Anis som krydda och läkeört

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 19 januari, 2015 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Huskurer - Husmorstips, Kost, Mage - Tarm, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Anis är en populär kökskrydda som kan förhöja smaken på en mängd olika maträtter. Örten tillhör även en av de äldsta medicinalväxterna och används flitigt än idag. Främst är anis uppskattad vid förkylning och hosta, samt vid dålig matsmältning och väderspänningar.

Anis som krydda och läkeört

Traditionell användning av anis

Anis (Pimpinella anisum L.) växer vilt i länderna kring Ö. Medelhavet och odlad anis förekommer i de flesta länder med varmt klimat. Anis ingår i den flockblommiga växtfamiljen tillsammans med bland annat kummin och fänkål. Det är en populär kökskrydda som har en smak som påminner om lakrits. Förutom att var en uppskattad krydda är anis en av de äldsta medicinalväxterna, vars egenskaper varit kända sedan det forntida Egypten. De gamla romarna använde anis i sin dagliga matlagning och det var även romarna som förde kryddan med sig hit på sina nordliga erövringståg.

Inom örtmedicinen har anis länge använts vid hosta, bronkit, astma, aptitlöshet, lindrig mag-tarmkatarr och dålig matsmältning. Den flyktiga oljan i anis innehåller det verksamma ämnet anetol som verkar kramplösande på tarmens glatta muskulatur och minskar därigenom besvären av väderspänningar. Den viktigaste medicinska användningen av anis är dock som medel vid hosta, genom att anetol verkar slemlösande och på så sätt underlättar upphostningen.

Anis som te

Man kan göra sitt eget aniste mot hosta genom att stöta en rågad tesked anisfrön i en mortel. Lägg sedan de stötta fröna i en stor tekopp, häll på kokande vatten och låt dra i ca 15 minuter, sila och drick. Anis ingår ofta i olika sorter te tillsammans med fänkål och kummin som är uppskattat vid dålig matsmältning, förkylning och hosta.

Återförsäljare av te med fänkål, anis och kummin hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Marja B januari 25, 2015 kl. 10:08

Alla dessa otroligt underbara kryddor! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring januari 26, 2015 kl. 12:42

Ja verkligen! Kryddskåpet är rena medicinskåpet.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: