Nyponpulver

Nypon är ett älskat livsmedel på grund av sin goda smak och fantastiska näringsinnehåll. Inte minst är det väldigt rikt på C-vitamin och det unika ämnet GOPO (galactolipid), vilket gjort att det kommit att bli ett högt uppskattat tillskott för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Klicka här för att läsa mer om nypon
[cf]nyponpulver holistic[/cf] [cf]movo pulver[/cf] [cf]movo kap[/cf]

Fler kosttillskott av hittar du här

Strandnypon - nyponpulver för leder, hälsa och ledvärk

Om nypon dess näringsinnehåll

Nypon är väldigt rikt på C-vitamin som är en kraftfull antioxidant. Det finnas ca 1 700–2 000 mg C-vitamin per 100 g torkade nypon. Det kan jämföras med att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon är även rikt på flavonoider och karoten, ett provitamin som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Man hittar även betydande mängder mineraler som  järn, kalcium, magnesium och kalium samt viktiga spårämnen som kisel, zink, bor, jod, mangan, molybden, litium, krom och selen.

Vidare innehåller nypon ett flertal B-vitaminer, pektin, garvämne, eterisk olja, växtsteroler, fruktsyror, sockerarter och ämnet galactolipider som gett nyponet otroligt mycket uppmärksamhet. Det är också anledningen till varför nyponpulver kommit att bli ett sådant uppskattat tillskott för att bibehålla normal ledfunktion.

Nypon vid ledvärk

Strandnypon har som sagt fått mycket uppmärksamhet för sin goda effekt på ledhälsan. Detta verkar främst bero på att det innehåller Galactolipider, GOPO, ett ämne som består av fettsyror och sockerarter. Genom forskning har sett att galaktolipiderna gör så att immunförsvarets vita blodkroppar inte kan ta sig fram lika snabbt eftersom ämnet inkorporeras i de vita blodkropparnas cellmembran. När inte lika många vita blodkroppar kan nå kroppens inflammerade områden, så minskar den inflammatoriska processen. Detta bidrar till mindre svullnad och värk och bättre rörlighet i lederna. Samtidigt har man sett att galaktolipiderna bidrar till att bygga upp brosket (1), (2). Vidare bidrar det rika innehållet av C-vitamin till att skydda cellerna mot oxidativ stress och normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion. Kollagen är ett fiberprotein som det finns mycket av i vår stödjevävnad så som leder, ben och hud.

Att använda nyponpulver

Nyponpulver har en god smak och kan blandas i kalla maträtter eller drycker efter tycke och smak. Tillsätt i smoothies, strö över filen eller blanda med vatten eller juice och drick. Du bör dock inte värma upp nyponpulvret eftersom näringsinnehållet då minskar. Nyponpulver finns även i kapslar för den som föredrar det (innehåller rent nyponpulver inga tillsatser).

Relaterade inlägg:

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close