Nyponpulver

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Nypon är ett älskat livsmedel på grund av sin goda smak och fantastiska näringsinnehåll. Inte minst är det väldigt rikt på C-vitamin och det unika ämnet GOPO (galactolipid), vilket gjort att det kommit att bli ett högt uppskattat tillskott för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. Klicka här för att läsa mer om nypon

Strandnyponpulver, Holistic 400 gram

Strandnyponen från Holistic är helt naturligt från vildväxande strandnypon (Rosa canina L). Nyponen är noggrant utvalda, handplockade, torkade under 40 grader vilket innebär att dem är RAW samt därefter malda till ett fint pulver.

169 kr

 

Movo nyponpulver, Bringwell 200 gram

MOVO innehåller nypon som behandlats enligt en patenterad torkningsprocess som bidrar till ledernas normala rörlighet. Nyponen har ett naturligt högt innehåll av C-vitamin som motverkar cellnedbrytning och bidrar till normal kollagenbildning, ett protein som fungerar som strukturell komponent i leder och brosk.

219 kr

 

Movo nyponpulver, Bringwell 190 kapslar

MOVO innehåller nypon som behandlats enligt en patenterad torkningsprocess som bidrar till ledernas normala rörlighet. Nyponen har ett naturligt högt innehåll av C-vitamin som motverkar cellnedbrytning och bidrar till normal kollagenbildning, ett protein som fungerar som strukturell komponent i leder och brosk.

199 kr

Fler kosttillskott av hittar du här

Strandnypon - nyponpulver för leder, hälsa och ledvärk

Om nypon dess näringsinnehåll

Nypon är väldigt rikt på C-vitamin som är en kraftfull antioxidant. Det finnas ca 1 700–2 000 mg C-vitamin per 100 g torkade nypon. Det kan jämföras med att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon är även rikt på flavonoider och karoten, ett provitamin som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Man hittar även betydande mängder mineraler som  järn, kalcium, magnesium och kalium samt viktiga spårämnen som kisel, zink, bor, jod, mangan, molybden, litium, krom och selen.

Vidare innehåller nypon ett flertal B-vitaminer, pektin, garvämne, eterisk olja, växtsteroler, fruktsyror, sockerarter och ämnet galactolipider som gett nyponet otroligt mycket uppmärksamhet. Det är också anledningen till varför nyponpulver kommit att bli ett sådant uppskattat tillskott för att bibehålla normal ledfunktion.

Nypon vid ledvärk

Strandnypon har som sagt fått mycket uppmärksamhet för sin goda effekt på ledhälsan. Detta verkar främst bero på att det innehåller Galactolipider, GOPO, ett ämne som består av fettsyror och sockerarter. Genom forskning har sett att galaktolipiderna gör så att immunförsvarets vita blodkroppar inte kan ta sig fram lika snabbt eftersom ämnet inkorporeras i de vita blodkropparnas cellmembran. När inte lika många vita blodkroppar kan nå kroppens inflammerade områden, så minskar den inflammatoriska processen. Detta bidrar till mindre svullnad och värk och bättre rörlighet i lederna. Samtidigt har man sett att galaktolipiderna bidrar till att bygga upp brosket (1), (2). Vidare bidrar det rika innehållet av C-vitamin till att skydda cellerna mot oxidativ stress och normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion. Kollagen är ett fiberprotein som det finns mycket av i vår stödjevävnad så som leder, ben och hud.

Att använda nyponpulver

Nyponpulver har en god smak och kan blandas i kalla maträtter eller drycker efter tycke och smak. Tillsätt i smoothies, strö över filen eller blanda med vatten eller juice och drick. Du bör dock inte värma upp nyponpulvret eftersom näringsinnehållet då minskar. Nyponpulver finns även i kapslar för den som föredrar det (innehåller rent nyponpulver inga tillsatser).

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

(2) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology