Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Nyponpulver

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Nypon är ett älskat livsmedel på grund av sin goda smak och fantastiska näringsinnehåll. Inte minst är det väldigt rikt på C-vitamin och det unika ämnet GOPO (galactolipid), vilket gjort att det kommit att bli en högt uppskattad hälsoprodukt för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder.

Nypon för hälsosamma och rörliga leder

Näringsinnehållet i nypon

Nypon är väldigt rikt på C-vitamin som är en kraftfull antioxidant. Det finns ca 1 700–2 000 mg C-vitamin per 100 g torkade nypon. Det kan jämföras med att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon är även rikt på flavonoider och karoten, ett provitamin som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Man hittar även betydande mängder mineraler som  järn, kalcium, magnesium och kalium samt viktiga spårämnen som kisel, zink, bor, jod, mangan, molybden, litium, krom och selen.

Vidare innehåller nypon ett flertal B-vitaminer, pektin, garvämne, eterisk olja, växtsteroler, fruktsyror, sockerarter och ämnet galactolipider som gett nyponet otroligt mycket uppmärksamhet. Det är också anledningen till varför nyponpulver kommit att bli ett sådant uppskattat kosttillskott för att bibehålla hälsosamma och rörliga leder.

Nypon vid ledvärk

Strandnypon har som sagt fått mycket uppmärksamhet för sin goda effekt på ledhälsan. Detta verkar främst bero på att det innehåller Galactolipider, GOPO, ett ämne som består av fettsyror och sockerarter. Genom forskning har sett att galaktolipiderna gör så att immunförsvarets vita blodkroppar inte kan ta sig fram lika snabbt eftersom ämnet inkorporeras i de vita blodkropparnas cellmembran. När inte lika många vita blodkroppar kan nå kroppens inflammerade områden, så minskar den inflammatoriska processen. Detta bidrar till mindre svullnad och värk och bättre rörlighet i lederna. Samtidigt har man sett att galaktolipiderna bidrar till att bygga upp brosket (1), (2). Vidare skyddar C-vitamin cellerna mot oxidativ stress och bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion. 

Att använda nyponpulver

Nyponpulver har en god smak och kan blandas i kalla maträtter eller drycker. Tillsätt till exempel i smoothies, strö över filen eller blanda med vatten eller juice och drick. Du bör dock inte värma upp nyponpulvret eftersom näringsinnehållet då minskar. Nyponpulver finns även i kapslar för den som föredrar det.

 

Exempel på bra hälsokostprodukter med nyponpulver:

 

Fler kosttillskott av hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 – http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

(2) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology 

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close