Ny studie om nypon vid ledbesvär

by Mikaela Bjerring on 14 november, 2015 · 0 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder

Att nypon bidrar till att minska smärta och inflammation vid ledbesvär har tidigare visats genom en mängd forskning. En nyligen utförd studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Gait & Posture bekräftar återigen fördelarna med nypon för att gynna ledhälsan.

Nypon vid ledvärk - Nyponpulver

Forskare vid Parker Institute i Danmark har undersökt huruvida nypon kan förbättra funktionen i knät när man går. 100 deltagare med rörlighetsbegränsningar i bland annat knän ingick i en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie. Deltagarna delades upp i två grupper som under 12 veckor fick tre kapslar dagligen. Den ena gruppen nyponpulver och den andra placebo.

Deltagarna observerades med avancerad kamerateknik, tryckmätande golv och data­ logaritmer. Man kartlade deltagarnas gångmönster och använde sig av Biomekanisk analys av gångstilen som objektivt och kvantitativt mäter funktion och användning av en led, t.ex. i knät, under fysisk aktivitet. Alla förändringar under studiens gång noterades för att få en så tydlig bild av nyponets inverkan som möjligt.

Forskarna kunde rapportera tydliga och statistiska gruppskillnader när det gällde förändringen från utgångsvärdet till slutresultatet. Av de 94 studiedeltagare som fullföljt studien visade resultatet att den grupp som fått nyponpulver hade fått betydande bättre funktion och rörlighet i leder. Man kunde notera stora förbättringar när det gäller förmågan att böja knäna och lätthet att gå under promenader. Hela studien kan du läsa här.

I undersökning använde forskarna sig av ett nyponpulver Litomove som även går under namnet Litozin i andra länder. Kapslarna innehållande 750 mg nyponpulver tillverkat av den köttiga delen av nypon med frön avlägsnats från de vilda växande arter Dog Rose (R. canina L.). Den aktiva beståndsdelen är en komplex kallat Rosenoids (inklusive C-vitamin, flavonoider, carotens, triterpene syror, och galaktolipider).

Tidigare studier har visat att nypon har en starkt antiinflammatorisk effekt på personer med inflammation i lederna som osteoartrit. I dessa studier har man identifierat galaktolipid (GOPO) som orsaken bakom nyponets smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Mer om dessa studier kan du läsa här.

Återförsäljare av Litomove nyponpulver är t.ex:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR”Improved gait in persons with knee related mobility limitations by a rosehip food supplement: A randomized, double-blind,placebo-controlled trial” Ginnerup-Nielsen, Christensen, Bliddal, Zangger, Hansen, Henriksen vid The Parker Institute, Department of Rheumatology, Copenhagen University Hospitals at Bispebjerg-Frederiksberg, Copenhagen, Denmark. http://www.gaitposture.com/article/S0966-6362%2815%2900727-4/addons

Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: