Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Nyponpulver – Ledernas bästa vän

av | sep 22, 2016 | Blogg, Hälsokost, Inflammation, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Ledsjukdomar är idag något som drabbar många och problem med ledhälsan blir allt vanligare. För att förbättra sjukdomsbilden rekommenderas ofta fysiskt träning, viktkontroll och en bra kost. Här kan även nyponpulver vara ett bra komplement då det visats förbättra tillståndet vid ledsjukdomar markant.

Nyponpulver - Ledernas bästa vän

Nyponpulver vid ledsjukdomar

Det finns en mängd studier (1) som tyder på att strandnyponpulver (Rosa Canina) kan lindra tillståndet vid ledsjukdomar som ledgångsreumatism (reumatisk artrit, RA) och artros vid kontinuerligt intag. Strandnyponet är väldigt näringsrikt och innehåller bland annat betydande mängder C-vitamin, betakaroten, E-vitamin, bioflavonoider, lykopen, pektiner och mineralerna magnesium, folsyra, kalcium och kalium. Även om nyponet är fantastiskt på grund av sitt rika näringsinnehåll så är det aktiva ämnet galaktolipider (GOPO) det som gör strandnyponet så intressant.

Galaktolipider har en antiinflammatorisk verkan som genom ett flertal studier visats vara anledningen till varför värken lindras vid ledsjukdomar. Man har sett att galaktolipiderna gör så att immunförsvarets vita blodkroppar inte kan ta sig fram lika snabbt eftersom ämnet inkorporeras i de vita blodkropparnas cellmembran. När inte lika många vita blodkroppar kan nå kroppens inflammerade områden, så minskar den inflammatoriska processen. Detta bidrar till mindre svullnad och värk och bättre rörlighet i lederna. Man har även sett att galaktolipiderna skyddar våra broskceller.

Studier om strandnypon vid ledsjukdomar

En studie (2) som genomfördes vid universitetssjukhusen i Köpenhamn och Berlin visade att strandnypon kan lindra reumatisk artrit (RA). I studien som pågick under sex månader ingick 89 patienter med RA. 90 % var kvinnor och 10 % män med en genomsnittsålder på 56 år. Patienterna fick under denna tid komplettera sin vanliga behandling med strandnyponpulver. Resultatet visade att försökspersonerna fick mindre smärta och bättre rörlighet. Forskarna identifierade att det aktiva ämnet GOPO som finns naturligt i strandnypon stod för 90 % av den positiva effekten. Studien presenterades senare vid EULAR, läkarkongress för reumatiska sjukdomar i Barcelona.

I en annan studie (3) som utfördes av forskare vid Parker Institute på Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn 2014, ingick 150 patienter med knäartros. Deltagarna delades upp i tre grupper. En grupp fick pulver gjort av hela strandnypon. Den andra gruppen fick strandnyponpulver där nyponkärnorna tagits bort och den tredje gruppen fick placebo. Patienterna som fick nyponpulver fick den rekommenderade dosen på 2.5 gram per dag under tre månaders tid. De deltagare som hade fått nyponpulver både med eller utan kärnor hade mindre smärta än de som fått placebo. Forskarna drog slutsatsen att nyponpulver ger en bra effekt och att nyponpulver med eller utan kärnor är så gott som likvärdigt. Det finns även en hel del studier som visar liknade resultat som bland annat blivit publicerade 2006 i Scandinavian Journal of Reumatology.

Strandnypon som livsmedel

Strandnyponpulver smakar gott och är därför lätt att få in i sin dagliga kost. Tillsätt i smoothies, strö över yoghurten, gröten eller blanda med juice eller vatten och drick. Du bör dock inte värma upp nyponpulvret eftersom mycket av näringen då går förlorad.

 

Återförsäljare av nyponpulver hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Christensen R, Bartels EM, Altman RD, Astrup A, Bliddal H. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized controlled trials Osteoarthritis and Cartilage 2008; 

(2) Strandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 – http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf 

(3) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close