Nyponrosfröolja – den omtalade skönhetsoljan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 22 mars, 2016 · 6 comments

in Ansiktsvård, Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Kallpressad nyponrosfröolja (rosehip oil) har ett unikt näringsinnehåll och är rik på vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror. Oljan är hudrenegerande och har i flera studier visat sig reducera ålderstecken och göra stor nytta vid hudskador. Det har gjort nyponrosfröoljan till en högt uppskattad olja inom hudvård, och räknas som en av världens mest eftertraktade skönhetsoljor.

Nyponrosfröolja – den omtalade skönhetsoljan

Näringsinnehållet av nyponrosfröolja

Näringsinnehållet av nyponrosfröolja är fantastiskt. Den är framför allt rik på A-vitamin och C-vitamin. Nyponrosfröolja tillhör även den lilla exklusiva grupp av vegetabiliska oljor som har ett högt innehåll av alfalinolsyra vilket är en Omega-3 fettsyra (1). Det är en mycket aktiv olja som går åt det torrare hållet och som absorberas lätt utav huden.

Nyponrosfröoljan är fantastisk att använda som ett serum. Applicera oljan på väl rengjord hud som fortfarande är något fuktig. Låt huden absorbera oljan och fortsätt därefter med en återfuktande och vårdande ansiktskräm/olja.

Nyponrosfröoljans egenskaper för huden

Enligt flera tester och studier (2) som gjorts på nyponrosfröolja så kan den göra stor nytta som hudregenererare. Det gäller främst vid skador på huden så som ärr, pigmentfläckar och solskador. Nyponrosfröoljan ses idag som en av de bästa anti-aging oljorna för reducera ålderstecken och släta ut rynkor, strama upp och göra huden mer elastisk. Den kan även vara mycket användbar vid inflammatoriska tillstånd i huden.

Studier på nyponrosfröolja

Den första stora studien (3) på nyponrosfröolja och dess hudregenererande egenskaper gjordes 1983 vid universitetet i Santiago. Studien omfattade 180 personer som alla hade något av följande: omfattande ärrbildning i ansiktet från akne eller kirurgi, djupa rynkor, solskador, eksem och/eller andra hudproblem. Studien pågick under två år där patienterna dagligen fick applicera nyponrosfröolja på sin hud. Resultaten var mycket positiva och visade att kontinuerlig användning av nyponrosfröolja effektivt reducerade ärr, rynkor, solskadad hud och återställde hudens naturliga färg och ton.

En annan mycket uppskattad studie genomfördes 1988 (4) vid University of San Marcos i Peru. Försökspersonerna i studien var kvinnor i åldern 25-35 år som hade för vana att tillbringa ca 3 månader i solen varje år och därmed hade omfattande solskador och förtidigt åldrande av deras hud i form av solfläckar, rynkor och andra skador från överexponering av sol. Under 4 månader fick dom dagligen applicera nyponrosfröolja på huden. Efter fyra månaders regelbunden användning av nyponrosfröolja hade deras rynkor och hudfläckarna nästan försvunnit. Huden hade fått ett fräschare och friskare utseende.

Återförsäljare av nyponrosfröolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Guldet från växterna, Finn Andersen, Artaromaförlaget 2004, sidor: 74 - 75, ISBN: 91-974063-7-6

(2) Vetenskapliga studier på nyponrosfröolja - http://mettamassagetherapy.com/reprints/rosehip_oil.pdf

(3) Dr. Bertha Pareja, rektor Professor, fakulteten för farmakologi och biokemi, University of San Marcos, Lima, Peru och Dr. Horst Kehl, från School of Pharmacology vid University of Missouri, Kansas City, Missouri, USA.

(4) JF Oliver, fetter och oljor tidning No.25 Dec 1996 - "90 patienter med svåra solskador, fick under fyra månaders smörja huden med nyponrosfröolja som resulterade i 97% förbättring i förhållande till deras ursprungliga tillstånd.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Åsa mars 23, 2016 kl. 20:13

Kan absolut hålla med om att det är en underbar olja! 🙂 Kan starkt rekommendera den!

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 24, 2016 kl. 09:20

Visst är den underbar. 🙂

Svara

3 Anna J mars 25, 2016 kl. 15:25

En fantastisk olja!

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 26, 2016 kl. 09:22

Kan inget annat än att hålla med.

Svara

5 Eva april 19, 2018 kl. 08:11

Underbar olja. Den går in så fint i huden.

Svara

6 Mikaela Bjerring april 19, 2018 kl. 18:40

Visst är den härlig. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: