Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Orsak, symtom och behandling av hälsporre

av | jun 13, 2018 | Fysisk hälsa, Hälsa | 2 Kommentarer

– I samarbete med Fotbutiken – Sidan innehåller reklam genom länkar till Fotbutiken.se –


Hälsporre eller plantar fasciit som det egentligen heter är enkelt förklarat resultatet av att den stora senan under fotsulan har varit utsatt för överbelastning under en lång tid. Ibland bildas även en påbyggnad av benet på undersidan av hälen som på röntgen ser ut som en sporre, därav namnet hälsporre. Det är i regel väldigt smärtsamt, men det går många gånger att behandla på egen hand med olika hjälpmedel för hälsporre.

Orsak, symtom och behandling av hälsporre

Orsak till hälsporre

Hälsporre och plantar fasciit är en skada på själva senstråket. Ett inflammatoriskt tillstånd i fotvalvsplattans bindväv som löper längs fotsulan som kan vara mycket smärtsamt. Det senstråket utgör ett viktigt stöd och har till uppgift att hålla uppe hålfoten så att den inte sjunker ihop vid belastning. Besvären beror många gånger på att man gått eller sprungit mycket i dåliga skor. Sulan kan vara för tunn, vilket gör att den inte fungerar tillräckligt stötdämpande. Det är inget ovanligt att idrottare drabbas eftersom fötterna då är utsatta för större belastning.

Symtom på hälsporre

Om man är drabbad av hälsporre så känner man av smärta under hälen eller på insidan av den när man går och står. Första stegen på morgonen och när man suttit ner en längre stund brukar göra mer ont. När man gått en tag, så avtar smärtan många gånger. Det är inte själv hälsporren som gör ont, utan senfästet. Det vanligaste är att bara ena foten drabbas, men det händer att det uppstår i båda fötter samtidigt.

Smärtan brukar vara som tydligast rakt under hälen, eller under den inre halvan av hälbenet. Man kan även känna av smärta på framkanten av hälbenet eller i fascian som sitter i hålfoten. Ibland kan det även göra ont upp längs med underbenet. En del har så ont under foten att de inte kan belasta sin häl överhuvudtaget medan andra bara känner av det lite under aktiviteter. Man kan få långvariga besvär av hälsporre, men vidtar man åtgärder så brukar det gå över med tiden. Det är dock inget ovanligt att problemen återkommer om man återigen börjar belasta foten fel.

Behandling av hälsporre

Att drabbas av hälsporre kan till mycket stor del begränsa vardagslivet. Den allra lättaste aktiviteten som att ta sig till affären, göra vardagsärenden eller sköta arbetet kan bli problematiskt. Som tur är kan det många gånger vara lätt att själv behandla hälsporre, även då det kan ta tid att bli av med problemet. Skulle du fortsätta med aktiviteter som belastar fötterna så tar det ännu längre tid. För snabbare läkning bör man vila från framförallt löpning och långpromenader tills man inte längre har problem.

Om du har hälsporre så bör du i första hand se över dina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Genom att avlasta den överbelastade vävnaden i hälen kan den snabbare och lättare läka. Egenvårdsprodukter som man ta hjälp av är t.ex avlastande hälinlägg för skorna, gel-sockor och mjuka hälskydd. Dessa produkter hittar du på fotbutiken.se som är specialiserade inom olika fotproblem som hälsporre. Här följer lite kort om några alternativ av produkter.

 

Hälinlägg: Avlastande hälinlägg är sköna att använda i skorna om man har hälsporre. De är tillverkade i ett mjukt och behagligt silikonmaterial med bra stötdämpande förmåga, vilket ger avlastning för hälarna. Inläggen är tillverkade i hundra procent silikon i ett u-format mönster.

 

 

Gel sockor vid hälsporre

Gel-sockor: Detta är ett par bekväma sockor med insydd gel-kudde i hälen som ger en mjuk yta och skön stötdämpning, vilket bidrar till att minska smärtan från hälsporre. Gel-kudden bidrar även till att hålla hälarna mjuka och fina och motverkar hudsprickor eftersom den har en mjukgörande effekt på huden. Sockorna får inte tvättas i tvättmaskin, utan ska handtvättas i ljummet vatten.

 

Skoinlägg vid hälsporre

 

Memory foam inlägg: Mjuka skoinlägg som placeras vid hälarna i dina skor som ger en mjuk, behaglig och skön avlastning till smärtande hälar. Inläggen är tillverkade i memory foam, vilket är en typ av skummgummi-textil som formar sig efter dina hälar.

 

 

Hälstrumpor vid hälsporreMjuka hälstrumpor: Dessa hälstrumpor ger en mjuk yta under dina fötter när du står och går. Hälstrumporna är idealiska att använda för att minska smärta vid hälsporre. De kan användas både med eller utan skor och under andra strumpor. De tål inte att tvättas i maskin, utan ska ska handtvättas i ljummet vatten.

 

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Kalle P

    Jag har haft hälsporre och tog tag i det när det precis började kännas av. Hade inte väldigt stora problem, utan mest när jag sportade. Tog en paus med aktiviteterna och började använda någon typ av skoinlägg av silicon som hjälpte. Dom inläggen använder jag fortfarande och problemet har inte kommit tillbaka.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att du blev av med din hälsporre. Det går allt mycket snabbare och lättare om man tar tag i problemet direkt.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close