Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Att behandla huden med en Dermaroller

av | sep 8, 2015 | Hälsa, Kroppsvård & skönhet | 2 Kommentarer

– I betalt samarbete med Ansiktsmaskbutiken – Sidan innehåller reklam genom länkar till Ansiktsmaskbutiken.se –

Microneedling innebär att man orsakar små mikrohål i huden som då stimulerar nya kollagenfibrers tillväxt. Idag används Microneedling som en mycket effektiv behandling för att förbättra hudens hudton och textur samt för att reducera ärr, hudbristningar, rynkor och celluliter.

Att behandla huden med en Dermaroller

Hur fungerar Microneedling med en Dermaroller?

En dermaroller har hundratals så mikronålar som man rullar över huden som ska behandlas. Det skapas då tusentals små mikrohål. Dessa hål bryter upp de gamla kollagentrådarna, eventuell ärrvävnad och främjar produktionen av elastinfibrer, från de nedersta hudlagren upp till hudens yta. Detta stimulerar tillväxten av bindväv, nya hudceller, ökar blodflödet samt hudens kollagenbildning. En dermaroller kan användas på hela kroppen eller på mindre områden där man vill förbättra hudens struktur.

Det gör även att aktiva ingredienser i hudvårdsprodukter lättare kan tränga in och absorberas av huden. Det kan därför ge mycket bra resultat om man använder t.ex. ett C-vitaminserum i kombination med en dermaroller.

Hur använder man en dermaroller?

Innan man använder en dermaroller så är det viktigt att huden är väl rengjord. Det är även essentiellt att din dermaroller är steril och ren. Du kan före och efter användning rengöra den genom att låta den stå i ytdesinfektion eller liknande som dödar bakterier.

1. Börja med att dela in huden som ska behandlas i mindre områden t.ex: haka, näsa, kinder och panna.

2. Rulla fram och tillbaka med raka drag och ett lagom tryck. Huden kommer att bli röd och små punktblödningar kan förekomma. Du ska rulla i minst fyra riktningar: vertikalt, horisontellt och diagonalt åt båda hållen. Rulla cirka 10 gånger åt samma håll för att sedan byta riktning.

3. När du rullat klart med din Dermaroller så är det dags att vårda och återfukta huden. Som nämnt ovan så är det rekommenderat att du använder t.ex. ett C-vitaminserum, följt av en fuktkräm.

Studie om MicroNeedling med Dermaroller

Det har dokumenterats en hel del studier om MicroNeedling och hur hudens struktur kan förbättras genom metoden. Ett exempel är en studie (1) som utfördes vid Cutis Skin and Laser Clinic, Govt Medical College, Srinagar i Indien. Studien gjordes med syftet att utvärdera effekten vid behandling av patienter med atrofiska ansiktsärr av varierande etiologi. Atrofiera ärr är små, runda gropiga ärr som ligger under den omgivande hudens yta. Ärren bildas när läkningsprocessen avbryts och otillräckligt med ny bindväv bildas efter t.ex. akne eller vattkoppor. 37 patienter med atrofisk ärrbildning i ansiktet ingick i studien. Ärren utvärderades och fotograferades innan start, samt efter två månaders behandling.

36 av de totalt 37 patienter fullföljde behandlingsschemat. Av dessa 36 patienter uppnådde 34 en minskning av deras ärrbildning med en eller två grader. Mer än 80% av patienterna bedömde behandlingen som “utmärkt” på en 10-gradig skala. Inga biverkningar eller problem noterades hos patienterna. Läkarna drog slutsatsen att MicroNeedling verkar vara ett enkelt och effektivt behandlingsalternativ för atrofiska ansiktsärr. Det tål att tillägga att 2 månader är en kort behandlingstid och att det tar tid för huden att återbilda sig. Många fler studier har visat liknande resultat.

Historien bakom hur dermarollern kom till

1975 erhöll en man med namnet Michel Louis Paul Pistor ett patent på ett instrument väldigt lik dagens dermaroller. Det instrumentet var inte alls tänkt att återuppbygga huden genom stimulering av nålar, utan var avsedd endast för att bättre kunna tillföra läkemedel genom mikrohålen i huden för att behandla hudåkommor. Michel Louis Paul Pistor upptäckte att hudens struktur förbättrades avsevärt efter upprepade behandlingar.

En av de första pionjärerna när det gäller att behandla ärr med MicroNeedling var den kanadensiska plastikkirurgen Dr. André Camirand. 1997 publicerade han en artikel där han beskriver när han först upptäckte metoden då han kamouflerade sina patienters ärr med hudfärgat pigment med ett tatueringsinstrument.

När han följde upp dessa patienter efter 1-2 år upptäckte han att de hypertrofiska ärren blivit utplattade med enastående resultat och att huden som hade blivit behandlad var i mycket bättre skick än den obehandlade. Även fast det tatuerade pigmentet hade försvunnit för länge sedan, så hade det ersatts med riktigt melanin. Detta gav honom idén att det var nålsticken med tatueringsverktyget som låg bakom förbättringen av ärren. Efter det så började han behandla sina patienter med tatueringsnålar utan pigment. Dr. Camirand och de andra forskarna rapporterade att resultaten efter flera behandlingstillfällen var mycket bra och oftast konsekvent, eftersom alla hans patienter uppnådde en förbättring av hudens struktur och utseende.

 

Återförsäljare av Dermaroller hittar du här

 

 

Källor och Referenser:

(1) Microneedling therapy in atrophic facial scars: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20300368

(2) Historisk bakgrund av microneedling: http://www.microneedle.com/main/history.html

(3) Studier om hur effektiv en dermaroller kan vara mot bland annat acne ärr: Majid I (January 2009). ”Microneedling therapy in atrophic facial scars: an objective assessment”. J Cutan Aesthet Surg 2 (1): 26–30.

(4) Studie om Microneedling med Dermaroller: Doddaballapur S (July 2009). ”Microneedling with dermaroller”. J Cutan Aesthet Surg 2 (2): 110–1.

(5) Oberoende studie om microneedling  i kombination med glycolic acid peels  vid akneärr på mörk hy: Sharad J. ”Combination of microneedling and glycolic acid peels for the treatment of acne scars in dark skin.” J Cosmet Dermatol. 2011 Dec;10(4):317-23.

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Amy

    Jag har faktiskt gjort microneedling med en sådan roller, men på hudvårdsalong för att jag hade akneärr. Jag gick sex gånger med 4 veckors mellanrum och idag finns det typ nästan inga spår av dom ärren längre. Bästa pengarna som jag någonsin spenderat.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Underbart att du fick så fina resultat. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close