Att behandla huden med en Dermaroller

by Mikaela Bjerring on 8 september, 2015 · 2 comments - I samarbete med Ansiktsmaskbutiken -

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Naturlig skönhet


MicroNeedling genom att använda en så kallad dermaroller är utvecklat för att stimulera nya kollagenfibrers tillväxt i huden. Idag används MicroNeedling som en mycket effektiv behandling för att förbättra hudens hudton och textur samt för att reducera ärr, hudbristningar, rynkor, celluliter.

Att behandla huden med en Dermaroller

Hur fungerar MicroNeedling med en Dermaroller?

En dermaroller har hundratals så mikronålar som man rullar över huden som ska behandlas. Det skapas då tusentals små mikrohål. Dessa hål bryter upp de gamla kollagentrådarna, eventuell ärrvävnad och främjar produktionen av elastinfibrer, från de nedersta hudlagren upp till hudens yta. Detta stimulerar tillväxten av bindväv, nya hudceller, ökar blodflödet samt hudens kollagenbildning. En dermaroller kan användas på hela kroppen eller på mindre områden där man vill förbättra hudens struktur.

Det gör även att aktiva ingredienser i hudvårdsprodukter lättare kan tränga in och absorberas av huden. Det kan därför ge mycket bra resultat om man använder t.ex ett C-vitaminserum och samtidigt intar kosttillskott av C-vitamin och kollagen för att ytterligare stödja hudens återbildning och struktur.

Hur använder man en dermaroller?

Innan man använder en dermaroller så är det viktigt att huden är väl rengjord. Det är även essentiellt att din dermaroller är steril och ren. Du kan före och efter användning rengöra den genom att låta den stå i ytdesinfektion eller liknande som dödar bakterier.

1. Börja med att dela in huden som ska behandlas i mindre områden t.ex: hakan, näsan, kinderna, pannan osv.

2. Rulla fram och tillbaka med raka drag och ett lagom tryck. Huden kommer att bli röd och små punktblödningar kan förekomma. Du ska rulla i minst fyra riktningar: vertikalt, horisontellt och diagonalt åt båda hållen. Rulla ca 10 gånger åt samma håll för att sedan byta riktning.

3. När du rullat klart med din Dermaroller så är det dags att vårda och återfukta huden. Som nämnt ovan så är det rekommenderat att du använder t.ex ett C-vitaminserum, följt av en fuktkräm.

Studie om MicroNeedling med Dermaroller

Det har dokumenterats en hel del studier om MicroNeedling och hur hudens struktur kan förbättras genom metoden. Här följer ett exempel på en studie (1) som utfördes vid Cutis Skin and Laser Clinic, Govt Medical College, Srinagar i Indien. Studien gjordes med syftet att utvärdera effekten vid behandling av en dermaroller hos patienter med atrofiska ansiktsärr av varierande etiologi. Atrofiera ärr är i små, runda gropiga ärr som ligger under den omgivande hudens yta. Ärren bildas när läkningsprocessen avbryts och otillräckligt med ny bindväv bildas efter t.ex akne eller vattkoppor. 37 patienter med atrofisk ärrbildning i ansiktet ingick i studien. Ärren utvärderades och fotograferades innan start, samt efter två månaders behandling.

36 av de totalt 37 patienter fullföljde behandlingsschemat. Av dessa 36 patienterna uppnådde 34 en minskning av svårighetsgraden av deras ärrbildning med en eller två grader. Mer än 80% av patienterna bedömde behandlingen som ”utmärkt” på en 10-gradig skala. Inga biverkningar eller problem noterades hos patienterna. Läkarna drog slutsatsen att MicroNeedling verkar vara ett enkelt och effektivt behandlingsalternativ för atrofiska ansiktsärr. Det tål att tillägga att 2 månader är en kort behandlingstid och att det tar tid för huden att återbilda sig.

Historien bakom hur Dermarollern kom till

1975 erhöll en man med namnet Michel Louis Paul Pistor ett patent på ett instrument väldigt lik dagens dermaroller. Det instrumentet var inte alls tänkt att återuppbygga huden genom stimuleringen av nålarna, utan var avsedd endast för att bättre kunna tillföra läkemedel genom mikrohålen i huden för att behandla hudåkommor. Michel Louis Paul Pistor upptäckte att hudens struktur förbättrades avsevärt efter upprepade behandlingar.

En av de första pionjärerna när det gäller att behandla ärr med MicroNeedling var den kanadensiska plastikkirurgen Dr. André Camirand. 1997 publicerade han en artikel där han beskriver när han först upptäckte metoden då han kamouflerade sina patienters ärr med hudfärgat pigment med ett tatueringsinstrument.

När han följde upp dessa patienter efter 1-2 år upptäckte han att de hypertrofiska ärren blivit utplattade med enastående resultat och att huden som hade blivit behandlad var i mycket bättre skick än den obehandlade. Även fast det tatuerade pigmentet hade försvunnit för länge sedan så hade det ersatts med riktigt melanin. Detta gav honom idén att det var nålsticken med tatueringsverktyget som låg bakom förbättringen av ärren. Efter det så började han behandla sina patienter med tatueringsnålar utan pigment. Dr. Camirand och de andra forskarna rapporterade att resultaten efter flera behandlingstillfällen var mycket bra och oftast konsekvent, eftersom alla hans patienter uppnådde en förbättring av hudens struktur och utseende.

Återförsäljare av Dermaroller hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Amy september 11, 2015 kl. 16:18

Jag har faktiskt gjort microneedling med en sådan roller, men på hudvårdsalong för att jag hade akneärr. Jag gick sex gånger med 4 veckors mellanrum och idag finns det typ nästan inga spår av dom ärren längre. Bästa pengarna som jag någonsin spenderat.

Svara

2 Mikaela Bjerring september 12, 2015 kl. 13:07

Underbart att du fick så fina resultat. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: