Så fungerar koppning

by Mikaela Bjerring on 23 september, 2016 · 0 comments - I samarbete med Ansiktsmaskbutiken -

in Alternativ medicin, Blogg, Kroppsvård, Muskler – Skelett – Leder

Koppning är en alternativ terapimetod som används till allt från att lindra smärta, inflammation och spänningar till avslappnande koppingsmassage och olika skönhetsbehandlingar. Med 1000-tals år av traditionell användning är koppning fortfarande lika uppskattat än idag.

Koppning och koppningsmassage

Vad är koppning?

Koppning är en gammal alternativmedicinskt behandlingssätt som använts inom folkmedicin i många olika kulturer och i traditionell kinesisk medicin i över 4000 år. Lika flitigt används koppning än idag.

Med hjälp av koppor som man placerar på kroppen skapas ett undertryck som då ska främja lymf- och blodcirkulationen som ökar blodgenomströmningen. Man brukar likna det som en djup bindvävsmassage. Koppning används som en alternativ behandling eller som komplement till massage eller akupunktur för att t.ex avleda spänning, smärta, värk och senfästesinflammationer. Man använder kopporna på olika sätt beroende på vad man vill behandla. Man kan punktbehandla eller utföra en massage genom att röra kopparna i cirkulerande rörelser. Man använder även koppning för att utföra ansiktsbehandlingar och reducera celluliter.

Hur fungerar koppning?

Vilka material kopporna är tillverkade av kan variera t.ex. glas, gummi och silikon. Även formen och storleken varierar beroende för vad de ska användas till. Innan man gör behandlingen smörjer man huden med en olja eller kräm. Vid användning av glaskoppor använder man sig av varmluft för att bilda ett undertryck (Detta utförs bara hos utbildade terapeuter). Vid användning av gummi- eller silikonkoppor trycker man ihop koppor mot huden. Det vakuum som då bildas ska öka blodgenomströmningen i bindväv, muskler och underhud som ger en kraftfull cirkulationsökning. Trycket man använder varierar.

Koppning vid spänning, smärta och värk

Många använder sig av koppning för att minska spänningar, värk och smärta i t.e.x rygg och skuldror. Som med alla traditionella alternativa behandlingsmetoder så får man inte direkt komma några hälsopåståenden. Men eftersom det räknas som en alternativ terapiform så kan man själv prova för att se vad man får för resultat (Det finns väl en anledning till varför koppning används i 1000-tals år). Det har i alla fall gjorts en hel del mindre studier på koppning genom åren. När man granskade ett dussintals randomiserade kliniska prövningar med koppning hos patienter med olika typer av smärta så såg man bland annat att koppning minskade smärta hos personer med ländryggssmärta avsevärt mycket bättre än vanliga vårdbehandlingar (1). Man kan vända sig till en koppningsterapuet som utför behandlingen eller använda sig av silkonkoppor hemma vid t.ex. lindriga spänningar i skuldror och rygg.

Koppning mot celluliter

Koppning är även något som många använder sig av för att reducera celluliter. Man smörjer först in huden med en olja innan man suger fast en kopp som då bildar ett vakuum. Koppen flyttar man sedan runt i uppåtgående cirkelrörelser mot hjärtat på området man vill behandla. Det blir ett behagligt tryck och det är en enkel metod att utföra själv hemma med silikonkoppor.

När ska man inte göra koppning

Eftersom koppning fungerar som en djup bindvävsmassage vilket ökar blodcirkulationen så ska man undvika koppning vid hjärtproblem, högt blodtryck, diabetes, graviditet, vid blodförtunnande läkemedel eller om är en strokepatient.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Cupping for Treating Pain: A Systematic Review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136528/

(2) Sammanställning av studier om koppling: An Updated Review of the Efficacy of Cupping Therapy - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3289625/

(3) Clinical research evidence of cupping therapy in China: a systematic literature review: http://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-10-70Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: