Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Älggräs, älgört (Filipendula ulmaria)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Älggräs är en ört vars blommor och blad innehåller salicylsyra. Inom folkmedicin har örten en lång traditionell användning som ett svettdrivande, smärtstillande och febernedsättande medel. I Sverige säljs älgört som en hel ört och som örtextrakt. 

Hälsosamma egenskaper av älggräs, älgört

 

Traditionell användning av älggräs

Örten älggräs kallas även älgört, mjödört och mjödspirea. Det är en växt som man ofta finner på fuktig skogs- och ängsmark, längs stränder och i diken. De honungsdoftande blommorna har traditionellt använts som krydda i öl, vin och mjöd och därav namnet mjödört. Man smorde då in ölkar och byttor med blommorna som sedan avgav sin aromatiskt söta smak åt drycken. Medeltidens botaniker var väl förtrogna med växten, men dess medicinska egenskaper uppmärksammades först under renässansen. Efter en tids berömmelse föll den i glömska och inte förrän i början av 1800-talet insåg man på nytt dess stora medicinska betydelse (1).

1838 upptäckte man att den färska växtens blommor och blad innehåller salicylsyra (2). Dessa salicylsyreföreningar är också anledningen till varför örten är en så uppskattad läkeväxt. Inom traditionell folkmedicin har älgört använts som smärtstillande, vid ledsmärtor, samt som ett svettdrivande, febernedsättande medel och för att underlätta matsmältningen (3).

 

Exempel på produkter med älggräs:

 

Fler hälsokostprodukter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 72, 245, ISBN 91-518-2782-4

(2) Den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html 

(3) Shenet om älggräs: http://www.shenet.se/vaxter/algort.html

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close