Älggräs, älgört (Filipendula ulmaria)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring

Älggräs är en ört vars blommor och blad innehåller salicylsyra. Inom folkmedicin har örten en lång traditionell användning som ett svettdrivande, smärtstillande och febernedsättande medel. I Sverige säljs älgört som ett örtextrakt. Klicka här för att läsa mer om älggräs

Älggräs Örtteextrakt, 50 ml

Älggräs Örtextrakt

Älggräs örtextrakt doseras 15 - 20 droppar per kopp, två till tre gånger dagligen eller enligt rekommendation.

195 kr

Fler hälsokostprodukter hittar du här

Älgört eller älggräs hälsosamma egenskaper

Traditionell användning av älggräs

Örten älggräs kallas även älgört, mjödört och mjödspirea. Det är en växt som man ofta finner på fuktig skogs- och ängsmark, längs stränder och i diken. De honungsdoftande blommorna har traditionellt använts som krydda i öl, vin och mjöd och därav namnet mjödört. Man smorde då in ölkar och byttor med blommorna som sedan avgav sin aromatiskt söta smak åt drycken. Medeltidens botaniker var väl förtrogna med växten, men dess medicinska egenskaper uppmärksammades först under renässansen. Efter en tids berömmelse föll den i glömska och inte förrän i början av 1800-talet insåg man på nytt dess stora medicinska betydelse (1).

1838 upptäckte man att den färska växtens blommor och blad innehåller salicylsyra (2). Dessa salicylsyreföreningar är också anledningen till varför örten är en så uppskattad läkeväxt. Inom traditionell folkmedicin har älgört använts som smärtstillande, vid ledsmärtor, samt som ett svettdrivande, febernedsättande medel och för att underlätta matsmältningen (3).

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 72, 245, ISBN 91-518-2782-4

(2) Den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/filip/filiulm.html

(3) Shenet om älggräs: http://www.shenet.se/vaxter/algort.html