Astragalus (Astragalus membranaceus)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Astragalus har i årtusenden varit en högt aktad läkeväxt inom kinesisk medicin. Örten har används flitigt som ett allmänstärkande hälsotonikum, för att stärka olika kroppssystem och inte minst som en uppskattad adaptogen. Klicka här för att läsa mer om astragalus

Astragalus, solgar 100 kapslar

Astragalus membranaceus från solgar innehåller 350 mg per tablett. Tabletterna är helt fria från animaliska ämnen och passar därför även till veganer.

289 kr

 

Astragalus, Alpha Plus, 1000 gram

Astragalus, Huang Qi Astragalus från Alpha Plus är tedroppar av astragalus som droppas i en kopp hett vatten eller örtte. Med den praktiska droppipetten kan du enkelt dosera rätt.

188 kr

 

Fler produkter hittar du här

Astragalus membranaceus

Om astragalus

Astragalus (Astragalus membranaceus) heter Huang Qi på mandarin och går även under namnen Mjölkvicker, Milk Vetch Root eller Locoweed. Örten tillhör vedesläktet och är en flerårig blommande växt som växer vilt i stora delar av Kina, Korea och Mongoliet. Inom traditionell kinesisk medicin har astragalus en lång historisk bakgrund som medicinalväxt.

Det finns över tvåtusen arter av astragalus, varav många är giftiga. Endast Astragalus membranaceus och Astragalus mongholicus används som läkeväxter. Rötterna skördas när växten är fyra år och roten är den enda delen på växten som utnyttjas i medicinskt syfte. De aktiva ämnena i örten är en kombination utan saponiner, flavonider och polysackarider.

Traditionell användning av astragalus

Astragalus har nyttjats traditionellt inom kinesisk medicin i årtusenden som ett allmänt stärkande och välgörande medel för att balansera olika kroppssystem. Örten har bland annat använts för att bekämpa trötthet och magproblem, man har även föreskrivit den vid olika infektioner och en rad andra åkommor. Astragalus har även under sin långa historiska bakgrund som läkeväxt varit mycket uppskattad för sina adaptogena egenskaper. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. 
Adaptogener är naturliga ämnen som stödjer kroppens anpassningsförmåga, vilket betyder att de stabiliserar och balanserar vitala kroppsfunktioner vid olika stressfaktorer och yttre påfrestningar, vilket skyddar kroppen från fysisk-, psykisk-, och känslomässig stress.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAREgenskaper av örten Astragalus: Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

Om astragalus som läkeört: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/astragalus