Grönt te (Camellia sinensis)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Grönt te är en unik källa till teanin som i sin tur bidrar till nivåerna av GABA i kroppen, ett ämne som fungerar som neurotransmittor i nervsystemet. Teanin ingår därför ofta i produkter för att hantera stress och oro, samt för att främja god sömn. Extrakt från grönt te är även populärt att använda som ett komplement till en bra kost och träning där fettförbränning ligger i fokus. Klicka här för att läsa mer om grönt te

Core Diet green tea, 60 tabletter (60 portiner)

Core diet green tea Core Diet Tea Extract innehåller ett superkoncentrerat extrakt från grönt te som blivit ett populärt tillskott bland personer under diet och fettförbränningsträning.

99 kr

 

Solgar Green tea leaf extract, 60 kapslar (60 portioner)

Solgar gront te extrakt Grönt te är naturligt rikt på teanin, anitoxdanter och ämnet EGCG. Innehåller 60 kapslar vilket motsvarar 60 portioner.

212 kr

 

HealthWell Grönt te, 60 tabletter (60 portiner)

Grönt te tillskott Grönt Te från Healthwell är vegetabiliska kapslar med grönt te-extrakt, som framställs med hjälp av varsamma tillverkningsmetoder.

99 kr

 

Fler produkter hittar du här

Gront te extrakt kan ha fördelar vid stress, oro, sömnsvårigheter och när man vill uppnå viktminskning.

Om grönt te

Grönt te (Camellia sinensis) kommer från samma tebuske som svart te, men skillnaden ligger i hur man ta tillvara på bladen. Efter det att tebladen skördats upphettas de för att motverka oxidering, vilket gör att den gröna färgen behålls och även näringen bevaras på ett annat sätt. Denna metod medför även att grönt te har ett högre innehåll av en speciell typ av katekiner, så kallat EGCG som är en aktiv substans i grönt te. Inom forskning har man bland annat intresserat sig för hur EGCG kan bidra till att främja fettförbränningen och därmed bidra till viktminskning.

Grönt te är även rikt på antioxidanter, vilka har förmågan att skydda kroppens celler och motverka oxidativ stress. Grönt te är även rikt på aminosyran teanin vilket främjar produktionen av alpha-vågor i hjärnan, vilket är anledningen till varför man kan uppleva förbättrad mental fokus och lugn när man intar grönt te. Det kan därför vara värt att prova om man känner sig stressad, orolig, har svårt att varva ner och upplever sömnsvårigheter.

Historisk bakgrund av grönt te

Teets ursprung går väldigt långt tillbaka i tiden. Gamla skrifter vittnar om hur den kinesiska kejsaren Shennong (2737–2697 f.Kr.) drack den första koppen när man kokade vatten åt kejsaren och det av misstag föll det ner några teblad. Kejsaren Shennong som även var botaniker smakade på den nya drycken och kom att uppskatta den väldigt mycket. Därefter beordrade han att man skulle börja odla tebuskar. Shennong är känd för att ha identifierat många kinesiska örter under hans levnadstid och bidragit till att utvecklat den kinesiska medicinen.

En annan gammal legend talar om hur den indiske prinsen Bodhidharma som på 500-talet reste från Indien till Kina efter att ha konverterat till Buddismen. Under sin meditation upplevde han en enorm trötthet och slet förgrymmat åt sig några teblad som han började tugga på. Tebladen piggade upp honom och gjorde så han kunde fortsätta sin meditation. Under Tangdynastin (618–906) blev te Kinas nationaldryck. Grönt te har under mycket lång tid varit en del av den dagliga kosten i främst Kina och Japan där det anses vara rena livselixiret. Te i olika former har även en stor plats inom den traditionell folkmedicinen.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor 480-481: , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Journal of Medicinal Food Volume 14, Issue 4, Pages 334-343“A Combination of Green Tea Extract and l-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study”
Authors: S-K. Park, I-C. Jung, W.K. Lee, Y.S. Lee, H.K. Park, H.J. Go, et al.

(3) Klinisk studie om hur grönt te kan bidra till viktminskning: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0027694/

(4) Green tea eases stress and fatigue from overworking: https://www.naturalnews.com/027553_green_tea_stress_reduction.html