Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Sarsaparilla (Smilax officinalis)

Sarsaparilla är en tropisk växt som främst växer i Mexiko, Sydamerika och Västindien, samt i vissa delar av Australien och Asien. Örten har en lång historisk användning som medicinalväxt och är även känd under sitt latinska namn Smilax.

Sarsaparilla (Smilax officinalis)

Traditionell användning av sarsaparilla

Det latinska namnet för sarsaparilla är Smilax officin. Smilax är den grekiska termen för klätterväxter och officin är en term som tidigare gavs till vanliga medicinalväxter. Det är en tropisk växt som finns i Mexiko, Sydamerika, flera karibiska öar, Australien och i vissa delar av Asien. Det är en medlem av liljefamiljen, vars rötter och rhizom (rotsystem) under århundraden brukats för medicinska ändamål.

Den traditionella användningen av sarsaparilla är som ett allmänt stärkande hälsomedel och örten har genom tiderna använts för behandling av en rad olika krämpor, inklusive syfilis, hudsjukdomar och kvinnliga hälsoproblem. Sarsaparilla har även använts som smaksättare i mat och vissa drycker som till exempel Root beer.

Verksamma ämnen i sarsaparilla

Sarsaparilla innehåller en lång rad näringsämnen såsom B-vitaminer, A, C, D, samt mineraler som kalcium, koppar, kisel, kalium, magnesium, selen, jod, zink, svavel, krom, mangan och järn. Roten innehåller även en mängd aktiva ämnen som inkluderar flavonoider, eterisk olja, steroler och saponiner.

 

Källor och Referenser:

Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

iang, J., et al. “Immunomodulatory activity of the aqueous extract from rhizome of Smilax glabra in the later phase of adjuvant-induced arthritis in rats.” J. Ethnopharmacol. 2003; 85(1): 53–9. 

Shao, B., et al. “Steroidal saponins from Smilax china and their anti-inflammatory activities.” Phytochemistry. 2007 Mar;68(5):623-30.

Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close