Sarsaparilla (Smilax officinalis)

by Mikaela Bjerring

Sarsaparilla är en tropisk växt som främst växer i Mexiko, Sydamerika och Västindien, samt i vissa delar av Australien och Asien. Örten är även känd under sitt latinska namn Smilax, och har en lång historisk användning som medicinalväxt.

Sarsaparilla

Traditionell användning av sarsaparilla

Det latinska namnet för sarsaparilla är Smilax officin. Smilax är den grekiska termen för klätterväxter och officin är en term som tidigare gavs till vanliga medicinalväxter. Det är en tropisk växt som finns i Mexiko, Sydamerika, flera karibiska öar, Australien och i vissa delar av Asien. Det är en medlem av liljefamiljen, vars rötter och rhizom (rotsystem) i århundraden används för medicinska ändamål.

Den traditionella användningen av sarsaparilla är som ett allmänt stärkande hälsomedel och för behandling av en rad olika krämpor, inklusive syfilis, hudsjukdomar och kvinnliga hälsoproblem. Sarsaparilla har genom tiderna även använts som smaksättare i mat och vissa drycker som t.ex Root beer.

Sarsaparilla exporterades till Europa från Mexiko redan innan 1530. Den användes bland annat på 1600-talet för att bota syfilis och reumatism. Örten användes även aktivt på 1850-talet för syfilis i USA farmakopén. Därefter har den också används som ett urindrivande och blodrenande medel.

Verksamma ämnen i sarsaparilla

Sarsaparilla innehåller en lång rad näringsämnen såsom B-vitaminer, A, C, D, samt mineraler som kalcium, koppar, kisel, kalium, magnesium, selen, jod, zink, svavel, krom, mangan och järn. Roten innehåller även en mängd aktiva ämnen som flavonoider, eterisk olja, steroler och saponiner.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARVår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

iang, J., et al. “Immunomodulatory activity of the aqueous extract from rhizome of Smilax glabra in the later phase of adjuvant-induced arthritis in rats." J. Ethnopharmacol. 2003; 85(1): 53–9.

Shao, B., et al. "Steroidal saponins from Smilax china and their anti-inflammatory activities." Phytochemistry. 2007 Mar;68(5):623-30.

Örtmedicin - naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf