Sarsaparilla (Smilax officinalis)

Sarsaparilla är en tropisk växt som främst växer i Mexiko, Sydamerika och Västindien, samt i vissa delar av Australien och Asien. Örten är även känd under sitt latinska namn Smilax, och har en lång historisk användning som medicinalväxt.

Sarsaparilla

Traditionell användning av sarsaparilla

Det latinska namnet för sarsaparilla är Smilax officin. Smilax är den grekiska termen för klätterväxter och officin är en term som tidigare gavs till vanliga medicinalväxter. Det är en tropisk växt som finns i Mexiko, Sydamerika, flera karibiska öar, Australien och i vissa delar av Asien. Det är en medlem av liljefamiljen, vars rötter och rhizom (rotsystem) i århundraden används för medicinska ändamål.

Den traditionella användningen av sarsaparilla är som ett allmänt stärkande hälsomedel och för behandling av en rad olika krämpor, inklusive syfilis, hudsjukdomar och kvinnliga hälsoproblem. Sarsaparilla har genom tiderna även använts som smaksättare i mat och vissa drycker som t.ex Root beer.

Sarsaparilla exporterades till Europa från Mexiko redan innan 1530. Den användes bland annat på 1600-talet för att bota syfilis och reumatism. Örten användes även aktivt på 1850-talet för syfilis i USA farmakopén. Därefter har den också används som ett urindrivande och blodrenande medel.

Verksamma ämnen i sarsaparilla

Sarsaparilla innehåller en lång rad näringsämnen såsom B-vitaminer, A, C, D, samt mineraler som kalcium, koppar, kisel, kalium, magnesium, selen, jod, zink, svavel, krom, mangan och järn. Roten innehåller även en mängd aktiva ämnen som flavonoider, eterisk olja, steroler och saponiner.

 

[cf]Källor[/cf]

 

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close