Manukahonungens unika egenskaper vid förkylning

by Mikaela Bjerring on 12 december, 2015 · 4 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Förkylning, Forskning, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Kosttillskott, Livsmedel

Manukahonung skiljer sig mycket från annan honung och är känd för sina antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Det är tack vare det höga innehållet av metylglyoxal (MGO). Man kan därmed dra stor nytta av manukahonungen vid bland annat förkylning och hosta, vilket även har visats genom en rad studier.

Manukahonungens unika egenskaper vid förkylning

Traditionell användning av manukahonung

Manukahonung kommer från föroreningsfria skogar i Nya Zeeland, där nektar från manukaträdets blommor gör honungen så speciell. Urinvånarna maorierna, i Nya Zeeland har utnyttjat manukahonungen i tusentals år för dess läkande egenskaper. Inom traditionell medicin använde maorifolket manukahonung vid bland annat matsmältningsbesvär och andra mag- och tarmproblem. Även vid sårbehandling, feber, halsont, ryggont samt vid infektioner och inflammationer har honungen en lång historisk användning som ett effektivt naturläkemedel.

Forskning och studier om manukahonung

På senare år har forskning kunna bekräfta de unika egenskaperna av manukahonung. Man har genom studier (1) kunnat se att honungen verkar antibakteriellt, antiinflammatoriskt, antiseptiskt och att den har antioxidativa egenskaper. Manukahonungen kan därmed vara ett effektivt egenvårdsmedel vid förkylning och hosta. Studier (2) har också visat att honung generellt är mer verksamt vid hosta än vanlig hostmedicin.

Den antibakteriella komponenten methylglyoxal i honungen gör att den effektivt motverkar bakteriebildningar och hjälper till att läka vid infektioner och inflammationer. Manukahonung har t.ex visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid olika infektioner som t.ex halsfluss (3). Genom forskning har man sett att manukahonung kan skydda mot omkring 80 olika sorters bakterier och att den kan vara kraftfullare än antibiotika (4).

De aktiva ämnena i honungen hindrar bakterier från att fästa på celler genom att angripa de docknings-proteiner som finns på bakteriernas yta. Honungen har även en stark effekt på MRSA-bakterier (5), vilka är multiresistenta mot flera sorters antibiotika och som kan orsaka klassisk sjukhussjuka. Dessa unika egenskaper av manukahonung gör den till något extra. En riktig ”superfood”, ett effektivt antiseptiskt medel och en populär alternativbehandling vid olika typer av infektioner.

Att använda manukahonung

När man värmer upp honuneng över 42 grader så försvinner en stor del av de egenskaper som är så bra. Därför ska man t.ex inte använda den i te om man vill ta vara på alla dess fördelar. Ta istället honungen separat och du kan dra nytta av allt vad den har att erbjuda. Ta 1-2 tsk en halvtimme innan måltid för bästa effekt. Den kan användas både av vuxna och barn, men barn under 1 år rekommenderas inte att äta honung (6). Man kan även använda manukahonung vid sår, insektsbett, eksem eller andra hudproblem genom att stryka den på huden på det utsatta området.

Att tänka på när man köper manukahonung

När man köper manukahonung så ska UMF framgå tydligt på produkten. UMF är ett speciellt graderingssystem för att mäta kvalitén på manukahonung. UMF står för Unique Manuka Factor som garanterar renhet och kvalité. NPA, står för Non-Peroxid Aktivitet, som anger honungens välgörande egenskaper och styrka på en skala 1 – 30. Manukahonung på skalan 10 – 14 lämplig för terapeutisk användning, så om den är märkt 10 + så är det en bra honung.

Certifierad manukahonung finns att köpa här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Majtan, J., Klaudiny, J., Bohova, J. & Kohutova, L. ”Methylglyoxal-induced modifications of significiant honeybee proeinous components in manuka honey: Possible therapeutic implications”. Fitoterapia, 2012, 83 (4): 671-677. doi:10.1016/j.fitote.2012.02.002. PMID 22366273.

(2) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709

(3) Jervis-Bardy J, Foreman A, Bray S & Tan L ”Methylglyoxal-Infused Honey Mimics the Anti-Staphylococcus aureus Biofilm Activity of Manuka Honey: Potential Implication in Chronic Rhinosinusitis”, Laryngoscope, 2011, 121:1104-1107.

(4) Maddocks S.E., Salinas Lopez M., Rowlands R.S. & Cooper, R.A., ”Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins”, Microbiology, 2012, 158, 781-790.

(5) Wallace, A., Eady, S., Miles M. & Martin, H. ”Demonstrating the safety of manuka honey UMFw 201 in a human clinical trial with healthy individuals”, British Journal of Nutrition, 2009, 1-6.

(6) LIVSFS 2003:10 (156). ”Livsmedelsverkets föreskrifter om honung”; Livsmedelsverket, Uppsala. SvD.

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Isabelle december 24, 2015 kl. 10:54

Av erfarenhet så vet jag att den fungerar. Värd varenda krona!

Svara

2 Mikaela Bjerring december 26, 2015 kl. 15:37

Visst är den bra.

Svara

3 Margareta januari 4, 2016 kl. 12:31

Manukahonung är så bra! Använder den både som näringstillskott och som hudvård. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring januari 5, 2016 kl. 11:38

Visst är manukahonung bra till väldigt mycket! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: