– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och generande. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin har en betydande roll när det gäller utbrott och tiden som munsåret är aktivt.
Vad är herpes typ-1 som orsakar munsår?
Herpes simplex-virus (HSV) är ett dubbelsträngat DNA-virus där man skiljer på typ-1 och typ-2. Typ-1 är det som orsakar blåsor på läpparna och runt munnen, men kan även angripa huden runt ögonen och näsan. Typ-2 är det som orsakar genital herpes.
Att bära på herpesvirus är mycket vanligt. Vad man vet så är 80-90 procent av Sveriges vuxna smittade med viruset herpes simplex typ-1. Cirka var femte person får återkommande besvär. Vissa får enbart något enstaka utbrott under en livstid. Resten av de smittade bär på viruset latent i kroppen utan att få några utbrott. Har man väl fått herpesviruset så försvinner det inte, utan finns i kroppen hela livet.
Symtom på munherpes
Munherpes orsakar munsår i form av vätskefyllda blåsor som kan upplevas väldigt besvärande. Oftast uppträder såren på eller bredvid läpparna, men kan som nämnt även uppstå runt ögon och näsa. Besvären börjar som stickningar och klåda, därefter uppstår blåsor. De vätskefyllda blåsorna går sedan sönder och bildar sår som torkar och blir till sårskorpor.
Hur smittar herpes typ-1?
Munherpes smittar när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med vätskan från en herpesblåsa. Det överförs genom saliv, via pussar eller kyssar. Det kan även spridas genom att man delar ett läppcerat, eller via föremål som glas och bestick eller något annat som kommit i kontakt med det aktiva utbrottet.
Vad kan orsaka ett herpesutbrott?
Ett herpesutbrott brukar komma när immunförsvaret är nedsatt som vid till exempel förkylning. Det kan även utlösas av stress. Vissa får besvär vid solexponering och andra i samband med mensen. Vissa läkemedel kan även trigga igång ett utbrott.
Studier med lysin vid munsår
För att ett herpesutbrott ska kunna ske, har man sett att det krävs en kraftig sänkning av aminosyran lysin i kroppen, samtidigt som aminosyran arginin är förhöjd. En bra nivå av lysin gör det alltså svårt för herpesviruset att växa och reproducera (1).
Vid en äldre studie (2) ville man undersöka hur tillskott av lysin påverkar munsår. Cirka 50 personer med återkommande besvär av herpes typ-1 deltog. Deltagarna delades in i två grupper. En grupp fick tillskott av 1000 mg lysin tre gånger per dag under sex månader, medan den andra gruppen fick placebo. Efter studien kunde forskarna redovisa att lysin-gruppen under denna tid hade betydligt mindre besvär av herpesviruset i jämförelse med kontrollgruppen.
En studie från 2005 (3) visade att lysin påskyndade läkningsprocessen för 87 procent av deltagarna. Det förkortade den genomsnittliga tiden från 21 dagar till 6 dagar för dessa personer.
2017 sammanställde man en översikt (4) av 12 studier som gjorts under åren när det gäller huruvida tillskott av lysin kan hjälpa vid munsår eller inte. Forskarna drog därefter slutsatsen att mindre än 1000 mg lysin per dag, där man inte samtidigt äter en kost låg på arginin inte ger något större skydd mot herpesutbrott. Med doser av 1000 mg till 3000 mg per dag kunde man redovisa minskade besvär av både utbrott och symtom.
Att öka intaget av l-lysin vid munsår
Om man ser på dom studier som gjorts så kan det vara värt att prova att öka intaget av lysin och begränsa argininrika livsmedel i kosten om man lider av återkommande besvär. För att hantera ett herpesutbrott har man alltså sett positiva resultat vid ett intag av 1000 mg l-lysin i form av kosttillskott 3 gånger per dag. I förebyggande syfte för att minska risken för uppkomst av munsår har man sett bra resultat vid 1000-1500 mg l-lysin per dag(5).
Tänk också på att använda en hög solskyddsfaktor i ansiktet och på läpparna när du vistas i solen. Stress är som nämnt en vanlig utlösare så få in en bra stresshantering i din vardag. Se även till att stödja ditt immunsystem eftersom viruset kan få utlopp när immunförsvaret är nedsatt. Zink, D-vitamin och C-vitamin är näringsämnen som samtliga bidrar till immunsystemets normala funktion.
Källor och Referenser:
(1) Näringsmedicinska uppslagsboken Andra upplagan 2011, Författare: Peter Wilhelmsson, Örtagårdens Bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5
(2) Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. Griffth, Walsh, Myrmel, Thomson, Behforooz. 1987. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3115841/
(3) Safety and effectiveness of an L-lysine, zinc, and herbal-based product on the treatment of facial and circumoral herpes. Altern Med Rev. 2005 Jun;10(2):123-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15989381/
(4) Lysine for Herpes Simplex Prophylaxis: A Review of the Evidence. Integr Med (Encinitas). 2017 Jun; 16(3): 42–46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6419779/
(5) Dosage for treating or preventing cold sores: https://www.healthline.com/health/lysine-for-cold-sore#dosage
Hej o tack för intressant läsande! Speciellt för en själv som lider av munsår. Hittar man lyserin i kost eller som tillskott av något slag? Mvh Helena
Hej Helena,
I studierna har dom använt sig av kosttillskott av l-lysin för att uppnå den effekten. Man kan även se till att få i sig mer lysin via kosten. Livsmedel som är rika på lysin är proteinrika sådana, till exempel kött, kyckling, fisk, ost, mjölk, yoghurt, ägg, baljväxter och spirulina.
Hej, jag kan bekräfta att L-Lysin verkligen hjälper. Jag hade stora problem med återkommande munsår när jag var barn, när jag träffade min (numera) föredetta så rekommenderade han mig att ta L-Lysine, och wow vilken förbättring! Så fort jag känner att det börjar pirra i läppen börjar jag ta 1000mg 3-4 ggr per dag, och normalt så hinner inte munsåret ens bli synligt innan det läks ut. Rekommenderas helt klart om man lider av munsår!!
Tack för att du delar med dig av din erfarenhet! 🙂