Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Pycnogenol kallas även för “hudens mirakelvitamin” och innehåller hela 40 aktiva bioflavonoider och organiska syror. De aktiva flavonoiderna stödjer en bra blodcirkulation som har betydelse för friska och elastiska blodkärl. Många fungerar även som antioxidanter som skyddar cellerna från oxidativ skada och bidrar till hudens elasticitet och styrka.

Egenskaper av det unika ämnet pycnogenol

Vad är pycnogenol?

Pycnogenol är ett extrakt som utvinns från barken av den franska strandtallen Pinus pinaster. Trädet odlas i sydvästra Frankrike på 2,5 miljoner tunnland stora plantager. Av virket tillverkas möbler och barken används som råmaterial för att utvinna pycnogenol. Alla träd som huggs ner ersätts med nya plantor, vilket betyder att det är en hållbar produktion. Det krävs ca 1000 kg bark för att producera 1 kg pycnogenol.

För att de värdefulla bioflavonoiderna ska bevaras så måste de extraheras från barken inom 48 timmar efter det att trädet huggits ner. Barken rengörs, pulvriseras och spraytorkas till ett fint pulver. Därefter standardiseras extraktet till att innehålla ca 70% av de aktiva växtsubstanserna som kallas procyanidiner.

1535 upptäcktes pycnogenol av fransmannen Jacques Cartier när han utforskade Kanada med sina män. Indianerna där berättade om ett te som de använde för att bli av med skörbjugg. 400 år senare publicerade Jacques Masquelier en forskning om pycnogenol där han beskrev ämnets starka effekt. 1987 blev pycnogenol patenterat (1).

Näringsinnehållet av pycnogenol

Pycnogenol innehåller hela 40 aktiva bioflavonoider som inkluderar flavoner, epikatekin, taxifolin och katekin. Pycnogenol innehåller även en mängd olika fruktsyror som t.ex ferulasyra, gallussyra, kaffesyra, vanillinsyra och kumarinsyra. Dessa bioflavonoider och fruktsyror hittas även i en rad olika frukter och grönsaker, men inte i en och samma råvara och inte i samma proportioner.

Bioflavonoiderna förstärker dessutom effekten av C-vitamin och E-vitamin som är två viktiga antioxidanter som skyddar cellerna mot oxidativ skada och som behövs i bildningen av ny vävnad. C-vitamin bidrar även till normal kollagenbildning som har betydelse för normala funktion av bland annat blodkärl, benstomme, brosk, tänder, tandkött, hud och hår.

Funktion i kroppen av pycnogenol

  • Pycnogenol innehåller en unik blandning av vattenlösliga naturligt förekommande bioflavonoider och fruktsyror, varav flera har kraftfulla antioxidativa egenskaper. Det skyddar kroppens celler från oxidativ skada som fria radikaler kan orsaka.
  • Pycnogenol kallas ofta för “hudens mirakelvitamin” eftersom de aktiva flavonoiderna binder sig till kollagenproteinet som har betydelse för hudens styrka och elasticitet (2).
  • Pycnogenol stödjer en bra blodcirkulation, vilket bidrar till att upprätthålla starka blodkapillärer, vener och artärer (2). Det har även en betydelse när det gäller att motverka ödem, blåmärken och åderbråck och för att bibehålla en frisk och välmående hud.

 

Återförsäljare av pycnogenol hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Om pycnogenol: https://www.pharmanord.se/produkter/bio-pycnogenol

 

Relaterade inlägg:

 

1 kommentar

  1. Mia

    Min mamma som snart är 50 år har tagit kosttillskott av Pycnogenol i många år nu. Hon har inte en rynka och jättefin hy. Vet inte om det beror på pycnogenol, men någonting gör hon rätt!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close