Acai

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Acai (uttalas assai) är ett mörklila bär med en fantastiskt god smak som kan liknas av en blandning av bär och choklad. Acai kommer från Sydamerika där det använts traditionellt i århundraden i matlagning, som smaksättare och för att främja hälsan. Idag klassas bäret som en riktig superfood. Klicka här för att läsa mer om acai

Acaipulver Eko, Superfruit 90 gram

Ekologiskt acaipulver från Superfruit. Använd för att göra en klassisk acai bowl, tillsätt i smoothies, använd i bakning eller strö över yoghurten.

198 kr

 

Acaipulver Eko, Healthwell 100 gram

Ekologiskt acaipulver från Healthwell. Använd för att göra en klassisk acai bowl, eller tillsätt i smoothies, använd i bakning eller strö över yoghurten.

169 kr

 

Acai kapslar Eko, Healthwell 90 st

Ekologiska acai kapslar från Healthwell. Ett alternativ till den som vill få i sig nyttigheterna utan att behöva blanda ut pulvret i vätska eller i maten.

169 kr

 

Acai kapslar Eko, Superfruit 60 st

Ekologiska acai kapslar från Superfruit. Ett alternativ till den som vill få i sig nyttigheterna utan att behöva blanda ut pulvret i vätska eller i maten.

149 kr

 

Fler acai-produkter hittar du här

Acai bär

Om bäret Acai

Acai är ett mörklila bär som växer på Acaizeiropalmen även kallad para-assaipalmen eller kålplam på svenska. Det är en stor palm som växer i Sydamerika längs Amazonfloden och dess bifloder. Acaibäret är en liten rund stenfrukt, ca 2,5 cm i diameter som har en kärna som utgör ca 80 procent av bäret. Till utseendet påminner den om en druva. Även om acai har en riktigt angenäm smak så är det främst det rika näringsinnehållet som gjort att det kommit att bli så uppskattat. Under hundratals år har bäret utgjort en viktig del av kosten hos lokalbefolkningen och inom den traditionella folkmedicinen. Det är numera även ett hyllat bär i många andra delar av världen på grund av dess unika och rika näringsinnehåll. Efter det att intresset av acai som hälsoprodukt ökade runt om i världen så har man försökt att odla Acaizeiropalmen på andra håll i världen utan framgång.

Näringsinnehållet av acai

Acaibäret är fullspäckad med näring och är bland annat rik på fibrer, växtsteroler, polyfenolen resveratrol, 19 olika aminosyror, vitaminer som A,B, C och E och mineraler som magnesium, kalium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst omega-9. Något som dragit mycket uppmärksamhet till acai är att den innehåller ca 30 gånger mer av den potenta antioxidanter antocyanin än rödvin.

Att använda acai

Acai finns att köpa som acaipulver, vilket är torkade bär som man sedan malt till ett fint pulver. Det finns även kapslar med acaipulver för dom som vill få i sig näringen utan att behöva blanda ut pulvret i maten eller i dryck. Idag kan man även hitta frysta acaibär i vissa matbutiker. Acai har som redan nämnt en riktigt god smak som påminner om bär och choklad. Du kan t.ex tillsätta acai i smoothies, strö över yoghurten och gröten, använda i bakning eller varför inte göra en populär och supergod acai bowl.

Relaterade inlägg: