– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Acai bjuder på en uppskattad smak som kan beskrivas som en blandning av bär och choklad. Även om smaken är ljuvlig så beror bärets enorma popularitet främst på det rika näringsinnehållet. Här följer ett recept på Acai bowl som är full av nyttigheter och som till konsistensen kan liknas med frozen yoghurt.



Detta behöver du:
- 2 msk acaipulver
- 1 fryst banan
- 1 dl kokosmjölk, mandelmjölk eller någon annan mjölkdryck
- 1 dl frysta bär
- 1 msk kokosolja
- 1 krm vaniljpulver
Blanda ihop alla ingredienser med hjälp av en stavmixer. Häll upp i en skål och toppa med t.ex: kokosflingor, nötter, frön, bär eller frukt.
Om superbäret Acai
I Sydamerika har acai (uttalas assai) ätits under århundraden. Den lilla runda stenfrukten, ca 2,5 cm i diameter påminner om en druva till utseendet och har en kärna som utgör närmare 80 procent av bäret. Acai växer på Acaizeiropalmen i Amazonas regnskog, längs Amazonfloden och dess bifloder. Bäret är en stor del av den Brasilianska kulturen och har länge utgjort en viktig del av kosten hos lokalbefolkningen och inom den traditionella folkmedicinen. På senare år har det även blivit ett hyllat bär i många andra delar av världen på grund av det unika och rika näringsinnehållet.
Näringsinnehållet av acai
Acai är mycket rikt på polyfenolen resveratrol och den mycket potenta antioxidanten antocyanin (ca 30 gånger mer än rödvin). Vidare innehåller bäret 19 olika aminosyror och vitaminer som C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer, samt mineraler som kalium, magnesium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst Omega-9 (13%) och Omega-6 (3%). Utöver det är acaibären även rika på fibrer (62,5%), varav hela 59% är olösliga fibrer. Det bidrar till att hålla igång mag- och tarmsystemet. Eftersom fibrer även sväller vid kontakt med vätska kan de bidra till att man håller sig mätt längre. Acai innehåller nästan inget socker och har ett GI på < 1. Det gör att bäret även passar utmärkt att äta vid lågkolhydratkost.
Den goda smaken av acai gör den lätt att använda. Förutom att göra en Acai bowl, så kan du strö bärpulvret över gröten eller yoghurten, blanda i din smoothie eller använda i bakning.
Återförsäljare av acaipulver hittar du här
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta chlorella
- Antiinflammatoriska egenskaper av spirulina
- 10 anledningar att få i sig ingefära varje dag
- Gurkmeja – superkryddan som håller dig frisk
Tack för tipset! Ser himla gott ut. 🙂
Acai är riktigt gott! 🙂
Acai bowl är underbart gott!
Acai smakar verkligen riktigt gott! 🙂
Mums! Acai är så gott! 🙂
Ja, acai är verkligen supergott!